În yoga se știe faptul că trupul nostru este direct legat de mintea noastră. Ceea ce mâncăm influențează atât modul în care gândim, cât și emoțiile noastre. Noi chiar suntem ceea ce mâncăm într-o mare măsură, de aceea alegerea unor alimente sattvice, pe care să le consumăm zi de zi este foarte importantă. Hrana sattvică este cea mai pură, hrănește trupul și menține mintea într-o stare de bună dispoziție, calm și pace interioară. Cu o minte liniștită, e ușor să ne păstrăm echilibrul psiho-emoțional.
Printre alimentele sattvice se numără: fructele, legumele, cerealele, leguminoasele, nucile, semințele și verdețurile.
Astăzi, vreau să îți propun 4 rețete cu legume proaspete și gătite care ajută la curățarea sistemului limfatic, detoxifierea organismului și echilibrarea sistemului nervos.
Salată de verdețuri
Verdețurile merită să ocupe un loc important în alimentația noastră datorită puterii lor extraordinare de vindecare, purificare și susținere a stării de sănătate. Acestea alcalinizează toate sistemele fiziologice, îndeosebi cel limfatic, care se poate acidiza foarte ușor din cauza substanțelor chimice și a toxinelor care pătrund în permanență în organismul nostru. Verdețurile contribuie în mod eficient la curățarea sistemului limfatic de aceste toxine, ajutandu-l să redevină și să rămână alcalin.
Verdețurile conțin foarte multe săruri minerale extrem de prețioase, o mulțime de enzime, vitamine, clorofila, micronutrienți care ajută la vindecarea sistemului endocrin. Acestea conțin și proteine biodisponibile și usor de asimilat.

Timp de preparare: 5 minute pentru varianta de bază
Vezi ingredientele necesare și cum se prepară Salata de verdețuri.
Salată de conopidă
Conopida, dintre toate cruciferele, are capacitatea de a putea fi digerată foarte ușor în starea ei crudă. Potențialul ei devine maxim atunci când este consumată în această formă. Este o legumă bogată în vitamina C, vitamină care este un excelent stimulator al unei stări de bună dispoziție. Datorita acidului folic, consumată seara, înainte de culcare, ne poate asigura o profundă stare de calm și un somn odihnitor.
Patrunjelul este o sursă excelentă de l-glutamină, care crește puterea de concentrare mentală, atenția, vigilența și reduce în același timp stresul si anxietatea.

Morcovii, consumați în mod regulat, au virtuți regeneratoare, contribuie la menținerea bunăstării noastre generale și ne asigură un tonus psihic nealterat.
Avocado combate stările de oboseală fizică și face să dispară stările depresive, iritabilitatea, anxietatea sau stările de agitație mentală. Astfel, ne ajută să ne păstram echilibrul psihic.
Timp de preparare: 20 minute
Vezi ingredientele necesare și cum se prepară Salată de conopidă
Subji de legume
Subji este un preparat indian foarte popular printre vegetarieni, cu beneficii pe partea energetică. De asemenea, are efect laxativ. Conține multe legume și condimente specifice indiene, fiind o mâncare foarte gustoasă și aromată.
Timp de preparare: 30 minute

Vezi ingredientele necesare și cum se prepară Subji de legume
Legume la aburi cu sos de tahini și turmeric
Fasolea verde are un conținut foarte mare de magneziu, mineral care intervine în menținerea echilibrului psihic, este un bun sedativ al sistemului nervos, are efect antidepresiv și stimulează celulele nervoase.
Broccoli este o veritabilă multivitamină pentru întregul corp. Conține substanțe nutritive care îmbunătățesc toate sistemele fiziologice, inclusiv întregul sistem imunitar.
Timp de preparare: 40 minute

Vezi ingredientele necesare și cum se prepară Legume la aburi cu sos de tahini și turmeric
Cartofi cu legume la cuptor
Banalii cartofi albi sau roșii sunt de fapt unele dintre cele mai sănătoase alimente, conțin toți aminoacizii necesari organismului, ajută la vindecarea ficatului, la fortificarea rinichilor, la alinarea nervilor și a sistemului digestiv. Conțin componente nutritive care reduc stresul. Cartofii sunt, de asemenea, o sursă excelentă de carbohidrați, ideali pentru hrănirea creierului, fapt care ne ajută să rămânem centrati și focalizați. Cartofii dulci sunt și ei extrem de bogați în aminoacizi, vitamine, minerale și alte substanțe nutritive.
Timp de preparare: 1 oră

Vezi ingredientele necesare și cum se prepară Cartofi cu legume la cuptor
Descoperă și alte Rețete cu alimente sattvice - 2. Cereale și leguminoase
Articol scris de Bianca - echipa Viața Verde Viu