Ce face ca un aliment sa aiba efect antistres? Probabil intrebarea aceasta iti aduce aminte de serile acelea cand ai fi mancat orice pentru a te simti mai bine si a-ti inabusi starile nervoase.
Exista, insa, o diferenta imensa intre alimentele cu proprietati antistres si orice alt aliment pe care il folosesti ca pe un anestezic emotional. Mancatul compulsiv iti da o stare de bine temporara, dar are multe alte dezavantaje, cel mai important fiind luarea in greutate. Citeste acest articol pentru a afla care sunt acele alimente benefice care combat stresul si starile de nevozitate.
Evenimentele stresante - care nu trebuie sa fie unele foarte importante, pot fi si situatii banale - fac sa creasca nivelul de cortizon. Cotizonul cauzeaza pofte alimentare, care, conform cercetatorilor de la Universitatea din California, in cazul femeilor sunt mai puternice pentru carbohidrati, in special pentru dulciuri. Cu cat mancam mai mult, cu atat starea noastra se va inrautati. Si, ca si cand toate acestea nu ar fi suficiente, cortizonul ne face si mai multe probleme, eliberand o enzima in celulele grase (care transforma cortizonul in si mai mult cortizon). Deoarece celulele grase viscerale (de pe abdonem si din jurul organelor noastre vitale) contin mai multa enzime decat celulele adipoase subcutanate (pe de coapse sau picioare), la multe femei stresul determina acumularea de grasimi pe burta. Multe studii arata ca aceste celule grase din zona abdomenului pot avea o stransa legatura cu riscul bolilor de inima sau al diabetului, avand o cantitate de cortizon de patru ori mai mare decat celulele grase obisnuite.
Asadar, atunci cand vorbim despre alimente cu rol de calmare, nu ne referim la acele alimente care iti ofera confort, adica snacks-uri sau dulciuri, ci alimente care chiar te ajuta sa te linistesti si sa elimini stresul. Acestea contin o serie de nutrienti esentiali si reprezinta o buna sursa de energie. Haide sa vedem, in continuare, care sunt aceste alimente.
Sparanghel
Sparanghelul contine acid folic (vitamina B9), care contribuie la metabolismul carbohidratilor, cu rol in producerea de energie, si la buna functionare a sistemului nervos. De aceea, sparanghelul este indicat in starile de nervozitate. Tulpinele de sparanghel sunt foarte gustoase si usor de preparat si de integrat in orice reteta.
Avocado
Avocado este un fruct care contine doi factori antistres foarte eficienti: potasiul si grasimile monosaturate. Aceste grasimi reduc tensiunea arteriala si tin depresia la distanta. In plus, ajuta creierul sa fie mai receptiv la serotonina. De asemenea, avocado este foarte bogat in vitamine, in special complexul B, care ajuta la energizarea organismului.
Fructe de padure
Afinele sunt considerate unele dintre plantele cu cel mai ridicat nivel de antioxidanti, dar si o sursa foarte bogata de vitamina C. Alaturi de afine, zmeura, murele si coacazele sunt fructe cu efecte benefice in combaterea stresului, datorita cantitatii mari de vitamina C pe care o contin. Cercetatorii germani au realizat un studiu pe 120 de persoane, carora li s-a cerut sa tina un discurs si apoi sa rezolve niste probleme de matematica. Cei carora li se administrase inainte vitamina C au avut la finalul experimentului tensiunea arteriala mai scazuta si nivelul de cortizon mai mic. Studiul a concluzionat ca vitamina C are un rol benefic in combaterea stresului.
Poti consuma fructe de padure proaspete sau le poti congela pentru a te bucura tot anul de gustul minunat si de beneficiile acestora.
Caju
Toate fructele uscate sunt minunate, sunt crocante, putin sarate si sunt o gustare grozava atunci cand urmaresti serialul preferat sau cand esti obosit si nervos. In plus, acestea contin proteine si grasimi. Atentie insa la cantitate, fructele uscate au destul de multe calorii.
S-a constatat ca starile de anxietate si depresie au o stransa legatura cu nivelul scazut de zinc din organism. Caju este o sursa importanta de zinc, 30g din acest aliment oferind 11% din necesarul zilnic de zinc. Asadar, atunci cand vrei sa alungi starile neplacute de stres, consuma cu incredere o mana de caju.
Nuci
Nucile au gust dulce, foarte placut si pot fi consumate atat in starea lor naturala, cat si in salate sau prajituri. Acestea contin acid alfa-linolenic, un acid gras omega-3 esential, si alti polifenoli care s-au dovedit benefici in prevenirea pierderii memoriei. Cercetatorii de la Universitatea Tufts au descoperit ca, la animalele care au consumat nuci, semnele de imbatranire a creierului au fost mult diminuate.
Ceai de musetel
Este probabil cel mai recomandat ceai pentru linistire, in special inainte de culcare. Are un gust bun si un miros foarte placut, dar, cel mai important, s-a dovedit ca are efect calmant. Intr-un studiu realizat de Universitatea din Pennsylvania, s-au administrat suplimente cu musetel unui numar de 57 de persoane cu anxietate generalizata, timp de 8 saptamani. La finalul studiului, s-a constatat o scadere semnificativa a simptomele de anxietate.
Mai mult, conform celor de la Universitatea Maryland Medical Center, pe langa efectul de calmare a starilor nervoase, musetelul te ajuta sa adormi si sa ai un somn odihnitor.
Pe langa musetel, poti incerca ceaiuri preparate din amestecuri de plante cu efect antistres.
Haide în magazinul nostru verde viu şi descoperă alimentele şi suplimentele naturale, ecologice, vegane, pe care le-am pregătit!
Ciocolata neagra
Este bogata in antioxidanti, motiv pentru care a fost inclusa pe lista alimentelor benefice pentru inima, dar este si un bun aliat in starile de nervozitate si stres. Un studiu realizat de Universitatea din San Diego arata ca atat femeile, cat si barbatii apeleaza la ciocolata atunci cand se simt deprimati. De fapt, cu totii facem asta cand avem o stare mai putin buna.
Ciocolata neagra este foarte benefica in astfel de situatii, deoarece scade tensiunea arteriala si ne ajuta sa ne calmam. Aceasta contine polifenoli si flavonoide, doua tipuri importante de antioxidanti, intr-o cantitate chiar mai mare decat sucurile naturale. Asadar, o data pe saptamana, poti sa consumi ciocolata neagra, fara sa iti faci griji pentru greutatea ta.
Fulgii de ovaz
Deoarece contin carbohidrati complecsi, fulgii de ovaz determina creierul sa produca serotonina, un neurotransmitator asociat cu starea de fericire. Studiile au demonstrat ca acei copii care consuma fulgi de ovaz la micul dejun sunt mai activi si se concentreaza mai bine la sarcini pe parcursul zilei. De asemenea, fulgii de ovaz ofera o senzatie de satietate, reducand foamea.
Asadar, atunci cand te simti obosit, stresat sau nervos, alege sa consumi aceste alimente. Sunt o optiune sanatoasa si la indemana, care te ajuta sa te calmezi, fara a veni la pachet cu efecte nedorite, precum kilogramele in plus, retentia de apa sau cresterea colesterolului sau a tensiunii arteriale.
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.