Cimbrul este mai mult decat o planta aromatica si versatila folosita la gatit, are o gama larga de utilizari terapeutice multumita unui compus cu puternice proprietati antiseptice, timolul, prezent in frunzele plantei. Cimbrul este un remediu cunoscut si eficient pentru tuse si dureri in gat, insa tot mai multe studii de cercetare descopera si alte beneficii pentru sanatate ale cimbrului, inclusiv anticancer si antimicrobiene.
Beneficii ale cimbrului pentru sanatate
Iata cateva dintre cele mai cunoscute utilizari:
Elimina tusea, infectiile respiratorii, bronsita si tusea convulsiva
Cimbrul este un tratament recunoscut oficial in Germania pentru tuse, infectii respiratorii, bronsita si tuse convulsiva. Cimbrul contine flavonoizi care relaxeaza muschii din trahee, asociati cu tusea si inflamatia. Pentru un ceai de tuse se pun 2 lingurite de frunze uscate sau proaspete, maruntite, la o cana de apa fiarta. Se lasa sa infuzeze 10-15 minute. Se strecoara si se bea.
Combate infectiile fungice
Avand in vedere ca tot mai multe afectiuni cauzate de ciuperci au dezvoltat rezistenta la medicamente, activitatea antifungica a cimbrului vine la momentul potrivit. In cadrul unui studiu, cimbrul a combatut in mod eficient sporii de Aspergillus – un tip de mucegai ce produce o boala la plamani numita aspergiloza la persoanele predispuse. Cercetatorii au descoperit ca cimbrul nu numai ca inhiba dezvoltarea ciupercii, dar mareste si eficienta medicamentului Fluconazol in distrugerea ciupercii. Un alt studiu publicat in revista Biomed Central, Medicina complementara si alternativa a descoperit ca cimbrul s-a dovedit eficient impotriva tulpinilor de Candida rezistente la medicamente – tulpini responsabile de multe infectii.
Calmeaza spasmele muschilor spatelui
Conform botanistului de renume mondial, James Duke, autorul “Farmaciei verzi”, uleiul esential din cimbru l-a ajutat sa scape de spasmele muschilor spatelui.
Amelioreaza durerile de cap
Antropologul John Heinerman, autorul cartii “Enciclopedia lui Heinerman despre fructe, legume si ierburi aromatice”, recomanda ceaiul de cimbru pentru tratarea durerilor de cap. Se foloseste o lingurita de cimbru uscat la o cana de apa fierbinte. Tot el recomanda si inmuierea unei comprese in ceaiul de cimbru si folosirea ei pentru calmarea muschilor gatului, ai spatelui si ai umerilor, pentru a combate durerile de cap cauzate de muschii tensionati.
Contribuie la prevenirea sau tratarea cancerului
Un studiu publicat in revista Biomed Central, Note de cercetare a aratat ca cimbrul, in combinatie cu oregano din Orientul Mijlociu, a fost eficient in inhibarea celulelor de leucemie umana, sugerand ca cimbrul poate fi un potential remediu natural pentru cancer.
Idei pentru utilizarea cimbrului la gatit
Cimbrul este o planta aromatica foarte versatila si poate fi folosit in nenumarate feluri de mancare. Iata cateva idei:
- Mancaruri cu fasole
- Peste
- Mancaruri cu ciuperci
- Paste
- Pizza
- Sosuri de salata
- Supe
- Tocanite
- Diverse umpluturi
Poti folosi cimbrul si sub forma de ulei esential de cimbru, cu numeroase beneficii pentru sanatatea ta. Poti afla mai multe despre acest produs aici.
sin multumita ca sescrie de medicamente naturale ,bun succese in viitor!!!!