AcasaCopiiHrana VieCorpMinteSpiritReteteInvatam impreunaStiati ca..?
Despre noiEvenimente / programePoliticiContact
Dhyana Yoga - cursuri de meditatie si yoga

Principalele 8 beneficii ale dudelor

Printre beneficiile pentru sanatate ale dudelor se numara abilitatea de a imbunatati digestia si de a reduce colesterolul. Acestea ajuta la pierderea in greutate, stimuleaza circulatia, construiesc tesut osos, stimuleaza sistemul imunitar, previn anumite tipuri de cancer, incetinesc procesul de imbatranire, reduc tensiunea, protejeaza ochii si imbunatatesc metabolismul.

Dudele sunt fructele dulci ale dudului, un pom fructifer care creste in diverse zone temperate ale lumii. Considerate ca avand originea din China, dudele s-au raspandit in toata lumea si sunt foarte apreciate pentru aroma lor unica, precum si pentru continutul lor nutritiv bogat si compozitia lor neobisnuita pentru un fruct de padure. De fapt, cele mai multe varietati prezente in multe parti ale lumii sunt considerate “native” in zonele respective, fiind atat de raspandite.

Denumirea stiintifica a dudelor depinde de specie, insa cele mai comune sunt Morus australis si Morus nigra, dar sunt zeci de alte varietati la fel de savuroase. In ceea ce priveste aspectul, dudele cresc foarte repede cand sunt tinere, insa apoi isi incetinesc cresterea pe masura ce isi schimba culoarea de la alb sau verde la nuante de roz sau rosu, ajungand in cele din urma la un mov inchis sau chiar negru.

In preparatele culinare, gustul dulce sau acrisor al dudelor este potrivit pentru pregatirea serbetului, a gemurilor, a dulceturilor, a jeleurilor, a tartelor cu fructe, a placintelor, a vinului, ceaiului si a unor lichioruri. Duzii mai au si o alta functie, in afara de faptul ca furnizeaza niste fructe delicioase. Frunzele de dud sunt o importanta sursa de hrana pentru viermii de matase!

Pentru oameni, dudele sunt delicioase, dar reprezinta, in acelasi timp, o sursa bogata de elemente cu o compozitie nutritionala unica, ce au un impact semnificativ asupra sanatatii. Iata cateva dintre secretele acestor fructe!

Valoarea nutritionala a dudelor

Dudele sunt pline de nutrienti importanti pentru corp, printre care fier, riboflavina, vitamina C, vitamina K, potasiu, fosfor si calciu, precum si o cantitate semnificativa de fibre si o gama variata de compusi organici, printre care fitonutrienti, zeaxantina, resveratrol, antocianine, luteina si alti compusi polifenolici.

Beneficiile pentru sanatate ale dudelor

Sanatate digestiva: Ca majoritatea fructelor si legumelor, dudele contin fibre alimentare, aproximativ 10% din necesarul zilnic pe portie. Fibrele alimentare ajuta la imbunatatirea sanatatii digestive dand consistenta scaunului si accelerand astfel tranzitul intestinal, reducand in acelasi timp si aparitia constipatiei, balonarii si crampelor. De asemenea, fibrele regleaza colesterolul si stimuleaza sanatatea inimii cand sunt consumate in mod regulat.

Circulatia: Continutul bogat de fier din dude, un mineral care nu se gaseste in mod obisnuit in fructe, stimuleaza in mod semnificativ productia de celule rosii din sange. Acest lucru inseamna ca se va mari distributia de oxigen catre tesuturile importante si sistemele de organe din corp, ajutand prin urmare la stimularea metabolismului si optimizarea functionalitatii acestor sisteme.

Tensiunea arteriala si sanatatea inimii: Resveratrolul este un flavonoid important din categoria de antioxidanti si afecteaza in mod direct functionarea anumitor mecanisme din vasele de sange, facand ca acestea sa fie mai putin vulnerabile la deteriorarea produsa de angiotensina, care duce la constrictia vaselor de sange.

