Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Boli si remedii
  4. Salvia, o planta ce te poate salva

Salvia, o planta ce te poate salva

Salvia, cu aroma sa delicata, dulceaga si cu proprietatile sale terapeutice, este atat de apreciata incat a primit titlul de "Planta anului" in 2001 din partea Asociatiei Botanice Internationale. Afla care sunt beneficiile salviei pentru sanatate si cum o poti folosi.

Proaspata, uscata, intreaga sau macinata, salvia este disponibila pe tot parcursul anului.

Frunzele de salvie sunt gri verzui cu un aspect brumat. Au forma de lance si prezinta nervuri proeminente. Salvia a fost apreciata de-a lungul istoriei, pentru proprietatile sale culinare si medicinale.

Reputatia sa de panaceu este reflectata si in denumirea sa stiintifica, Salvia officinalis, derivata din latinescul salvere, care inseamna "a fi salvat".  

Beneficii pentru sanatate

Ca si rozmarinul, ruda sa apropiata din familia mentei (Labitae), salvia contine o varietate de uleiuri volatile, flavonoide (printre care apigenina, diosmetina si luteolina) si acizi fenolici, printre care si un acid fenolic numit dupa rozmarin - acidul rozmarinic. Salvia este si o buna sursa de vitamina K si de vitamina A (sub forma de provitamina A).

Actiuni antioxidante si antiinflamatorii

Acidul rozmarinic este usor absorbit de tractul gastrointestinal si, odata ajuns in corp, actioneaza asupra raspunsurilor inflamatorii si le reduce, prin modificarea concentratiilor de molecule care transmit mesajele inflamatorii (ca leukotrene B4). Acidul rozmarinic din salvie si rozmarin functioneaza si ca un antioxidant.

Frunzele si tulpinile din salvie contin si ele enzime antioxidante, printre care SOD (superoxid dismutaza) si peroxidaza. Impreuna, acesti trei compusi ai salviei - flavonoide, acizi fenolici si enzime care consuma oxigen - confera o capacitate unica de stabilizare a metabolismelor care folosesc oxigen si previn deteriorarea celulelor, cauzata de oxigen.

Un aport marit de salvie in mancare este recomandabil in cazul celor care sufera de afectiuni inflamatorii (ca artrita reumatoida), de astm bronsic sau de arterioscleroza. Abilitatea salviei de a proteja uleiurile de oxidare a facut ca unele firme producatoare sa foloseasca in mod experimental salvia ca aditiv natural antioxidant in uleiurile de gatit, pentru a extinde termenul de valabilitate si a reduce rancezirea acestora.

Imbunatateste functionarea creierului

Vrei sa fii mai intelept? Atunci foloseste salvie in supe, tocanite si alte diverse mancaruri. Un studiu publicat in editia din iunie 2003 a revistei "Comportamentul farmacologic biochimic" confirma ceea ce ierbologii stiau de mult: salvia este excelenta pentru imbunatatirea memoriei. In acest studiu controlat cu placebo, dublu-orb, s-au facut doua teste cu ajutorul a 45 de tineri adulti voluntari. Participantii au primit un placebo sau un extract de ulei de salvie in doze variind intre 50 si 150 microli. Au fost conduse apoi teste cognitive la 1, 2, 4, 5 si 6 ore dupa administrare. In ambele teste, rezultatele au aratat ca si o doza de 50 microl de salvie a imbunatatit semnificativ performanta imediata a subiectilor.

In alte cercetari prezentate la Conferinta Britanica farmaceutica din Harrogate (15-17 septembrie, 2003), profesorul Peter Houghton de la Colegiul King a furnizat informatii cu privire la radacina uscata de Salvia miltiorrhiza, cunoscuta si sub denumirea de Danshen sau salvia chineza, care contine compusi activi similari cu cei continuti de medicamentele moderne folosite in tratamentul bolii Alzheimer.

