Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Citronela (lemon grass), o planta parfumata cu beneficii vindecatoare

Citronela (lemon grass), o planta parfumata cu beneficii vindecatoare

Ştiai că acţiunea antioxidantă a citronelei este eficientă împotriva Stafilococului auriu? Citronela este o plantă cu efecte terapeutice deosebite, fiind benefică în sănătatea celulară, a sistemului nervos, a pielii şi a sistemului imunitar. Descoperă toate beneficiile acestei plante!

Printre beneficiile pentru sanatate ale citronelei se numara problemele de stomac, insomnia, tulburarile respiratorii, febra, dureri diverse, infectii, reumatismul si edemul. Activitatea antioxidanta a citronelei este eficienta impotriva Staphylococcului aureus rezistent la antibiotic si ajuta la mentinerea nivelului de colesterol, sanatate celulara, sistem nervos, piele sanatoasa si sistem imunitar. Este eficienta si in tratarea diabetului de tip 2, a cancerului, obezitatii si contribuie la detoxifiere. Este folosita frecvent in aromoterapie si contribuie la combaterea oboselii, a anxietatii si a mirosului corporal.

Citronela – un vindecator parfumat

Cymbopogon citratus, sau citronela, este o planta din familia de ierburi Poaceae. Este binecunoscuta si utilizata pentru aroma sa distincta de lamaie si citrice. Este o specie de iarba inalta si perena, originara din India si zonele tropicale ale Asiei. Este o planta obisnuita si stufoasa, cu frunze subtiri si lungi, care cresc in tufe bogate, dintr-o baza solida si poate ajunge la 3 metri inaltime si un metru latime.

Pe langa utilizarile sale culinare, citronela furnizeaza o gama larga de beneficii medicinale si exista o cerere foarte mare de-a lungul Asiei de Sudest, dar si in continental Africa si America, datorita proprietatilor sale antibacteriene, antifungice si antimicrobiene.citronela

Specia Cymbopogon contine 55 de varietati de iarba, dintre care doua sunt denumite citronela. Acestea sunt citronela din India de Vest sau Cymbopogon citrates, renumita in special pentru utilizarea sa la gatit si citronela din India de Est sau Cymobopogon flexuosus, care se foloseste in fabricarea diverselor produse cosmetice, cum ar fi parfumurile, datorita rezistentei pe care o da produsului, ca urmare a unei cantitati mai reduse de mircen in aceasta varietate.

Valoarea nutritionala a citronelei

Citronela este un depozit aromat de nutrienti esentiali care furnizeaza o gama larga de beneficii pentru sanatate. Este o sursa de vitamine esentiale, printre care vitamina A, B1 (tiamina), B2 (riboflavina),  B3 (niacina), B5 (acid pantotenic), vitamina B6 (piridoxina), folat si vitamina C. De asemenea, furnizeaza minerale esentiale precum potasiu, calciu, magneziu, fosfor, mangan, cupru, zinc si fier, necesare pentru buna functionare a corpului. Nu contine colesterol daunator sau grasimi.

Până la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogProvocarea lunii recomandat Iulia Bledea! Comandă acum!Transport gratuit la  Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! - blogSare celtică blog
 

Beneficiile pentru sanatate ale citronelei

Citronela contine antioxidanti, flavonoide si compusi fenolici precum luteolina, glicozide, quercetina, kaempferol, elimicina, catecol, acid clorogenic si acid cafeic, toate avand o impresionanta varietate de utilizari medicinale. Principalul  component al citronelei este lemonalul sau citralul, care are calitati antifungice si antimicrobiene, furnizand si un miros distinct de lamaie. Printre cele mai cunoscute beneficii ale citronelei se numara urmatoarele:

Colesterol: Citronela poseda proprietati anti-hiperlipidemice si anti-hipercolesterolemice, care mentin colesterolul la un nivel normal. Studiile au aratat ca un consum regulat de citronela da rezultate semnificative in ceea ce priveste nivelul sanatos de trigliceride si scaderea colesterolului LDL din corp. Acest lucru duce la prevenirea acumularii de lipide in vasele de sange si promoveaza un flux neobstructionat al sangelui prin artere, prevenind diferite tulburari cardiace, cum ar fi arterioscleroza.

