Transport GRATUIT la comenzi de minimum 50 lei!

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Ce este ulcerul, simptome si tratament

Ce este ulcerul, simptome si tratament

Aproape 7 % dintre occidentali sunt diagnosticati cu ulcer. Aproximativ 500.000 de persoane sunt diagnosticate in fiecare an. Desi tratamentul s-a imbunatatit dupa ce medicii au inteles care este cauza principala a ulcerului, numarul de cazuri n

Aproape 7 % dintre occidentali sunt diagnosticati cu ulcer. Aproximativ 500.000 de noi cazuri sunt diagnosticate in fiecare an. Desi tratamentul s-a imbunatatit dupa ce medicii au inteles cauza principala a ulcerului, numarul de cazuri noi nu este in scadere.

Din pacate, chiar daca avem pe piata medicamente noi care reduc productia de acid, acestea nu trateaza cauza si au efecte secundare care pot declansa probleme suplimentare.

Medicamentele folosite cel mai frecvent in tratarea ulcerului ar putea, de fapt, sa agraveze starea membranei stomacului si sanatatea in general. Scopul acestora este sa diminueze semnificativ acidul gastric. Acest acid este, insa, o substanta chimica valoroasa pentru digestie si nu este responsabila de ulcer.

Cum stii daca trebuie sa consulti un medic pentru un potential ulcer? Inainte de a parcurge lista de simptome, este important sa intelegi cum functioneaza anatomia sistemului digestiv, cate tipuri de ulcer sunt si ce optiuni de tratament exista.

Ce trebuie sa stii despre anatomia sistemului digestiv

Stomacul are forma unui rinichi si este localizat chiar sub coaste, in partea stanga. Mancarea trece prin esofag  si o valva musculara numita sfincter esofagian inferior, inainte sa ajunga in stomac.

Capatul inferior al stomacului are un alt sfincter, numit sfincter piloric, care leaga stomacul cu capatul intestinului subtire, numit duoden.

Duodenul are o lungime de aproximativ 30 cm si ajuta corpul sa regleze cantitatea de mancare ce iese din stomac. In stomac se gasesc anumite glande situate in interiorul peretelui, care produc acid si pepsina, o enzima care contribuie la digestia alimentelor. In mod normal stomacul produce mucus pentru a proteja captuseala mucoasa de acid.

Daca ulcerul se dezvolta pe tractul digestiv, aceasta aparare contra acidului poate sa dispara, situatie datorata deseori de infectia cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori). Acidul da dureri fie pe captuseala duodenului (ulcer duodenal) fie pe cea a stomacului (ulcer gastric).

Aceste ulcere se numesc ulcere peptice si poarta numele locatiei de pe tractul digestiv. Uneori aceste ulcere se pot vindeca de la sine, insa 35 % din ulcerele gastrice pot genera complicatii serioase, cum ar fi sangerari sau perforatii (gauri) pe peretele stomacului cand nu sunt tratate corespunzator.

Alte complicatii pot include sangerarea, inflamarea stomacului sau a duodenului, infectii, sau ingustarea ori blocarea zonei in care duodenul paraseste stomacul. In acest ultim caz, mancarea incepe sa iasa tot mai lent din stomac, pana cand  blocheaza si obstructioneaza complet calea. Acest lucru poate duce la voma.

Cum poti identifica ulcerul

Simptomele ulcerului peptic variaza in functie de locatie, de gradul de inflamare si de existenta unui blocaj partial al duodenului. Majoritatea simptomelor sunt de obicei manifestate in zona epigastrica, in abdomenul superior chiar sub osul pieptului (stern).

Simptomele includ:

- O senzatie de arsura in zona de mijloc sau cea superioara a stomacului, intre mese sau seara;

- Voma;

 - Eructatii (Ragaieli);

-  Senzatie de plin sau balonare chiar si dupa o cantitate mica de mancare; 

- Arsuri;

- Pierderea poftei de mancare;

- Simptome accentuate dupa consumul de alimente bogate in grasimi;

- Pierdere in greutate fara efort; 

- Greata 

Cazurile grave pot avea si urmatoarele simptome:

#duodenal #ghimbir #intestine #ulcer #acid gastric

Ce au mai parcurs alti cititori...

Trateaza refluxul gastric inainte sa evolueze inspre cancer
10 remedii naturale pentru a taia instantaneu greata
Ierburi aromatice si mirodenii pentru a elimina simptomele de balonare, arsurile gastrice si alte probleme digestive
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101