Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. Beneficiile consumului de kale

Beneficiile consumului de kale

Rezistenta chiar si la inghet, kale este o leguma usor de cultivat si care da frunze la nesfarsit: frunzulitele mici si mai deschise la culoare se pot folosi in salate; frunzele mai inchise la culoare pot fi folosite in feluri de mancare gatite la ti

Rezistenta chiar si la inghet, kale este o leguma usor de cultivat si de folosit: frunzele tinere, mai deschise la culoare se pot folosi in salate; frunzele mai inchise la culoare pot fi folosite in feluri de mancare gatite la tigaie, pe pizza sau in supa, iar plantei ii cresc mereu altele.

Kale nu isi mentine prea multa vreme textura crocanta, de aceea este bine sa fie consumata in termen de cateva zile de la momentul recoltarii.

Beneficiile pe care le are kale pentru sanatate

Daca vitaminele ar lua forma unei singure legume, atunci aceasta ar fi kale. O singura cana de kale contine vitaminele pe care le-ar furniza legumele consumate intr-o saptamana intreaga: 684% din necesarul zilnic de vitamina K, 206% din necesarul zilnic de vitamina A si 134% din necesarul de vitamina C (si chiar mai mult in cazul varietatii scotiene, cu frunze crete).

Kale este un adevarat superaliment, cu un continut impresionant de antioxidanti. Fitonutrientul indol-3-carbinol ajuta la repararea ADN-ului celular, incetinind in acelasi timp cresterea celulelor canceroase. Datorita continutului de sulforafan, kale protejeaza corpul de cancerul de prostata si colon. Kale are  proprietati care amelioreaza congestia pulmonara, ajuta stomacul, ficatul si sistemul imunitar. Kale mai contine si luteina si zeaxantina, care protejeaza ochii de degenerarea maculara.

Kale este comparabila cu carnea de vita ca aport de fier, proteine si calciu. Capacitatile antiinflamatorii ale plantei kale sunt de neegalat in comparatie cu alte legume cu frunze verzi, mai ales in ceea ce priveste prevenirea si chiar inversarea artritei, a bolii de inima si a unor boli autoimune.

Acizii grasi omega sunt numiti acizi grasi esentiali pentru ca ajuta la mentinerea unei stari de sanatate optima, insa nu sunt produsi de corp si trebuie sa provina din surse externe, kale fiind o sursa excelenta a acestor acizi grasi. Acizii grasi esentiali au abilitatea de a regulariza coagularea sangelui, de a construi membrane celulare in creier si de a proteja inima de boala de inima si de accident vascular. Acizii grasi esentiali pot combate cu succes si bolile autoimune, ca lupus si artrita reumatoida.

O portie de kale contine 121 mg de acizi grasi omega-3 si 92.4 mg de acizi grasi omega-6.

Valori nutritionale

Pentru 100 grame de kale cruda

 

Cantitate

pe portie

Necesar

Zilnic %*

Calorii

50

 

Calorii din grasimi

6

 

Total grasimi

1 g

1%

Grasimi saturate

0 g

0%

Grasimi trans

   

Colesterol

0 mg

0%

Sodiu

43 mg

2%

Total Carbohidrati

10 g

2%

Fibre alimentare

2 g

8%

Zahar

   

Proteine

3 g

 

Vitamina A

 

303%

Vitamina C

 

200%

Fier

 

9%

Calciu

 

14%

*Necesarul zilnic se raporteaza la o dieta de 2000 de calorii pe zi, dar poate varia, in functie de nevoile personale ale fiecarei persoane.

Studii despre kale

Conform unui studiu, dintre toate alimentele analizate in cadrul acestui studiu, kale s-a dovedit a avea efectul cel mai puternic de protectie impotriva cancerului la vezica, al saselea cel mai raspandit tip de cancer din occident.

Kale are si o cantitate impresionanta de flavonoide, fiecare cu propriul sa rol in corp, inclusiv 32 de compusi fenolici si 3 acizi hidroxicinamici, care mentin nivelul de colesterol in limite normale si combat radicalii liberi din corp. Doua flavonoide prezente in cantitati foarte mari in corp sunt kaempferol si quercetina.

Ar trebui mentionat ca eficienta mai multor antioxidanti si vitamine din kale se pierde in mare parte prin procesul de gatire.

Reteta cu kale: Supa de kale cu fasole alba

Ingrediente:

2 linguri ulei de cocos

1 ceapa mare, taiata marunt

½ kg fasole alba uscata

2 catei de usturoi

1 lingurita salvie proaspata, taiata marunt

2 lingurite rozmarin proaspat, taiata marunt

7 cani de supa de legume

140 gr kale, taiata mare, curatata de nervuri

Sare si piper

Cantitatile sunt pentru 6 portii.

Mod de preparare:

  1. Intr-o oala suficient de mare, se pune fasolea, se acopera cu apa si se lasa peste noapte. Se strecoara si se clateste.
  2. Se incalzesc 2 linguri de ulei la foc moderat. Se pune ceapa si se lasa pana se inmoaie, cam 5 minute, apoi se adauga usturoiul, salvia si rozmarinul si se lasa 1 minut.
  3. Se adauga fasolea si supa de legume. Se acopera si se lasa la foc mic pana cand fasolea este gata – aproape o ora. Se adauga frunzele de kale.
  4. Se acopera si se mai lasa putin, pana cand frunzele se inmoaie.
  5. Se ia cratita de pe foc si se paseaza cateva boabe de fasole, pentru a da mancarii o consistenta mai cremoasa, adaugand apa, daca este cazul. Se condimenteaza cu sare si piper.

Lucruri interesante despre kale

Kale a fost pentru prima oara cultivate de greci si romani si ulterior s-a raspandit in intreaga Europa, apoi in America.

Concluzii

Membra a familiei cruciferelor, cunoscuta ca una dintre cele mai sanatoase produse de origine vegetala – kale devine tot mai populara si mai apreciata in occident, nu doar pentru aroma sa distinct pe care o da supelor si mancarurilor, dar mai ales pentru proprietatile sale pentru sanatate. Bogata in vitamine, kale combate cancerul, boala cardiaca, bolile autoimune si chiar degenerarea maculara.

Sursa utilizata: http://foodfacts.mercola.com/kale.html

#beneficii #beneficii plante #crucifere #kale

Ce au mai parcurs alti cititori...

Arinul negru, beneficii si utilizari
54 de beneficii ale uleiului de cocos dovedite stiintific
Chimenul-comoara din camara: 13 beneficii pentru sanatate
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101