Detoxifiere: Citronela ajuta la curatarea si eliminarea reziduurilor toxice din corp, datorita proprietatilor sale diuretice. Detoxifierea ajuta la reglarea mai multor organe din corp, printre care ficatul si rinichii, ajutand, in acelasi timp, la reducerea nivelului de acid uric. Efectul diuretic al citronelei ajuta la cresterea cantitatii si a frecventei urinarii, ceea ce ajuta la mentinerea sanatatii digestive, eliminand grasimile acumulate si ajutand la mentinerea unui sistem curat.

Cancer: Citronela este eficienta in tratarea mai multor tipuri de cancer, fara sa afecteze celulele sanatoase din corp. Studiile desfasurate pentru a dovedi activitatea anticanceroasa a citronelei au obtinut rezultate promitatoare in prevenirea cancerului de piele. Studiile au aratat ca un anumit component, citralul, prezent in citronela, ajuta la inhibarea cresterii celulelor hepatice in fazele initiale si previne dezvoltarea ulterioara a celulelor canceroase. Un alt studiu a dovedit efectul anti-proliferativ al citralului in impiedicarea dezvoltarii celulelor de cancer uman la san si inducerea apopteozei.

Staphylococcus aureus: Studiile au aratat ca uleiul esential de citronela are o capacitate antibiofilm si este eficient impotriva infectiei cauzate de Staphylococcus aureus. Uleiul contine fenoli care au capacitatea de a se raspandi rapid in tesuturile corpului si de a vindeca biofilmele localizate oriunde in corp. Uleiul perturba cresterea si comunicarea microbilor, ceea ce duce la inhibarea formarii de biofilme. Uleiul esential al citronelei este util pentru aplicarea cutanata, dar si pentru uzul intern, in bolile diagnosticate cu biofilme, asa cum este boala Lyme.

Tulburari ale stomacului: Studiile au aratat ca uleiul esential de citronela are proprietati antimicrobiene si antibacteriene care ajuta la combaterea infectiilor cauzate de patogeni diversi, ca Helicobacter pylori si Escherichia coli. Este benefic in prevenirea tulburarilor gastrointestinale ca ulcerele gastrice, ajuta la stimularea functiei intestinale si imbunatateste digestia. Proprietatile antiinflamatorii ale citronelei sunt benefice pentru tratarea constipatiei, a colitei ulceroase, a diareei, a senzatiei de greata si a durerilor de stomac.

Insomnia: Citronela calmeaza muschii si nervii, ceea ce ajuta la un somn profund. Studiile au aratat ca ceaiul de citronela are proprietati sedative si hipnotice, marind durata si calitatea somnului.

Tulburari respiratorii: Citronela este folosita pe larg in medicina ayurvedica pentru efectele sale vindecatoare in tratarea tusei si a racelilor. Pe langa alti compusi benefici, continutul de vitamina C prezent in planta ajuta la ameliorarea blocajelor nazale, a gripei si a altor tulburari respiratorii, precum astmul bronsic.

Febra: Citronela este febrifuga si mai este cunoscuta si sub denumirea de “iarba febrei”, datorita efectelor sale benefice de reducere a febrei. Efectele antipiretice si diaforetice ale citronelei sunt folosite in medicina ayurvedica pentru vindecare febrei, inclusiv prin provocarea transpiratiei.

Infectii: Citronela actioneaza ca un antiseptic si este eficienta in tratarea infectiilor cauzate de dermatofitoza, eczeme, piciorul atletului, scabia, precum si a infectiilor tractului urinar, datorita proprietatilor antifungice. Studiile arata ca citronela exercita efecte de vindecare asupra infectiilor dermatologice, de tipul infectiilor fungice, inhiband dezvoltarea patogenilor. Un alt studiu a adus dovezi graitoare cu privire la eficienta mai mare a uleiului de citronela fata de cea a uleiului de cimbru, patchouli si cedru in tratarea diverselor boli, cum ar fi candidoza vaginala sau orala.