De fapt, resveratrolul mareste productia de oxid nitric, care este un vasodilatator, relaxand vasele de sange si reducand formarea de cheaguri si incidentele cardiace, respectiv accidente vasculare sau atacuri de cord. Resveratrolul este prezent in fructele de padure de culoare inchisa, ca dudele, precum si in majoritatea soiurilor de struguri, de aceea multe vinuri contin acest antioxidant benefic.

Prevenirea cancerului: Cu o cantitate insemnata de antocianine, vitamina C, A si diversi alti compusi polifenolici si fitonutrienti, dudele se pot lauda cu un potential antioxidant de invidiat. Antioxidantii sunt principala linie de aparare contra radicalilor liberi, un produs secundar periculos al metabolismului celular, care pot produce mutatii transformandu-le in celule canceroase. Gama diversificata de antioxidanti prezenti in dude inseamna ca pot neutraliza acesti radicali liberi rapid, inainte ca acestia sa produca pagube prea mari.

Sanatatea vederii: Dudele contin o carotenoida numita zeaxantina, care a fost asociata in mod direct cu o reducere a stresului oxidativ asupra anumitor celule oculare, inclusiv macula lutea de pe retina. Zeaxantina functioneaza si ca antioxidant, prevenind unele deteriorari asupra retinei, cum ar fi cele produse de radicalii liberi care duc la degenerare maculara si cataracta.

Sistemul imunitar: Vitamina C este o arma puternica de aparare contra oricarei boli sau patogeni straini din corp de care antioxidantii nu se pot ocupa. O singura portie de dude acopera aproape complet necesarul de vitamina C pentru corp, iar daca mai adaugam si mineralele si vitaminele continute de acest fruct, avem o arma redutabila contra oricarei boli. Cateva dude consumate dimineata vor fi un ajutor de nadejde pentru sistemul imunitar!

Construirea tesutului osos: Dudele contin vitamina K, calciu, fier, precum si cantitati mai mici de fosfor si magneziu, toate fiind benefice pentru constructia si mentinerea tesutului osos. Este important ca, pe masura ce inaintam in varsta, sa ne mentinem oasele puternice, sa acceleram procesul de vindecare sau chiar sa inversam evolutia de degradare a oaselor, pentru a preveni dezvoltarea unor boli precum osteoporoza sau alte tulburari osoase asociate cu imbatranirea.

Antioxidanti si imbatranirea prematura: Dudele contin si multa vitamina A si E, pe langa o gama larga de carotenoide, precum luteina, beta caroten, zeaxantina si alfa caroten. Toate aceste elemente actioneaza ca antioxidantii si afecteaza pielea, tesuturile, parul si alte zone ale corpului asupra carora actioneaza radicalii liberi. Dudele mentin aspectul neted al pielii, reduc roseata si petele si mentin stralucirea parului prevenind actiunile oxidative ale radicalilor liberi.

Atentionare: Unele dude sunt foarte bune pentru reducerea zaharului din sange, ceea ce poate fi benefic pentru unii, dar foarte periculos pentru altii. Pot sa apara, desi foarte rar, si alergii la dude, de aceea trebuie consumate in moderatie si urmarita reactia corpului, mai ales daca este prima data!

Sursa utilizata: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/mulberries.html

Like Share Share Tweet7073 vizualizari

Postat in categoria Dieta

Etichete: antioxidanti, carotenoide, dude, resveratrol,

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Comentariu
Abonati-va gratuit

pentru cele mai noi articole
si promotii periodice.

Articole Recente

Motive pentru a zâmbi

Motive pentru a zâmbi

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Ce este polenul crud şi de ce trebuie să il consumăm zilnic

Hepatita B: o abordare naturopata

Hepatita B: o abordare naturopata

Entuziasmul vă poate schimba viaţa

Entuziasmul vă poate schimba viaţa

Curajul de a fi tu insuţi

Curajul de a fi tu insuţi

Show / Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii - Plaiul Foii 2017

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE