Ironic, dar adevarat. Desi rata obezitatii este in continua crestere suntem in acelasi timp subnutriti. In Occident multi adulti nu-si iau din alimentatie cei sapte nutrienti principali: calciu, magneziu, potasiu, fibre, vitamina C, vitamina A si vitamina E. Vestea buna, insa, este ca nu trebuie neaparat sa cheltuiesti bani pe suplimente costisitoare.
Iata o lista de alimente usor de gasit si accesibile ca pret, ce reprezinta surse foarte bune pentru aceste elemente nutritive esentiale care lipsesc din alimentatie.
- Spanac: Calciu, magneziu, potasiu, fibre, vitamina C, vitamina A si vitamina E … impresionant!
Verdeturile sunt foarte bune pentru sanatate, iar spanacul este plin de lucruri bune. De fapt, o cana de spanac gatit furnizeaza o buna parte din toti cei sapte nutrienti, inclusiv aproape 400 % din doza zilnica recomandata de vitamina A si 24 % din calciul necesar (o cantitate generoasa de calciu pentru o singura portie dintr-un aliment vegan).
- Fasolea: Calciu, potasiu, magneziu si fibre
Fasolea si leguminoasele cum ar fi soia (preferabil organica, nemodificata genetic) si fasolea alba cu bob mic abunda in calciu, potasiu, magneziu si fibre. Pentru a reduce efectul neplacut, trebuie inmuiate in prealabil 8 ore sau peste noapte. Astfel se vor elimina in apa o parte din zaharurile complexe care cauzeaza aparitia gazelor intestinale.
- Hrisca: Magneziu, potasiu si fibre
Hriscanu face parte din categoria cerealelor, este samanta unei plante cu flori inrudite cu rubarba, nu contine gluten si poate fi consumata de persoanele care sufera de boala celiaca. Insa contine este o cantitate impresionanta de magneziu — 1 cana furnizeaza 98% din doza zilnica recomandata. Mai contine 17 grame (68 % din DZR) de fibre si 22 % din necesarul de potasiu.
- Pepenele galben: potasiu, vitamina A, vitamina C si fibre
Pe langa faptul ca este un aperitiv - sau desert - frumos colorat si racoritor, pepenele galben are un nivel nutritional ridicat raportat la continutul redus de calorii si la usurinta cu care poate fi consumat. Acest pepene cu pulpa usor portocalie iti poate completa necesarul de potasiu, vitamina A si vitamina C.
- Cartoful dulce: vitamina A si C, potasiu si fibre
Aceasta leguma este plina de nutrienti (vitamina A si C plus potasiu) si fibre si in plus este dulce in mod natural. Poate fi consumat crud dar il poti si gatit la cuptor.
- Oleaginoase si seminte: magneziu si vitamina E
Oleaginoasele si semintele sunt o gustare buna intre mese. Nu sunt doar calorii goale, ci furnizeaza cantitati semnificative de magneziu si vitamina E. Dezavantajul lor? Au destul de multe grasimi (nesaturate), de aceea este bine a fi consumate cu moderatie.
Sursa utilizata:
http://www.care2.com/greenliving/7-food-sources-for-the-nutrients-you-most-likely-lack.html#ixzz3U4aH1Vms