Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Metode de prevenţie şi remedii naturale pentru retenţia de apă

Metode de prevenţie şi remedii naturale pentru retenţia de apă

Toata lumea poate suferi ocazional de balonare sau edem, dar retentia de apa este o conditie grava. Cauzele retentiei de apa sunt bine cunoscute si, de cele mai multe ori, aceasta poate fi remediata prin modificarea catorva aspecte ale stilului de viata.

Care sunt cauzele edemului?

Edemul este umflarea vizibila a pielii cauzata de lichidul in exces care ramane in tesuturile corpului. Edemul poate afecta orice parte a corpului, insa se manifesta mai frecvent la nivelul mainilor, bratelor, picioarelor, gleznelor si talpilor.

Retentia de lichide este deseori cauzata de anumite afectiuni de sanatate si de medicamente.

Cauzele retentiei minore de apa includ:

Până la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Edemul poate sa apara si ca efect secundar al utilizarii unor medicamente, cum ar fi:

Cauze mai grave includ insuficienta cardiaca, ciroza hepatica, boli renale, vene afectate, probleme limfatice, albumina scazuta, reactii alergice, cheaguri de sange, arsuri sau infectii care ameninta viata.

Edemul prezinta urmatoarele simptome:

In cazuri grave, apare senzatia lipsei de aer, dificultatea in respiratie si dureri in piept. Acestea sunt semne de edem pulmonar si necesita tratament medical urgent.

6 cauze comune ale retentiei de apa

Iata cele mai frecvente cauze ale retentiei de apa, ce pot fi vindecate cu usurinta:

1. Consumul de alimente procesate

Alimentele procesate contin prea mult zahar, sare si uleiuri. Aceste ingrediente pot favoriza aparitia edemului deoarece consumul de alimente care le contine suprasolicita ficatul, rinichii si alte sisteme ale corpului care regleaza retentia de lichide.

2. Consumul excesiv de sare

Sarea in exces retine apa in corp, ceea ce duce la acumularea acesteia in spatiile tisulare interstitiale. Acest lucru favorizeaza aparitia edemului. In mod normal, rinichii pot elimina sarea in exces prin urina, insa un consum regulat de sare in exces poate slabi rinichii si duce la edemul cronic.

Pentru a elimina excesul de sare, trebuie marit consumul de apa si inlocuita sarea cu condimente aromate. O idee buna este si inlocuirea sarii de masa obisnuite cu sarea de Himalaya sau sarea de mare.

3. Deshidratarea

Deshidratarea apare atunci cand corpul nu are suficient lichid pentru a sprijini functionarea normala a corpului. Deshidratarea poate sa apara din cauza starilor de voma, febra, diaree, transpiratie excesiva sau urinare excesiva. Poate sa apara si din cauza unei alimentatii prea sarace in lichide (fie ca sunt sub forma de apa, ceai, sucuri, supe, smoothie etc).

Atunci cand corpul nu primeste lichidul necesar zi de zi, va compensa aceasta lipsa redirectionand lichidele care se pierd in mod normal prin urina sau transpiratie spre alte tesuturi, pentru a asigura supravietuirea. Acest lucru apare doar temporar si edemul va ceda cand aportul de lichide este marit. Cu toate acestea, in lipsa unui consum regulat de apa, poate sa apara edemul cronic.

4. Deficienta de vitamina B6

Un studiu al Universitatii de Medicina din Iran a descoperit ca vitamina B6 a imbunatatit simptomele sindromului premenstrual, inclusiv edemul, in doar 2 zile de la administrarea zilnica a acesteia. Vitamina B6 se gaseste in cartofi, naut, legume cu amidon si unele fructe.

5. Deficienta de magneziu

Magneziul este un electrolit esential, necesar pentru chimia sangelui, muschi, printre multe altele. Sarea, calciul, potasiul, clorul, fosfatul si magneziul sunt electroliti. Magneziul poate fi folosit pentru a trata edemul, de aceea o baie cu saruri Epsom poate fi remediul ideal pentru edem.

6. Deficienta de potasiu

Potasiul are rol in reglarea presiunii sanguine si a lichidelor intracelulare.  Cand corpul are prea mult potasiu, rinichii elimina excesul prin urina.

Nivelul redus de potasiu poate sa apara in urma deshidratarii, a diareei, a transpiratiei excesive si a abuzului de laxative, ceea ce poate cauza edem si poate deteriora procesele de la nivel celular.

