Colesterolul a fost tinta multor atacuri in ultimii ani, motiv pentru care numarul retetelor eliberate pentru medicamente de scaderea a colesterolului, in occident, creste intr-un ritm alarmant.
In 1994, de exemplu, numai 2% dintre occidentali cu varste incepand de la 45 de ani primeau statine. In 2011, procentul a crescut pana la 25%. Majoritatea statinelor sunt eliberate ca masura de preventie contra bolilor cardiovasculare.
Aceasta desi, conform unei postari pe Huffington post, o recenzie recenta asupra 14 studii arata ca statinele sunt inutile ca masura de preventie in prima faza.
Analiza, publicata de Cochrane Collaboration, a analizat studii care au implicat in total 34.000 de oameni.
Ei au descoperit ca studiile au exagerat rezultatele pozitive si au minimalizat rezultatele negative. O parte dintre pacienti sufereau deja de o boala cardiovasculara si, avand in vedere ca rezultatele pozitive ale statinelor apar la astfel de pacienti, acestea au fost folosite ca false rezultate pentru a demonstra capacitatea profilactica a medicamentelor.
Meta-analiza a criticat, de asemenea, efectele secundare grave, precum si costul ridicat al acestor medicamente pentru colesterol.
Ce fac statinele?
Statinele actioneaza prin blocarea substantei de care ficatul are nevoie pentru a produce colesterol. Medicamentul ajuta in acelasi timp corpul sa resoarba placa acumulata pe artere pentru a preveni un atac de cord.
De ce nu sunt bune?
Colesterolul se regaseste in fiecare celula a corpului, in special in cele din creier. Ficatul produce, de fapt, colesterolul pentru a ne mentine sanatosi.
Exista colesterol HDL (numit bun) si colesterol LDL (numit rau). Cand balanta delicata a acestora se inclina intr-o parte sau alta, dar in special cand creste nivelul de colesterol LDL, acest lucru poate favoriza bolile cardiace.
Pe de alta parte, colesterolul HDL ajuta corpul sa produca hormoni, vitamina D si bila. Contribuie si la formarea membranelor celulare, faciliteaza comunicarea intre celule si este vital pentru dezvoltarea si sanatatea creierului. Colesterolul HDL contribuie si la eliminarea colesterolului LDL de pe artere.
Statinele nu afecteaza numai colesterolul LDL, ci impiedica ficatul sa produca si colesterol HDL, ceea ce inseamna ca acesta nu-si mai indeplineste sarcinile importante mentionate mai sus.
Un alt motiv pentru care acest medicament cauzeaza atatea probleme este ca ca blocheaza o enzima ce contribuie la producerea de colesterol, necesara pentru formarea coenzimei Q10. Aceasta bujie biochimica si antioxidant este prezenta in fiecare celula, in special in cele ale inimii, unde protejeaza si hraneste mitocondriile, acele structuri de mici dimensiuni care produc energie.
Printre efectele secundare ale medicamentului se numara urmatoarele:
- Deteriorarea ficatului
- Pierderea memoriei si o stare de confuzie
- Tensiune marita si diabet
- Dureri de cap
- Dificultati de somn
- Eritroza (inrosirea pielii asociata cu senzatie de caldura)
- Dureri musculare, sensibilitate sau slabiciune (mialgia) la nivelul muschilor
- Ameteala
- Greata sau voma
- Crampe abdominale sau dureri
- Balonare sau gaze
- Diaree
- Constipatie
- Iritatii ale pielii
- Afecteaza muschii si rinichii
- Dementa si Alzheimer
- Cancer
- Risc marit de accident vascular hemoragic
Adevaratele motive ale bolii cardiovasculare
Greu de crezut, insa zaharul poate cauza boli cardiace. In procesul de metabolizare a zaharului, ficatul stocheaza glicogen ca sursa de energie rapida pe care sa o furnizeze corpului, la nevoie.
Cand se consuma zahar in exces, glucoza este transformata in lipide care raman in sange sub forma de colesterol si trigliceride.
Cand are de metabolizat cantitati prea mari de fructoza, ficatul incepe sa acumuleze grasime, ducand la dezvoltarea bolii ficatului gras nealcoolic.
Alte cauze:
- Factori de risc pentru bolile cardiace
- Fumatul
- Tensiunea ridicata
- Diabetul
- Supraponderabilitatea sau obezitatea
- Boala cardiaca in familie
- Lipsa de miscare
- Dificultati de gestionare a stresului si maniei
- Varsta inaintata
- Ingustarea arterelor (boala arteriala periferica)
Metode naturale de scadere a colesterolului rau
Sunt multe alimente hranitoare care pot influenta nivelul de colesterol, hranind in acelasi timp si inima.
1. Fructe de avocado
Fructele de avocado reduc colesterolul LDL fara sa afecteze nivelul trigliceridelor si a colesterolului.
Este un fruct care contine un compus ce relaxeaza vasele de sange si este foarte bun pentru cei ce sufera de boli cardiovasculare.
2. Citronela
Un studiu efectuat de Universitatea din Wisconsin a descoperit ca uleiul esential de citronela poate reduce colesterolul din sange fara efecte secundare negative.
3. Scortisoara
Scortisoara este foarte buna pentru diabetul de tip 2, pentru ca tine sub control glicemia si nivelul colesterolului. Cercetatorii au concluzionat ca doar 1/4 de lingurita de scortisoara autentica este suficienta pentru a reduce nivelul trigliceridelor, a glicemiei si a colesterolului LDL cu pana la 7-27%.
4. O dieta vegana
O alimentatie pe baza de plante nu mai aduce in interiorul corpului colesterol strain si astfel permite ficatului sa prelucreze cu usurinta doar colesterolul produs intern. De asemenea o astfel de alimentatie furnizeaza corpului o serie de elemente necesare unei functionari optime a organismului.
Sursa utilizata: http://dailyhealthpost.com/cholesterol-drugs-statin-scam-causes-brain-damage-diabetes-and-cancer/