Salvia este folosita ca tratament al bolii cerebrovasculare de peste o mie de ani. Patru compusi izolati dintr-un extract de radacina de salvie chinezeasca s-a descoperit ca sunt inhibitori de acetil colinesteraza (AChE). Pierderea memoriei, caracteristica bolii Alzheimer, este asociata cu o activitate crescuta a AChE care duce la epuizarea neuronilor colinergici si non colinergici in creier.

Beta-proteina amiloida (A beta), un component major al placilor amiloide care duc la aparitia bolii Alzheimer, actioneaza in functie de exprimarea AChE, iar activitatea AChE este marita de placile amiloide. Prin inhibarea cresterii activitatii de AChE, salvia furnizeaza o optiune terapeutica utila pentru a folosi inhibitorii farmaceutici AChE. (24 octombrie, 2003).

Istoric

Salvia este originara din tarile din jurul Marii Mediterane si se consuma in aceste regiuni de mii de ani. In ceea ce priveste plantele medicinale, saliva este una dintre cele mai vechi plante utilizate in acest scop.

Grecii si romanii se spune ca puneau mare valoare pe proprietatile vindecatoare ale salviei. Romanii o tratau ca pe o planta sacra si au creat o ceremonie speciala pentru culesul salviei. Ambele civilizatii o foloseau ca si conservant pentru carne, o traditie care a continuat pana a aparut refrigerarea. Ceea ce aceste culturi stiau din experienta, ca salvia poate preveni deteriorarea mancarii, este acum confirmat de stiinta, care a izolat numeroase terpene antioxidante ale plantei.

Legenda salviei a continuat de-a lungul istoriei. Medicii arabi din secolul 10 credeau ca aceasta ajuta la obtinerea nemuririi, iar europenii credeau in secolul 14 ca aceasta ii protejeaza de vrajitorii. Salvia era atat de cautata in China secolului 17, unde era apreciata pentru un ceai delicios care se facea din ea, incat se spune despre chinezi ca dadeau olandezilor la schimb trei cufere de frunze de ceai verde (camellia sinensis) pentru unul cu frunze de salvie.

Cum se selecteaza si se depoziteaza

Ori de cate ori este posibil, este bine sa folositi salvie proaspata, datorita aromei mai puternice. Frunzele trebuie sa arate proaspat, de o culoare verde viu si sa nu prezinte pete negre sau galbene.

Desi plantele aromatice uscate sunt disponibile in toate supermarketurile, este bine sa cautati si la magazinele de mirodenii din zona. Acestea pot avea o oferta de mirodenii si plante uscate mai scumpe si mai calitative comparativ cu cele care se pot gasi in lanturile mari de magazine. La fel ca in cazul oricarui alt condiment, cautati sa fie organic, pentru a profita de cat mai multe dintre proprietatile acestuia. (de exemplu, prin iradiere, salvia isi pierde mare parte din continutul de vitamina C si beta-caroten).

Pentru a depozita frunzele proaspete, se infasoara cu delicatete intr-un prosop umed si se aseaza intr-o punga de plastic. Se pot pastra la frigider cateva zile. Salvia uscata trebuie depozitata intr-un recipient din sticla, inchis etans si se pastreaza intr-un loc racoros, uscat si intunecos, pana la sase luni.

Recomandari de utilizare

Aroma salviei este foarte delicata, de aceea e bine sa fie adaugata la finalul procesului de gatire, pentru a-si pastra esenta cat mai intacta.

Cateva idei de servire

 

SURSE

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=7

#imbunatatirea memoriei #memoria #rozmarin #salvia

Ce au mai parcurs alti cititori...

6 beneficii pentru sanatate ale salviei
Ierburi aromatice si mirodenii pentru a elimina simptomele de balonare, arsurile gastrice si alte probleme digestive
13 alimente pentru imbunatatirea memoriei, a functiei creierului si a vederii
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101