Boala de reflux gastro esofagian este una dintre cele mai frecvente tulburari ale tractului digestiv. Principalele doua simptome sunt senzatiile de arsura si de regurgitare. Refluxul gastro esofagian nu inseamna, insa, numai dureri cauzate de arsuri si un gust acru in gura. Este o boala care genereaza milioane de vizite la doctor si si milioane de spitalizari anual in occident. Cea mai temuta complicatie a acestei boli este cancerul.
Posibile cauze ale refluxului esofagian
Cand acidul incepe sa se tot adune in esofag, atunci acesta se inflameaza si apare esofagita. Esofagita, la randul ei, poate sa progreseze in ceea ce se numeste esofagul lui Barrett, o conditie precanceroasa care, la randul ei, poate deveni adenocarcinom (un tip de cancer). Pentru a preveni toate acestea, e bine sa previi de la bun inceput aparitia refluxului gastric.
In ultimele trei decenii s-a observat o crestere a incidentei acestui tip de cancer in Occident, depasind uneori chiar si incidenta cancerului de melanom, sân sau prostata. Acest lucru se datoreaza faptului ca si refluxul gastric este tot mai frecvent, aproape 1 din 4 persoane sufera cel putin o data pe saptamana de arsuri si/sau regurgitare, in comparatie cu 5% din populatie in Asia, ceea ce indica faptul ca factorii alimentari joaca un rol important.
In general, consumul de grasimi este asociat cu un risc marit, in timp ce alimentele ce contin fibre par sa protejeze. Motivul pentru care consumul de grasimi este asociat cu simptomele de boala refluxului esofagian si cu esofagita eroziva este ca atunci cand consumam alimente grase, sfincterul din capul stomacului care trebuie sa impinga alimentele in jos se relaxeaza si permite unei cantitati mai mari de acid sa patrunda in esofag.
Spre exemplu, in cadrul unui studiu, cand cercetatorii au dat participantilor voluntari un meniu bogat in grasimi comparativ cu un meniu cu mai putine grasimi, s-a observat o eliberare mai mare de acid in esofag dupa consumul meniului mai bogat in grasimi.
In ceea ce priveste fazele mai avansate ale bolii, 45 de studii au fost publicate in ultimii douazeci de ani asociind prezenta esofagul lui Barrett cu cancerul la esofag. In general, rezultatele au aratat ca mâncarurile cu continut mare de grasimi si carnea pot mari riscul de cancer.
Diferite tipuri de carne au fost asociate cu cancerul in diferite locuri in corp. Astfel, carnea rosie este asociata mai mult cu cancerul la esofag, in timp ce carnea alba de pui mai mult cu cancerul in capatul stomacului. Proteinele de sursa vegetala, cum ar fi fasolea si nucile, au fost asociate cu un risc scazut de cancer. Acest lucru confirma date anterioare care arata ca, in general, alimentatia pe baza de plante are efect de preventie si protectie.
Cei care consuma alimente bogate in antioxidanti au sanse reduse la jumatate de a dezvolta cancer la esofag, in timp ce in cazul celor care au consumat vitamine sub forma de suplimente nu s-a observat nicio scadere a riscului. Cele mai protectoare produse par sa fie legumele de culoare rosie si portocalie, cele cu frunze verde inchis, sucul din fructe de padure, mere si citrice. Avantajele nu tin doar de consumul de plante in sine. Este vorba si de faptul ca, daca manânci sanatos, inseamna ca reduci consumul alimentelor nesanatoase, deci poate fi vorba de o combinatie a celor doua.
Boala refluxului gastro esofagian este o afectiune comuna; efectele sale sunt coplesitoare. Boala recidiveaza frecvent, cauzeaza sângerari, contractii si poate duce catre afectiuni mult mai grave.
Tratamentul conventional include inhibitori de pompa de protoni, care aduc industriei farmaceutice venituri fabuloase. Acest tip de medicamente, insa, poate conduce in timp la aparitia deficientelor nutritionale si mareste riscul de pneumonie, toxiinfectii alimentare si fracturi.
De aceea este important sa identifici factorii de risc ajustabili, cum sunt obezitatea, fumatul si consumul de alcool - si sa-i corectezi!