Diureticele naturale

Acum ca stim cele mai frecvente cauze ale edemului, iata si cateva remedii naturale.

Diureticele stimuleaza excretia sarii si a apei din rinichi prin urina. Acest lucru poate ajuta corpul sa elimine edemul.

Diureticele pot fi naturale sau sintetice.

Plantele sunt o varianta mult mai sigura si la fel de eficienta.

1. Papadia

Papadia este una dintre buruienile cu multe proprietati medicinale. In doar cinci ore de la consumul ceaiului de papadie sau a unui extract de papadie, frecventa urinarii creste semnificativ. Papadia se foloseste si ca remediu pentru eliminarea edemului in timpul menstruatiei si prevenirea infectiilor urinare.

2. Paducelul

Paducelul face parte din aceeasi familie ca si trandafirul si contine enzime care cresc nivelul de sare excretat prin urina reducand in acelasi timp acidul uric. Fructele sale contin compusi care reduc colesterolul, riscul de boli cardiovasculare si au proprietati antitumorale si antiinflamatorii.

3. Coada-calului

Coada-calului este inrudita cu ferigile si arata foarte mult ca sparanghelul. Este frecvent folosita ca diuretic si in tratarea osteoporozei. De fapt, studiile arata ca aceasta planta actioneaza exact ca hidroclorotiazida, dar fara efectele secundare ale eliminarii electrolitilor esentiali.

4. Ienupar

Acest conifer este foarte apreciat in medicina populara. Fructele de ienupar sunt folosite pentru a trata o mare varietate de afectiuni digestive, printre care infectiile tractului urinar si ale vezicii si problemele renale. Este un diuretic puternic ce creste volumul urinei fara sa afecteze nivelul de potasiu.

5. Ceaiul verde si ceaiul negru

Ceaiul verde Camellia Sinensis este un energizant ideal pentru dupa-amiaza, datorita continutului sau de cafeina. Acest tip de cafeina, prezenta in concentratii mari in ceaiul verde si negru, are efecte diuretice. Ceaiul verde si negru are efecte imediate, in doar o ora sau doua de la consum. Pentru rezultate optime se recomanda un consum de maxim 2-3 cani de ceai, din frunze uscate.

6. Patrunjel

Patrunjelul este folosit in general ca si garnitura, insa este un si remediu promitator pentru tratarea rinichilor si a vezicii urinare. Sub forma de supliment, poate trata infectiile de tract urinar, pietrele la rinichi, edemul. Femeile insarcinate trebuie sa evite consumul de ceai de patrunjel, pentru ca poate cauza pierderi de sarcina.

7. Hibiscus

Aceste flori frumoase au si capacitate vindecatoare, putand fi folosite pentru un ceai aromat. Acizii prezenti in hibiscus au efecte laxative, in special specia de hibiscus “roselle,” (Hibiscus sabdariffa).

Pentru tratarea edemului temporar, iata cateva sfaturi utile:

Miscarea: Activitatea fizica pune muschii in miscare, eliminand lichidul excesiv din sistemul sanguine si renal.
Ridicarea corpului: Ridicarea partii afectate a corpului mai sus de nivelul inimii de cateva ori pe zi sau pozitionarea acesteia la un nivel ridicat pe timpul noptii.

Masajul: Masajul partii afectate poate stimula circulatia sangelui, ceea ce duce la eliminarea lichidului in exces.
Compresia: Uneori medicii pot recomanda utilizarea unui bandaj de compresie pentru a preveni acumularea lichidului in tesuturi.

Masuri de protectie: Trebuie luate masuri de protectie impotriva accidentarii zonelor afectate de edem precum si de ingrijire a pielii din zona respectiva, care poate  prezenta mancarimi sau leziuni.

Inainte de adoptarea oricaror remedii este bine sa se consulte medicul pentru a vedea daca edemul este cauza reala a simptomelor si pentru a elimina alte posibilitati.

 

 

SURSE

https://dailyhealthpost.com/water-retention-causes/3/

#remedii naturale #retentia de apa

Ce au mai parcurs alti cititori...

11 remedii naturale pentru a trata vertijul
Cum poti folosi bicarbonatul de sodiu pentru a scapa de negi?
Remedii naturale pentru simptomele tricomonazei
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101