Sfecla rosie este o leguma cu adevarat unica si cu uimitoare proprietati de vindecare. Sfecla are valoare nutritionala atat cruda cat si gatita. In timpurile stravechi, Hipocrate o considera planta medicinala. De-a lungul secolelor sfecla a fost folosita in tratarea mai multor boli de sange, cum ar fi anemia. Sfecla contine mult fier, situandu-se pe locul doi dupa usturoi, iar in ceea ce priveste cantitatea de iod, se situeaza pe locul doi dupa kale. Pe langa faptul ca furnizeaza corpului nutrienti importanti si stimuleaza metabolismul, sfecla este si o sursa excelenta de antioxidanti, mai ales sfecla rosie.
Iata cateva motive pentru care sfecla nu ar trebui sa lipseasca din alimentatie:
- Sfecla contine polifenoli si betaline care combat efectul radicalilor liberi si al stresului oxidativ la oameni.
- Sfecla contine mai multe vitamine: complexul de B-uri, PP care intareste peretii capilari.
- Sfecla contine multe minerale – potasiu si folat, care contribuie la sanatatea inimii; magneziu, care ajuta la sanatatea oaselor; fierul si fosforul care produc energie; cuprul, care distruge radicalii liberi; iodul care este implicat in biosinteza hormonilor tiroidieni si a magneziului.
- Sfecla contine cobalt, care promoveaza formarea vitaminei B12 (sintetizata de microflora intestinala). Fara aceasta vitamina si acid folic formarea celulelor rosii ar fi imposibila.
- Sfecla intinereste corpul datorita acidului folic, care contribuie la crearea de noi celule.
- Sfecla inlatura toxinele din corp datorita pigmentilor de betalina.
- Sfecla contine beta cianine, care inhiba cresterea celulelor canceroase.
- Sfecla imbunatateste digestia datorita fibrelor alimentare.
- Sfecla stimuleaza metabolismul.
- Sfecla ajuta corpul sa asimileze vitamina D.
- Sfecla previne dementa datorita concentratiei mari de nitrati care se transforma in nitriti in cavitatea bucala. Studiile au aratat ca nitritii deschid vasele de sange in corp, ceea ce mareste fluxul sanguin si ajuta oxigenul sa ajunga in zonele lipsite de oxigen.
- Sfecla contine pectina in cantitati mai mari decat morcovii sau merele. Pectina ajuta la eliminarea metalelor grele si a elementelor radioactive din corp. In plus, pectina inhiba si raspandirea bacteriilor intestinale nocive si previne dezvoltarea mai multor boli.
Dupa cum se poate vedea, sfecla poseda o gama larga de proprietati vindecatoare si medicinale printre care reducerea colesterolului si a tensiunii, intarirea vaselor capilare, exercitarea unui efect antisclerotic, imbunatatirea functiei cerebrale si hepatice, precum si a metabolismului grasimii.