Dureri diverse: Citronela contribuie la ameliorarea durerilor si a disconfortului cauzat de durerile de cap si migrene datorita proprietatilor sale analgezice. Fitonutrientii prezenti in citronela imbunatatesc circulatia sanguina si amelioreaza spasmele, crampele musculare, intinderile si durerile de spate. Este valoroasa in tratarea ranilor sportive, inclusiv a dislocatiilor, a ranilor interne si a zgarieturilor.

Sistemul nervos: Citronela actioneaza asupra nervilor si a dovedit o actiune tonica supra sistemului nervos. Stimuleaza mintea si ajuta la combaterea convulsiilor, a nervozitatii, a vertijului si a altor tulburari neuronale cum ar fi Alzheimer si Parkinson. Se foloseste pentru bai terapeutice, care ajuta la calmarea nervilor si la ameliorarea simptomelor de anxietate si oboseala cauzate de stres.

Diabetul de tip 2: Citronela s-a dovedit eficienta in tratarea diabetului de tip 2. Studiile au aratat ca citralul prezent in citronela ajuta la mentinerea nivelului optim de insulina si imbunatateste toleranta la glucoza in corp.

Reumatism: Citronela este eficienta in ameliorarea durerii si a disconfortului cauzat de reumatism. Se poate aplica cutanat atat pentru lumbago cat si pentru durerile din corp si ajuta la ameliorarea nevralgiei si a altor afectiuni insotite de durere.

Sistemul imunitar: Citronela ajuta la refacerea unor sisteme vitale care opereaza in corp, printre care digestia, respiratia, excretia si sistemul nervos. Acest lucru duce la o mai buna absorbtie a nutrientilor si intareste mecanismele de aparare ale corpului. Extractele de citronela au un efect benefic asupra actiunilor inflamatorii ale citokinelor, care sunt molecule transmitatoare de mesaje, prin intermediul carora celulele comunica si raspund in cadrul corpului. Studiile arata ca citronela exercita o actiune antiinflamatorie si ca elementele sale constitutive, cum ar fi citralul, pot fi responsabile de efectele inhibitorii ale productiei de citokine.

Ingrijirea pielii: Citronela este o planta apreciata ca fiind un bun tonic pentru piele si poate curata in profunzime tenul gras sau predispus la acnee, datorita calitatilor sale astringente si antiseptice. Citronela ajuta la intarirea tesuturilor pielii si a porilor, curatandu-i in acelasi timp. Produsele cu citronela trebuie folosite cu mare atentie, pentru ca aplicarea nediluata a acestora poate produce iritatii ale pielii in unele cazuri.

Sanatatea celulara: Citronela poseda calitati antioxidante si ajuta la protectia celulelor din corp de radicalii liberi derivati din oxigen. Citronela contribuie, de asemenea, la curatarea sangelui si ajuta splina sa elimine celulele de sange uzate. Citronela sprijina si functionarea timusului pentru a produce celule albe de sange. Ajuta la stimularea regenerarii celulare. Folatul si potasiul continute in tulpina si frunzele de citronela ajuta la sinteza ADN-ului si la promovarea diviziei celulare.

Edem: Citronela este eficienta in vindecarea retentiei de apa sau a edemului. Are si un efect de curatare asupra congestiei limfatice si ajuta la calmarea umflaturilor.

Aromoterapia: Citronela contine uleiuri esentiale benefice, cum ar fi nerol, citronellol, mircen, dipenten, geraniol si metil heptenon, care poseda proprietati antifungice, insecticide si antiseptice. Uleiul de citronela este folosit frecvent in aromaterapie, datorita efectelor sale de revitalizare si improspatare a corpului. Efectul de racorire al uleiului de citronela este benefic pentru corp in perioadele caniculare si ajuta la revigorarea mintii si a sufletului. Uleiul are calitati natural astringente si tonifiante si stimuleaza circulatia sanguina si tonifica tesuturile cutanate. Ajuta, de asemenea, la intarirea, tonifierea si intinderea pielii letargice sau lasate.

