MinteCorpRelatii si familieParentingHrana vieLeacuri babestiNaturaContact

Studiu: statinele care micsoreaza colesterolul afecteaza nervii periferici

Au fost confirmate proprietatile statinelor, de vatamare a nervilor periferici? Sunt peste 300 de efecte daunatoare asociate cu uzul acestei clase de compusi chimici care micsoreaza colesterolul si cunoscute ca statine, in varful listei fiind miotoxicitatea (vatamarea musculara) si neurotoxicitatea (vatamarea nervilor). Cand se vor trage semnalele de alarma? Cand se va vertiza publicul? Intrucat dovezile problemei din literatura biomedicala au ajuns la un alarmant nivel de claritate

Neurotoxicitatea statinelor se intoarce la stiri. Urmand indeaproape decizia FDA luata recent anul acest de a cere fabricantilor de medicamente pe baza de statine sa adauge “pierderea de memorie” ca efect secundar al acestei clase de medicamente, un nou studiu publicat in Jurnalul de Diabet reveleaza o clara asociere intre uzul de statine si neuropatia periferica la populatia de 40 de ani sau mai in varsta.

Studiul a descoperit ca “prevalenta neuropatiei periferice a fost semnificativ mai inalta printre cei care utilizau statine comparativ cu cei care nu faceau acest lucru (23,5% vs. 13,5%; p < 0,01)”, ceea ce inseamna o sporire a riscului cu 75%.

Rapoarte de cazuri prezentand neuropatie periferica indusa de statine au existat in literatura medicala de peste 15 ani [i]. Acum studii mai largi pe pacienti confirma castatine medicamentele cu statine afecteaza nervii periferici. Mai mult, mare parte a vatamarii se petrece sub pragul de monitorizare clinica, provocand in tacere vatamarea la pacientii care nu banuiesc nimic.

De exemplu in 2011 au fost publicate in jurnalul “Mesaje despre Neuroendocrinologie” rezultatele unei monitorizari de 3 ani cu caracter clinic si neurofiziologic cu caracter de evaluare a pacientilor tratati cu statine timp de peste 3 ani, dezvaluind cazurile a patruzeci si doi de pacienti care, in ciuda faptului ca nu au raportat simptome subiective tipice pentru neuropatia periferica, vatamarile au intervenit totusi [ii].

Autorii au concluzionat: “Studiul a confirmat ca tratamentul pe termen lung cu statine a provocat o vatamare neperceputa clinic dar categorica a nervilor periferici atunci cand tratamentul a durat mai mult de 2 ani”. Accesati http://www.greenmedinfo.com/greenmed/topic/52438/focus/3845/page pentru a vedea in lb. eng. Toate cele 9 studii despre neuropatia periferica indusa de statine pe site-ul Greenmedinfo.com. Sau vedeti un set de date inca si mai mare (54 de studii) despre neurotoxicitatea asociata statinelor pe http://www.greenmedinfo.com/greenmed/topic/52438/focus/35335/page.

Desi aceste cercetari se adauga constientizarii crescande a proprietatilor vatamatoare de nervi ale statinelor, acest efect secundar este doar varful unui masiv aisberg de efecte nocive prea putin raportate. De exemplu, www.greenmedinfo.com a identificat 314 efecte daunatoare posibile ale statinelor doar pana acum.

Ce sa facem pentru a diminua nivelele de colesterol in mod natural?. Simplu, consumati mai putine produse de origine animala si mai multe de origine vegetala. Plantele fata de animale nu contin colesterol.

Surse pentru acest articol cuprind:
[i] T Phan, J G McLeod, J D Pollard, O Peiris, A Rohan, J P Halpern. Peripheral neuropathy associated with simvastatin. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 1995 May; 58(5):625-8. PMID: 7745415
[ii] Pavel Otruba, Petr Kanovsky, Petr Hlustik. Treatment with statins and peripheral neuropathy: results of 36-months a prospective clinical and neurophysiological follow-up. Neuro Endocrinol Lett. 2011 Sep 3; 32(5):688-690. Epub 2011 Sep 3. PMID: 22167150 - statine

loading...
loading...

Postat in categoria Invatam impreuna

Etichete: agricultura, busuiocul, colesterol, pericol, reishi, studiu,

Comentarii recente:
Manafu Celia09 February 2016 15:35Raspunde

Buna ziua ! Am 60 de ani si nu mai consum carne alba sau rosie de peste un an si nici derivate. Cu un alt an inaintea luarii acestei decizii am consumat carne doar ocazional. Acum alimentatia mea este 80 % legume (preparate putin termic) si fructe(crude), 20 % branzeturi si seminte crude (in, kia, seminte fl. soarelui, susan, etc.). Foarte rar cam o data pe luna consum 2-3 oua si peste o portie de maxim 300 g. Cu toate astea la ultimele analize facute valoarea colesterolului seric = 257(val ref. patologic>240), ldl colesterol = 161 (risc crescut160-189), trigliceride = 168(val.normale 40-140) !Imi puteti spune daca este necesar sa iau statine, asa cum mi-a recomandat medicul sau ce ar trebui sa schimb in dieta mea ! Multumesc !

Adauga comentariul tau
Nume*
Url
Email
Comentariu

Articole Recente

Ce mananci pentru a fi mai creativ?

Ce mananci pentru a fi mai creativ?

Afla cum poti sa iti protejezi ochii cand lucrezi mult la calculator

Afla cum poti sa iti protejezi ochii cand lucrezi mult la calculator

Leurda, iarba gustoasa din codrul bunicilor

Leurda, iarba gustoasa din codrul bunicilor

8 categorii de alimente care pot provoca sensibilitate digestiva

8 categorii de alimente care pot provoca sensibilitate digestiva

5 Retete creative si exotice cu turmeric

5 Retete creative si exotice cu turmeric

Evenimente

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

Weekend de gatit in cuplu...la mare!

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

BRIAN si ANNA-MARIA CLEMENT din nou la Bucuresti/13 martie/Hotel Caro

Tabara verde viu de detoxifiere de primavara- Plaiul Foii 2019

Tabara verde viu de detoxifiere de primavara- Plaiul Foii 2019

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Lansare Erus si valea rabdarii in Bucuresti, cantece, povesti si voie buna

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Tabara verde viu de detoxifiere a corpului si a mintii

Scopul acestui site este de a promova un stil de viata sanatos si sustenabil in armonie cu natura .

SUNTEM PE RETELELE SOCIALE