Stiai ca intre 55% si 60% din corpul uman este alcatuit din apa? Apa curge prin corp dintr-o parte in alta. Este prezenta in interiorul si in exteriorul celulelor si ne mentine tesuturile umede. Oasele, incheieturile, coloana vertebrala si creierul au si ele nevoie de apa.
Dar, uneori, prea multa apa se poate acumula in tesuturi, ducand la umflarea bratelor si a picioarelor. Acest fenomen se numeste edem periferic. Este cauzat de mai multi factori care variaza ca grad de severitate. In unele cazuri edemul este doar temporar si poate trece de la sine. Dar, in alte cazuri, este o situatie grava cauzata de o afectiune severa si care poate ameninta viata.
Este, desigur, de mare ajutor sa recunosti simptomele edemului circumscris si ale celui difuz si sa stii ca exista o diferenta intre aceste doua conditii de sanatate. Este, de asemenea, bine de stiut ca exista si metode naturale care pot inlatura umflarea cauzata de retentia de apa. Unele plante medicinale actioneaza ca diureticele. Uleiurile esentiale ajuta la diminuarea inflamatiei. Modificarile in alimentatie pot echilibra nivelul de sare din corp, ajutand la restabilirea echilibrului electrolitic.
Ce este edemul periferic?
Edemul periferic apare la brate si la picioare. Acesta este cauzat de acumularea de lichid in tesuturi, care produce zone grele, umflate si dureroase in corp.
Corpul are grija sa mentina apa din corp in echilibru, ajustand apa consumata si pe cea pierduta. Scopul este de a mentine apa si electrolitii din sange la un nivel constant. Sunt, insa, anumite afectiuni de sanatate sau unele conditii care pot cauza acumularea de apa in tesuturi pana la o umflare vizibila. Cand capilarele din vasele de sange incep sa scape lichid in tesuturi, pielea incepe sa se umfle si sa se intinda, in special in membrele inferioare, unde presiunea este mai mare.
Semne si simptome ale edemului periferic
Simptomele edemului periferic depind de cauza acestuia. Zona afectata este umflata, cu pielea intinsa si calda la atingere. Umflaturile depind, de asemenea, de gravitatea edemului. Astfel, acestea vor parea mai grave in pozitie verticala decat daca zona respectiva ar sta pe o suprafata mai ridicata.
Exista o diferenta intre edemul circumscris si cel difuz. Daca, la apasarea pe zona umflata ramane urma degetului, atunci este vorba de edem circumscris. Acesta este cauzat de obicei de retentia de apa ca urmare a acumularii de sare in corp, statul in picioare pe perioade prea lungi sau presiunea greutatii corporale. Edemul difuz, pe de alta parte, nu lasa urma la apasare. Este o conditie mai grava, cauzata de afectiuni ale inimii, plamanilor, ficatului sau rinichilor.
In general, cele mai comune semne si simptome ale edemului periferic sunt urmatoarele:
- O senzatie de greutate in brate sau picioare
- Umflarea zonei, care lasa semn la apasarea degetului
- Piele care se simte intinsa si calda
- Imobilitate sau dificultate de miscare a articulatiilor in jurul zonei afectate
- Durere si tensiune in jurul zonei afectate
- Senzatie de presiune in jurul zonei afectate, care poate fi asociata cu presiune asupra venelor de la picioare
- Incaltamintea, hainele sau bijuteriile par ca nu mai incap pe zonele afectate
Cauzele edemului periferic si factorii de risc
Sunt mai multe boli care pot cauza edemul. Uneori acesta poate fi cauzat de o simpla retentie de apa, alteori, poate fi rezultatul unei boli cronice care necesita tratatament de urgenta. Iata o lista a cauzelor si factorilor de risc ai edemului periferic:
- Retentia de apa: cand corpul retine sau depoziteaza apa, aceasta se acumuleaza in tesuturi, ceea ce poate cauza o umflare temporara a mainilor, gleznelor, picioarelor si fetei. Acest lucru se intampla cand se consuma prea multa sare. Sarea retine apa in corp. Retentia de apa poate fi cauzata si de statul in picioare sau mentinerea unei pozitii pe o perioada indelungata, iar, la femei, de modificarile hormonale din timpul ciclului lunar sau al sarcinii. Cand o femeie este insarcinata, uterul pune presiune pe principalele vase de sange care trimit sangele de la picioare inapoi la inima. Aceasta presiune poate impinge apa in tesuturi, lucru care duce la umflarea picioarelor, a gleznelor si a talpilor.
