Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Hrana vie
  4. 6 idei inedite pentru muraturi

6 idei inedite pentru muraturi

De ce sa ramai la clasicii castraveti cand poti pune la murat si tulpinile de sfecla sau de rubarba si chiar unele plante salbatice comestibile? Cand spunem muraturi, de cele mai multe ori ne gandim la castraveti, gogonele si conopida, insa aproape o

De ce sa ramai la clasicii castraveti cand poti pune la murat tulpini de sfecla sau de rubarba si chiar plante salbatice comestibile?

Cand spunem muraturi, de cele mai multe ori ne gandim la castraveti, gogonele si conopida, insa aproape orice fel de leguma se poate pune la murat, chiar si dovleacul, dovleceii, fasolea verde sau sparanghelul. Legumele murate au un gust uimitor si sunt o sursa bogata de probiotice, transformand produsele proaspete in superalimente. Consumul de probiotice contribuie la o buna digestie, iar studiile arata ca aceste alimente ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase si sunt bune pentru inima. Probioticele traiesc in otetul crud, nefiltrat si, desi incalzirea otetului in cazul unor retete pentru muraturi ar putea omori bacteriile benefice, mai jos sunt si cateva retete care nu includ incalzirea otetului.

Cel mai rapid mod de a mura legumele este la frigider, adica se pun legumele taiate intr-un borcan cu otet si condimente si se lasa la frigider 1-2 saptamani.

Pentru o gustare mai deosebita, insa, poti mura cateva plante sau legume la care probabil nu te-ai gandi cand vine vorba de muraturi. Iata cateva dintre acestea:

Rondele de ceapa murate

Ingrediente:
1 kg ceapa mare organica
3 cani otet de malt (sau alt otet, la alegere)
1½ lingurita boabe piper
1½ lingurita seminte de mustar
1 frunza de dafin

Se oparesc condimentele in otet timp de 20 minute, apoi se strecoara. Se curata ceapa si se taie rondele foarte subtiri, apoi se oparesc in apa clocotita 20 secunde. Se strecoara. Cand rondelele de ceapa s-au racit, se aseaza in borcane curate. Se adauga otetul strecurat, atat cat sa acopere complet ceapa. Se pun capacele si se lasa la frigider cel putin o saptamana. Pot tine si un an, cu conditia ca ceapa sa fie acoperita complet cu otet.

Pastai de nasturel murate

Nasturelul este o planta frumoasa (si delicioasa). Frunzele condimentate pot fi folosite in salate, iar florile cu gust mai putin intepator pot inveseli aspectul oricarui fel de mancare sau pot fi folosite ca baza pentru diferite umpluturi. Insa aceasta planta plurivalenta mai are un as in maneca: daca nu-i culegi florile, pastaile pot fi murate, avand o textura similara cu cea a caperelor.

Ingrediente:
½ cana otet
½ lingurita sare de mare
1 mana de pastai tinere de nasturel

Se pun sarea si otetul intr-un borcan de 500 ml si se adauga pastaile (solutia trebuie sa le acopere bine). Se depoziteaza in frigider si se mai pot adauga pastai, daca spatiul permite, astfel incat sa ramana acoperite cu solutia cu otet. Foloseste pastaile in orice reteta care necesita capere. Pastaile pot fi pastrate timp de un an.

Rubarba murata

Rubarba este vedeta pietei in prima parte a primaverii, datorita aromei fructate. Paleste, insa, cand apar primele fructe, insa rubarba continua sa creasca si pe timp de vara. Aroma acrisoara poate inlocui lamaia sau sucul de lamaie in bauturi, sosuri si chiar unele feluri de mancare trase la tigaie, iar cand sunt murate merg foarte bine cu branza, berea si unele feluri de mancare condimentate.

Ingrediente:
2 cani otet
1½ cana zahar organic sau ¾ cani miere organica
1 lingura sare de mare
1 bucata de ghimbir organic, dat pe razatoare, cam cat un deget
8 catei usturoi intregi
1 lingura ienibahar
1/2 kg tulpini de rubarba organica, fara frunze

Se amesteca primele sase ingrediente si se oparesc in jur de 20 de minute, apoi se strecoara. Se taie tulpinile de rubarba in bucati mai mari, de aproximativ 7 - 10 cm. Se aseaza in borcane curate si se acopera complet cu solutia de otet cu condimente. Se pun capacele si se depoziteaza in frigider cel putin o saptamana. Cat timp rubarba ramane acoperita cu otet, muraturile pot fi pastrate si un an.

Tulpini de sfecla murata

Daca folosesti intr-o reteta sfecla elvetiana, nu arunca tulpinile! Textura crocanta si culoarea aprinsa a tulpinilor fac din ele o alegere foarte buna pentru muraturi.

Ingrediente:
1 legatura tulpini organice de sfecla 
1 cana otet
2 cani apa
3 linguri zahar organic sau 1½ linguri miere organica
3 linguri Sriracha 

Se inlatura varful cu frunze si se taie partea mai groasa in bucati cu o lungime de aproximativ 2.5 cm. Se aseaza in borcan. Se combina restul de ingrediente si se amesteca bine, pana cand zaharul si mierea se dizolva. Se toarna amestecul peste tulpini, pana cand acestea se acopera bine. Se pun capacele si se lasa la frigider cel putin o saptamana inainte de a incepe sa fie consumate. Pot fi pastrate cam un an.

#ceapa #digestie #legume #muraturi #nasturel #probiotice #sfecla

Ce au mai parcurs alti cititori...

Iată de ce sfecla nu ar trebui să-ţi lipsească din alimentaţie
Importanta probioticelor in alimentatia copiilor
10 strategii pentru o digestie mai buna
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101