Te simti adesea flamand dimineata daca nu mananci niste paine sau cereale? Te trezesti des ca ai cumparat un covrig doar ca sa faci fata la prabusirea energetica de dupa amiaza? Daca raspunsul tau la aceste intrebari este „da”, afla ca nu esti singurul: o coplesitoare majoritate a oamenilor din lumea occidentala este dependenta de impulsurile energetice pe termen scurt pentru care carbohidratii sunt faimosi, pentru ca le furnizeaza. Din nefericire, intrucat aceste alimente sunt masiv procesate si furnizeaza corpurilor noastre prea putin in afara de excesul de zahar, adesea ajungem sa poftim la ele pe termen nedefinit – cu grave consecinte pe termen lung pentru sanatatea noastra.(1)
Din fericire, anumiti nutrienti s-au aratat a reduce la minim sau chiar a elimina poftele nedorite dupa carbohidrati atunci cand acesti nutrienti sunt luati sub forma de suplimente. Cei mai buni dintre ei sunt listati mai jos.
Glutamina
Glutamina este un aminoacid care joaca un rol important in metabolismul proteinelor. Totusi este si un neurotransmitator si una dintre cele doua substante (cealalta fiind glucoza) utilizate pentru a alimenta cu „carburant” creierul. Cand ne lipseste glutamina, creierele noastre trebuie sa recurga la glucoza pentru a se alimenta, declansand astfel mult prea familiara pofta de carbohidrati si alimente zaharoase.(2)
Glutamina ajunge la creier doar intr-un interval de cateva minute si satisface imediat nevoia acestui organ de a se alimenta, prin aceasta anuland pofta noastra de glucoza.(2) In consecinta, pudra de glutamina – care este usor de cumparat online de la magazinele naturiste – este unul dintre cele mai bune suplimente de luat pentru a face fata poftelor „urgente”. Cand apar poftele de carbohidrati, ia 1 sau 2 grame de pudra de glutamina cu apa pentru o alinare instantanee.(3)
Magneziu
Magneziul este cel de-al patrulea cel mai abundent mineral din corpurile noastre si co-factor in mai mult de 300 de reactii biochimice, de la sinteza proteinelor la functionarea nervilor. Totusi studii recente au mai aratat si ca acesta joaca un rol enorm in regularizarea sensibilitatii la insulina. Un studiu efectuat de Asociatia Americana Impotriva Diabetului in 2013 a aratat de exemplu ca un aport alimentar mai mare de magneziu ar putea micsora riscul de afectare a metabolismului glucozei si insulinei.(4) Un alt studiu din 2013 publicat in Nutrients/Nutrientii a aratat ca aportul alimentar de magneziu ar putea imbunatati rezistenta la insulina in cazul subiectilor ne-diabetici.(5)
Intrucat deterioararea sanatatatii corelata cu insulina este direct legata de pofte de carbohidrati acute si repetate, nu este surprinzator ca o suplimentare suficienta cu magneziu ar putea ajuta sa li se puna capat..(6) Poate ca cele mai biodisponibile tipuri de magneziu aflate astazi pe piata sunt glicinatul de magneziu si malatul de magneziu, desi multi oameni mai raporteaza bune rezultate cu citratul, tauratul, clorura si carbonatul de magneziu.(7)
Cromul
Precum magneziul, cromul are un rol foarte important in reglarea activitatii insulinei si in metabolizarea glucozei.(8) In consecinta, un aport alimentar suficient al acestui vital nutrient poate ajuta la diminuarea poftelor de carbohidrati prin imbunatatirea controlului glicemic. De exemplu, un studiu publicat in Diabetes/Metabolism Research and Reviews(Diabetul/Cercetari si Treceri in Revista ale Metabolismului) in 2008 a aratat ca subiectii diabetici si supraponderali care si-au suplimentat dieta cu 600 micrograme de picolinat de crom (impreuna cu vitamina B biotina) au avut un control glicemic imbunatatit atunci cand a fost comparat cu cel al grupului de control.(9)
Picolinatul de crom este unul dintre cele mai bune suplimente cu crom pentru abordarea poftelor de carbohidrati. Pentru cele mai bune rezultate, tinteste catre circa 600 micrograme de crom pe zi.(10)
Creierul foloseste ca si "carburant" si corpii cetonici rezultati in urma arderii grasimilor.