- Inflamatia: Inflamatia din tesuturi poate cauza umflarea picioarelor. Inflamatia poate fi o reactie la alergii, la o trauma (ca un os rupt sau o entorsa), o infectie sau o rana la picior, artrita, guta sau celulita.
- Unele medicamente: Unele medicamente pot declansa edemul pentru ca dezechilibreaza nivelul de sodiu si apa din corp sau contribuie la disfunctia renala. Printre medicamentele care pot cauza edem se numara antiinflamatoarele nesteroidiene (ca ibuprofen sau naproxen), insulina, terapia cu steroizi si medicamentele pentru tensiune.
- Prea putine proteine in sange: Lichidele se pierd mai usor din vasele de sange in lipsa unei proteine numita albumina (produsa de ficat) din sange. Malnutritia sau unele afectiuni care influenteaza cantitatea de proteine pe care o produce corpul, cum ar fi bolile renale sau hepatice, pot reduce nivelul de proteine din corp.
- Probleme cu venele: Cand venele nu pot transporta suficient sange catre picioare si apoi inapoi spre inima – conditie numita insuficienta venoasa – gleznele si picioarele se umfla. Sangele se aduna in picioare, impingand lichidul din vasele de sange in tesuturile din jur. Acest fenomen este mai frecvent peste 50 de ani, mai ales la femei. Edemul este si un semn al trombozei, o circulatie prea lenta a sangelui care duce la formarea de cheaguri. Edemul periferic poate fi cauzat si de vene varicoase. Acestea apar cand sangele stagneaza in picioare sau cand circulatia sangelui este prea lenta.
- Boli renale: Cand rinichii nu au capacitatea de a elimina sodiul si apa din corp, se creaza o presiune asupra vaselor de sange, ceea ce duce la aparitia edemului periferic.
- Insuficienta cardiaca congestiva: Daca inima este prea slabita pentru a pompa sange in corp, se va aduna in fata inimii si va pune presiune pe vene. Acest fenomen face lichidul sa patrunda in tesuturile din jur, ceea ce duce la umflarea picioarelor sau a abdomenului.
- Afectiuni pulmonare: Cand presiunea din plamani sau inima creste prea mult, ca in cazul unor reactii la medicamente, acest lucru va duce la umflarea picioarelor. Acest lucru poate sa apara ca urmare a unor boli pulmonare grave ca emfizem sau fibroza pulmonara sau in cazul insuficientei cardiace congestive, care nu permite sangelui sa pompeze sange care vine din plamani. Avand in vedere ca inima, plamanii, rinichii si creierul functioneaza impreuna pentru a regla lichidele din corp, cand un organ este fortat sa munceasca mai mult, ca urmare a unei boli, corpul elibereaza hormoni pentru a retine sau alimenta mai multe lichide. Acumularea de apa in plamani este numit edem pulmonar. Acest lucru inseamna ca saculetii de aer ai plamanilor colecteaza apa. Edemul pulmonar poate ingreuna respiratia.