Obezitatea: Citronela contine citral, care a dovedit ca poate combate in mod eficient obezitatea. Previne acumularea de grasime abdominala si promoveaza utilizarea energiei depozitate, care previne cresterea in greutate. De asemenea, ajuta la mentinerea unui metabolism sanatos si mareste oxidarea acizilor grasi din corp.

Mirosul corporal: Citronela este folosita in fabricarea deodorantelor, datorita proprietatilor sale de curatare si antibacteriene, care ajuta la combaterea mirosurilor neplacute si prevenirea infectiilor fungice si bacteriene. Citronela poate, de asemenea, fi folosita la bai de picioare pentru dezinfectarea picioarelor dureroase si care miros urat.

Solutie pentru insecte: Citronela este folosita ca solutie naturala contra insectelor si ajuta la prevenirea aparitiei bolilor cauzate de insecte, cum ar fi malaria, febra dengue si Lyme. Studiile au adus dovezi care demonstreaza proprietatile anti-malarie si anti-protozoare ale citronelei, ceea ce face din uleiul de citronela un ingredient eficient in solutiile contra tantarilor.

Uz culinar: Pe langa utilizarile sale medicinale, citronela este folosita frecvent in bucataria asiatica, in special in Vietnam, Thailanda si Malaezia. Citronela este folosita pentru aromatizarea unor bauturi, precum ceaiurile, a mancarurilor de curry si a supelor, dar si in prepararea pudding-ului, a bomboanelor si a unor produse de patiserie.

Alte utilizari ale citronelei

Citronela se foloseste in fabricarea parfumurilor, a deodorantelor, a lacurilor de unghii, a lumanarilor si a unor produse pe baza de ceara. Se foloseste si ca aroma in sapunuri si produse cosmetice.

Citronela se foloseste pentru a atrage albinele in diverse scopuri comerciale.

Proprietati hidrofobice: Citronela se foloseste pentru pastrarea vechilor manuscrise din frunza de palmier si pentru a le proteja de microorganisme daunatoare. Citronela intareste frunzele oferindu-le umezeala necesara fara a permite umiditatii sa deterioreze in vreun fel textul inclus. Efectul de protectie poate fi atribuit proprietatilor hidrofobice ale uleiului de citronela.

Produse pentru animale de companie: Citronela este folosita pentru fabricarea unor sampoane si a unor produse de ingrijire pentru animalele de companie, datorita efectelor de combatere a paduchilor si a capuselor.

Precautii in utilizarea citronelei

Efecte secundare

Desi este considerat sigur, uleiul de citronela aplicat pe piele sau consumul ceaiului din plante facut din citronela poate declansa reactii alergice la anumite persoane. In cazul in care apar simptome alergice, se recomanda incetarea consumului sau utilizarii uleiului si solicitarea de ingrijiri medicale.

Uleiul de citronela nediluat sau concentrat nu trebuie aplicat direct pe corp, pentru ca poate declansa reactii nedorite. De asemenea, uleiul de citronela nu trebuie niciodata tinut la indemana copiilor.

Se recomanda consultarea unui medic inainte de utilizarea uleiului de citronela de femeile insarcinate, femeile care incearca sa ramana insarcinate, care alapteaza si de persoanele aflate sub tratament medicamentos.

Citronela are proprietati galactagoge, adica stimuleaza lactatia. De asemenea, este eficienta in stimularea ciclului menstrual si amelioreaza crampele menstruale si starea de disconfort. Citronela ajuta si la reducerea umflaturilor si s-a dovedit eficienta pentru varice.

Folosita cu mare atentie, citronela are o gama larga de aplicatii de uz medicinal.

 

SURSE

Sursa utilizata: https://www.organicfacts.net/health-benefits/herbs-and-spices/health-benefits-of-Citronela.html

#anticancer #antimicrobiana #antipiretica #antiseptic #beneficii #citronela

Ce au mai parcurs alti cititori...

8 beneficii pentru sanatate ale cimbrului
Pelinul, o minunata planta care combate cancerul si ucide parazitii
Arinul negru, beneficii si utilizari
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101