Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Să inţelegem mai bine greaţa: cauze si recomandari

Să inţelegem mai bine greaţa: cauze si recomandari

Senzatia de voma este un reflex natural care apare ca o forma de protectie. In cazul in care consumi ceva contaminat sau otravit, voma este modul prin care corpul tau elimina acel lucru. Prima senzatie este cea de greata, care este extrem de neplacut

Senzatia de voma este un reflex natural care apare ca o forma de protectie. In cazul in care consumi ceva contaminat sau otravit, voma este modul prin care corpul tau elimina acel lucru. Prima senzatie este cea de greata, care este extrem de neplacuta, apoi are loc voma propriu-zisa.

Voma inseamna golirea involuntara a continutului stomacului pe gura. Greata si voma nu sunt boli in sine, ci doar simptome ale unei afectiuni deja existente.

Cauza poate fi un virus, de tipul norovirus, insa poate fi vorba si de bacterii, paraziti si toxiinfectie alimentara. Alte conditii de sanatate, raul de miscare, sarcina, refluxul gastric si chiar stresul, pot fi motive care sa declanseze voma.

Cum apare voma

La nivel structural, reflexul vomei este controlat de un centru din creier, zona chimio receptoare declansatoare (ZCD), denumita si aria postrema. ZCD este in exteriorul barierei sange-creier, ceea ce inseamna ca substantele din sange au acces direct.

Din acest motiv anumite medicamente pot declansa sau impiedica voma. Anumite zone din corp pot stimula ZCD si cauza voma. Printre acestea se numara:

Cele trei faze ale vomei

Procesul vomei implica ceva mai mult decat "datul afara" si contine, in principal, trei faze:

1. Greata, transpiratia si salivarea. Sistemul nervos parasimpatic mareste productia de saliva pentru a proteja smaltul dintilor de continutul acid al stomacului. Sistemul nervos simpatic mareste transpiratia si ritmul cardiac.

2. Eructatii

3. Expulzarea continutului gastric pe gura, care apare, pas cu pas, dupa cum descrie Revista Clinica:

" … Inspiratia scade presiunea toracica in timp ce sfincterul esofagian inferior se contracta si muschii abdominali se contracta in mod fortat, acumuland presiune in cavitatea abdominala.

Intestinele trec printr-un peristaltism negativ iar, cand continutul acestora ajunge in sfincterul esofagian inferior, acesta se deschide si presiunea este eliberata, improscand continutul gastric pe gura, prin esofagul relaxat."

Care sunt cauzele principale ale vomei?

In majoritatea cazurilor, voma este cauzata de o afectiune preexistenta care va disparea de la sine in cateva zile. Desi poate fi extrem de incomoda, voma nu este ceva grav (cu exceptia cazului in care produce deshidratare). Principalele cauze includ:

Gastroenterita (cunoscuta si ca raceala la stomac)

Norovirusii sunt principala cauza de gastroenterita in occident, responsabili de pana la 21 de milioane de boli, 71.000 spitalizari si 800 decese anual.

In general acesti virusi cauzeaza infectii ce declanseaza diaree, dureri abdominale si voma in decurs de 24 pana la 48 de ore de la expunere. Infectia cu norovirus este numita in mod obisnuit "raceala la stomac", desi nu trebuie confundata cu raceala obisnuita, care este o infectie respiratorie.

Simptomele unei infectii cu un norovirus pot fi destul de debilitante, insa majoritatea persoanelor se refac in cateva zile. Cei mai expusi riscului (in special deshidratarii) sunt copiii mici, varstnicii si persoanele cu sistemul imunitar compromis.

Varstnicii care locuiesc la azil si copiii care merg in centre de ingrijire sunt, de obicei, cei mai expusi, datorita faptului ca vin in contact cu altii si datorita gradului ridicat de contaminare a acestor virusi. Din acest motiv au loc deseori epidemii cu norovirus pe vapoare.

Pentru a intelege cat de contagios este aceasta categorie de virusi, o persoana infectata cu norovirus poate raspandi miliarde de particule de norovirus, insa sunt necesare doar 18 particule pentru a infecta pe cineva.

Toxiinfectia alimentara

Multi patogeni din alimente pot cauza voma. In ceea ce priveste toxiinfectia alimentara, norovirusii sunt asociati foarte des cu mancarea de restaurant sau cea cumparata in magazine - pentru ca aceasta contine nu numar mare de ingrediente, astfel incat principalul vinovat este greu de identificat.

Alimentele gata preparate, inclusiv salate, sendvisuri, inghetata, prajituri si fructe, prezinta si ele riscuri, desi orice tip de aliment poate fi contaminat cu voma sau fecalele unei persoane infectate.

Daca o persoana infectata nu manevreaza bine mancarea, ar putea raspandi virusi care sa declanseze voma la multi altii.

Nici incalzirea alimentelor la temperaturi ridicate nu este o masura de siguranta, pentru ca unii patogeni, cum sunt norovirusii, de exemplu, pot supravietui si la peste 60 de grade C, sau in felurile de mancare cu gatire rapida, cum sunt fructele de mare. Pot, de asemenea, supravietui congelarii.

#ceai de ghimbir #probleme digestive #reflux gastro-esofagian #acid gastric #voma

Ce au mai parcurs alti cititori...

Trateaza refluxul gastric inainte sa evolueze inspre cancer
Stiai ca vitamina C este necesara pentru o absorbtie mai buna a fierului in organism?
Care este doza zilnică de turmeric recomandată pentru tratarea diabetului, artritei sau a cancerului?
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101