Pe langa edemul periferic care apare la brate si picioare, edemul poate sa apara in plamani si abdomen. Acest tip de edem este cunoscut ca edem difuz sau “non-pitting”, pentru ca nu lasa urme daca se apasa zona afectata cu degetul. Edemul care apare in alte zone decat brate si picioare poate fi cauzat de:
- Limfedem: Limfedemul implica o deteriorare la nivelul sistemului limfatic si, prin urmare, a unui drenaj deficitar al lichidelor. Acest lucru cauzeaza edemul in brate sau picioare. Alte cauze care pot deregla sistemul limfatic sunt unele proceduri medicale, ca operatia de ganglioni limfatici, mastectomia si terapia cu radiatii. Obezitatea sau insuficienta venoasa pot fi, de asemenea, cauze ale acestui tip de edem.
- Boli hepatice: Boala hepatica poate cauza ascita, adica abdomenul cu lichid. Ascita apare in urma unor boli ale ficatului, ca ciroza, care scade nivelul de proteine si duce la congestia ficatului, ceea ce cauzeaza presiune in vasele de sange si determina lichidele sa patrunda in abdomen.
7 sfaturi simple pentru vindecarea naturala a edemului periferic
1. Reducerea consumului de sare
Rinichii au rolul de a mentine nivelul de sare din corp prin excretia acesteia in urina. Nivelul de sare din corp mai este reglat si de hormoni si alti factori fizici. Dar cand rinichii nu functioneaza corespunzator, fie din cauza unei boli renale fie a unei probleme cu inima, corpul incepe sa retina sare. Sarea duce la retentia de apa si la umflare, pentru ca sarea atrage apa.
Oamenii predispusi la edem periferic ar trebui sa diminueze consumul de alimente sarate, ca sarea de masa, sosul de soia, maslinele, sunca, salamul si baconul. Multe dintre alimentele procesate sunt bogate in sare. Sunt mult mai sanatoase produsele proaspete, proteinele salbe si grasimile sanatoase. Gatitul acasa este o metoda prin care se poate controla mai bine cantitatea de sare din mancare.
2. Mai multa miscare
Pentru o buna circulatie a sangelui, este nevoie de miscare. Cei care lucreaza la birou sau calatoresc mult este bine sa faca pauze dese, sa se ridice in picioare si sa se plimbe cat mai mult. Sangele trebuie sa circule in picioare, altfel se aduna si picioarele se umfla. Incearca sa faci pauze de miscare de 5-8 ori pe zi, chiar daca sunt de doar 10 minute.
Corpul uman este facut sa se miste. Daca petrecem 70% din timp stand, riscam sa dezvoltam probleme grave de sanatate. Un stil de viata sedentar reduce circulatia sanguina si favorizeaza umflarea gleznelor si a picioarelor si aparitia cheagurilor de sange si a durerii. Cum ne mentinem activi? In loc de organizarea sedintei intr-o sala de conferinta, aceasta poate fi tinuta in picioare. La pranz opteaza pentru a ridica personal mancarea, in loc sa apelezi la serviciul de livrare. Birourile inalte sunt tot mai populare, pentru ca te obliga sa stai in picioare si reduc edemul de la extremitatile inferioare. Se poate, de asemenea, crea obiceiul unei plimbari scurte dupa cina sau de a unor exercitii de stretching inainte de culcare. De fapt, nici nu conteaza cum te misti, important este sa eviti sa stai intr-un loc pentru ca sangele sa circule cat mai mult prin corp.
3. Consuma patrunjel
Patrunjelul este un diuretic natural si vindeca retentia de apa si balonarea prin stimularea productiei de urina si eliminarea apei in exces.
Un mod foarte util de a consuma patrunjelul este ceaiul. Se pune un sfert de cana de patrunjel maruntit la o cana de apa clocotita. Se lasa la infuzat 5 minute. Se strecoara si se bea, indulcit cu miere. Ceaiul de patrunjel se poate consuma de doua ori pe zi sau ori de cate ori apar simptomele de retentie de apa. Ceaiul de patrunjel nu se recomanda femeilor insarcinate, pentru ca poate produce complicatii. Pentru tratarea unui edem usor, se poate adauga patrunjel proaspat in supe, salate sau chiar in sucuri.
