In secolul al X-lea, medicii arabi spuneau despre salvie (Salvia officinalis) ca poate aduce nemurirea. Desi nu te va ajuta sa traiesti vesnic, salvia iti poate ajuta ficatul si iti poate prelungi viata datorita proprietatilor sale pentru sanatate, printre care se numara si urmatoarele:
STIMULEAZA MEMORIA
Salvia este un remediu natural foarte bun pentru memorie. O echipa de cercetatori britanici au condus un studiu despre proprietatile terapeutice ale salviei cu un grup de de 44 de adulti cu varste cuprinse intre 18 si 37 de ani. Unii participanti au primit o capsula cu ulei de salvie, in timp ce altii au primit o capsula cu ulei de floarea soarelui.
Rezultatele au aratat ca cei care au consumat uleiul de salvie au avut rezultate mai bune la testele pentru memorie decat cei care au luat placebo. Participantii care au primit salvie in cadrul studiului au avut rezultate mai bune la testele de memorare a cuvintelor cu evocare imediata si intarziata, precum si in ceea ce priveste dispozitia. Un studiu ulterior efectuat de aceeasi echipa a dus la concluzia ca salvia poate ajuta bolnavii de Alzheimer.
MENTINE SANATATEA CREIERULUI
Desi salvia este un tratament promitator pentru bolile de creier, este un remediu benefic si pentru creierul oamenilor sanatosi. Cercetarile au scos la iveala efecte semnificative pe care specia de salvie Salvia lavandulifolia le are asupra cognitiei.
Printre aceste efecte se numara imbunatatiri in rezultatele la testele de memorare a cuvintelor cu evocare imediata si intarziata, precum si in ceea ce priveste dispozitia. Un studiu ulterior efectuat de aceeasi echipa a dus la concluzia ca salvia poate ajuta bolnavii de Alzheimer. Salvia pare sa actioneze prin inhibarea enzimei acetil colinesteraza.
Aceasta enzima descompune neurotransmitatorul esential acetilcolina, care are rol in regularizarea dispozitiei, coordonarea muschilor cu creierul si formarea de noi amintiri. Avand in vedere ca acetilcolina este foarte scazuta la bolnavii de Alzheimer, salvia ar putea fi de ajutor in tratamentul acestei afectiuni.
FACE MINUNI PENTRU GENE
Salvia se bucura de o capacitate dovedita de a imbunatati memoria si a de a ameliora simptomele de menopauza si sindrom premenstrual, insa, una dintre cele mai deosebite abilitati ale uleiului de salvie este ca poate proteja genele de deteriorare.
Conform unui studiu aparut in publicatia americana “Revista de chimie alimentara si agricultura” (Journal of Agricultural and Food Chemistry), compusii din salvie pot proteja ADN-ul de eventuale deteriorari si chiar pot stimula regenerarea acestuia in celulele care au avut deja de suferit. Desi studiul este nou si efectul nu a fost testat pe oameni, acesta ar fi un semnificativ progres pentru prevenirea si tratarea unor boli genetice, precum si a unor boli cu componenta genetica, precum cancerul si boala cardiaca.
TRATAMENT PENTRU ALZHEIMER
Salvia a dovedit ca are abilitati atat de mari in tratarea bolii Alzheimer, incat Ministerul German al Sanatatii ia in considerare includerea salviei ca tratament pentru Alzheimer in Monografia Comisiei E – o compilatie de plante medicinale sigure si eficiente. Desi sunt mai multe specii de salvie, specia considerata cea mai benefica pentru Alzheimer este Salvia lavandulifolia.
ECHILIBREAZA HORMONII
Gratie proprietatilor sale similare cu estrogenul, salvia poate echilibra hormonii in timpul menstruatiei, al alaptatului si al menopauzei. Poate reduce menstruatia excesiva si lactatia si amelioreaza simptomele menopauzei, inclusiv bufeurile. Inhalarea uleiului esential sau folosirea lui pentru masaj este modalitatea cea mai directa pentru a influenta hormonii; dar si sub forma de extract, in ceai sau tinctura, poate fi de folos.
VINDECA AFECTIUNI DIVERSE
Guvernul german recunoaste oficial salvia ca tratament pentru dispepsie, transpiratie excesiva si inflamatia gurii si a nasului. (Dispepsia is un termen medical pentru gaze, balonare, arsuri si un disconfort general la nivelul abdomenului superior.)
Utilizarea salviei
Salvia este si un ingredient savuros pentru gatit, dand o aroma inedita supelor, tocanitelor si altor feluri de mancare. Trebuie adaugata la finalul gatitului, pentru a nu pierde din compusii terapeutici prin gatit excesiv. Salvia se poate consuma si sub forma de ceai: se foloseste o lingurita de planta uscata la o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat 10-15 minute. Se consuma de 2-3 ori pe zi.
Ca in cazul celor mai multe plante, salvia este bine sa fie consumata proaspata, insa este foarte buna si uscata. Nu trebuie pierdut din vedere faptul ca salvia este un medicament puternic, de aceea trebuie consultat medicul inainte de a o folosi in scopuri medicinal, mai ales de catre cei aflati sub tratament medicamentos.
Desi salvia se gaseste cel mai frecvent sub forma sa uscata, cele mai multe din beneficiile dovedite stiintific au fost obtinute prin utilizarea capsulelor de ulei de salvie din specia Salvia lavandulifolia. Compusii uleiului pot varia in functie de marca, de aceea trebuie urmate instructiunile de utilizare.
Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/6-health-benefits-and-uses-for-sage.html
Interesant