Oricine are un animal de companie stie cat de dificila este combaterea puricilor si a capuselor. Aceste insecte minuscule se pot inmulti in cateva zile si iti pot infesta amicul blanos din cap pana in varful labutelor.
Puricii pot chiar sa sara de pe Fido sau Kitty, pe unul din membrii familiei pentru urmatoarea lor masa. Puricii cauzeaza mancarimi si pot da iritatii, insa problema cea mai mare sunt capusele.
Acesti mici paraziti nu numai ca pot cauza probleme serioase tovarasilor blanosi, dar pot pune in pericol si viata stapanilor lor.
Capusele sunt purtatoarele unor boli nocive, printre care boala Lyme, cauzata de o bacterie, Borrelia burgdorferi, localizata in saliva capusei. Ca si cum o singura bacterie nociva nu ar fi suficienta, studii recente arata ca ar mai putea fi o a doua bacterie numita Borrelia mayonii, mult mai nociva, care poate intensifica simptomele bolii Lyme, precum voma si problemele neurologice.
Exista multe tratamente in comert pentru a tine acesti consumatori de sânge sub control, zgarda de purici si capuse, solutii de aplicare cutanta, pudre si sprayuri, insa pot fi periculoase atât pentru animale cât si pentru restul familiei.
Aceste tratamente actioneaza prin otravirea puricilor si capuselor cu ajutorul unor substante chimice puternice, ca imidacloprid, fipronil, permetrin, metopren si piriproxifen.
Aceste substante foarte toxice s-a dovedit ca pot cauza probleme multiple si grave de sanatate la animale, printre care cancerul, functionarea deficitara a unor organe, afectarea nervilor, perturbarea endocrina si multe altele.
Unele substante, ca organofosfatii si carbamatii, sunt otravuri si au fost interzise in uz casnic, insa se folosesc inca in sprayuri si zgarzi pentru animale de companie.
Dar care ar fi alternativa? Puricii si capusele nu pleaca de buna voie, de aceea trebuie sa gasim produse naturale, mai sigure, pentru a scapa de ele. Din fericire, natura ne ajuta si in acest sens!
Remedii naturale împotriva puricilor si capuselor
Puricii si capusele traiesc de cand lumea. Chiar daca nu traiesc la fel de mult ca alte vietati, in scurta lor viata fac suficient de mult rau.
De exemplu, in conditii propice, un purice poate trai pana la 18 luni, iar in tot acest timp femela poate depune peste 5000 de oua sau chiar mai multe! E, deci, lesne de inteles cum un simplu purice se poate inmulti in doar cateva zile.
Inainte ca substantele toxice si periculoase sa apara pentru a ne proteja de paraziti, natura ne dadea o mana de ajutor cu propriile ei resurse, care erau si mult mai sigure.
Unele dintre aceste remedii au fost testate si s-au dovedit la fel de eficiente ca unele tratamente din comert, fara riscuri pentru animalul tau de companie sau pentru familie.
Iata o reteta care este sigura, eficienta si nu contine decat trei ingrediente:
Pudra din plante pentru purici si capuse
Ingrediente:
- 1 cana de diatomita de uz alimentar (diatomita este un mineral cu proprietati de combatere a daunatorilor)
- 1/2 cana pudra de coada soricelului
- 1/2 cana pudra de neem
Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele intr-un container cu un capac cu sita. Se aplica pudra direct pe blana animalului si se perie pentru a ajunge pana la piele. Se evita zonele ochilor, nasului si ochilor, pentru ca pudra poate irita aceste zone.
Daca animalul tau de companie este deja infestat cu purici (sau crezi ca este, pentru ca pe unele animale cu blana deasa sunt mai greu de depistat) aplica pudra de 3-4 ori pe saptamana pana cand puricii dispar (pana cand animalul nu se mai scarpina). Aplica pudra si pe locurile in care animalul petrece timp mai mult, cum ar fi patul sau covorul. Presara generos pe pat sau pe covor, lasa cateva ore, apoi aspira. Preventiv, in sezonul puricilor, poti aplica pudra in aceste zone cel putin o data pe luna sau mai mult, daca depistezi insectele.
Ingrediente care alunga insectele
Diatomita
Diatomita este o piatra minerala sedimentara derivata din ramasitele de diatomi, alge unicelulare oceanice. Acesti diatomi au de fapt peste 30 de milioane de ani! Cand aceasta alga moare, se scufunda la fundul oceanului unde se solidifica.
Citat: Capusele sunt purtatoarele unor boli nocive, printre care boala Lyme, cauzata de o bacterie, Borrelia burgdorferi, localizata in saliva capusei. Ca si cum o singura bacterie nociva nu ar fi suficienta, studii recente arata ca ar mai putea fi o a doua bacterie numita Borrelia mayonii, mult mai nociva, care poate intensifica simptomele bolii Lyme, ca voma si problemele neurologice. Încheiat citatul. Pentru cine este speriat de ideea că microorganismele provoacă boli, îi recomand aceste articole: http://pro-decizii-informate.ro/prof-dr-karl-probst-boli-infectioase-cauzate-de-microbi-un-basm-modern/ http://pro-decizii-informate.ro/dr-ing-joachim-gratz-presupusii-agenti-patogeni-dusmanul-imaginar-al-medicinei-alopate/