4. Ceai de papadie
Radacina de papadie este un alt diuretic natural. Aceasta ajuta ficatul sa elimine toxinele care cauzeaza inflamatii. Un studiu din 2009 publicat in Revista de medicina alternativa si complementara a aratat ca extractul din frunze de papadie, administrat participantilor, a marit semnificativ frecventa urinarii in primele cinci ore dupa prima si a doua doza. Cercetatorii au concluzionat ca papadia este un remediu promitator ca diuretic natural.
Papadia se poate consuma sub forma de ceai. Ceaiul se poate cumpara de la un magazin de profil sau se poate face acasa, din flori sau radacina infuzate 30 de minute in apa clocotita, dupa care se strecoara si se bea. Se incepe cu o cantitate mica pentru a preveni eventualele reactii adverse.
5. Uleiuri esentiale
Uleiurile de grepfrut si fenicul reduc retentia de apa pentru ca actioneaza ca diuretice si reduc inflamatia. Ambele uleiuri stimuleaza circulatia sanguina si amelioreaza umflarea zonelor afectate de edemul periferic.
Uleiul esential de grepfrut actioneaza prin activarea sistemului limfatic si controlarea retentiei de apa. Acesta promoveaza detoxifierea toxinelor si a reziduurilor care pot duce la inflamatie si balonare. Uleiul mareste si circulatia sanguina, reducand retentia de lichide in picioare si durerile ce pot aparea dupa o perioada prelungita de stat in picioare sau intr-o alta pozitie. Uleiul de grepfrut se administreaza in doze de 3-4 picaturi amestecat cu 1 lingurita de ulei de cocos. Se maseaza cu acest amestec zona afectata. Se repeta de 2-3 ori pe zi pana cand umflaturile cedeaza.
Uleiul de fenicul reduce, de asemenea, inflamatia si elimina reziduurile care favorizeaza umflaturile. Acest ulei are si el proprietati diuretice si se poate administra intern sau extern. Pentru uz intern, se amesteca 1-2 picaturi de ulei esential de fenicul cu apa calda sau o cana de ceai de plante (musetel, de exemplu). Pentru uz extern se combina 3–4 picaturi cu 1 lingurita de ulei purtator si se maseaza zona afectata.
6. Masajul
Masajul usor mareste circulatia catre inima si elimina presiunea asupra vaselor de sange care poate cauza umflaturi. Masajul este o terapie recomandata in cazul edemului usor, care apare in urma retentiei de apa. Un studiu publicat in Revista internationala a asistentelor medicale a evaluat efectul masajului la picioare asupra edemului la sarcina inaintata. Optzeci de femei insarcinate au participat la studiu. Jumatate dintre ele au beneficiat de masaj la picioare de 20 de minute in fiecare zi, timp de cinci zile. Comparativ cu grupul de control, care nu a beneficiat de masaj, grupul experimental a prezentat o circumferinta a piciorului mult mai mica dupa cele cinci zile de masaj.
7. Pozitionarea zonei afectate pe o suprafata mai ridicata
Pentru reducerea retentiei de apa din picioare, acestea se pot tine intr-o pozitie mai ridicata de cateva ori pe zi, pentru a mai reduce din presiune. Acest exercitiu se poate face dupa o zi de munca si de stat in picioare o perioada lunga de timp sau poate fi util in cazul femeilor insarcinate care se confrunta cu picioare sau glezne umflate. Picioarele se pot aseza pe doua perne, timp de 15-20 de minute.
Precautii
Uneori, edemul la extremitatile joase poate indica un cheag de sange la plamani sau o afectiune cardiaca grava. Daca, pe langa edemul periferic, se manifesta si simptome precum dureri in piept, pierderea respiratiei sau ameteli, trebuie consultat de urgent un medic. Daca edemul apare din senin sau in urma unei accidentari la brat sau la picior, trebuie mers la medic pentru un tratament.
Femeile insarcinate trebuie sa consulte medicul inainte de a folosi orice remediu din plante. Iar masajul trebuie administrat de un profesionist.