Astmul este o afectiune a cailor respiratorii, caracterizata prin spasme musculare la nivelul bronhiilor, inflamarea mucoasei plamanilor si o crestere a cantitatii de mucus ce impiedica respiratia. In general, este declansat prin expunerea la un factor iritant din mediu, stres sau efort fizic.
Printre principalele cauze se numara poluarea, obezitatea, infectiile, alergiile, efortul fizic, stresul si dezechilibrul hormonal, dar poate fi declansat si de un soc emotional.
Cuprins
- Cele mai indicate alimente pentru astm
- Alimente ce pot declansa astmul
- Suplimente naturale pentru astm
- Uleiuri esentiale pentru astm
Cele mai indicate alimente pentru astm
O alimentatie sanatoasa ofera persoanelor care sufera de astm antioxidanti si substante nutritive care combat toxinele din mediul inconjurator responsabile de reactiile inflamatorii. Consumand o varietate cat mai mare de alimente, furnizezi organismului nutrientii necesari pentru un sistem imunitar puternic. Exista studii care arata ca anumite alimente sunt foarte utile in tratarea astmului. Unele dintre cele mai benefice alimente care trebuie incluse in dieta persoanelor cu astm sunt:
Fructe si legume care contin beta caroten
Beta carotenul este acea substanta care da culoarea portocalie sau rosie fructelor si legumelor (ardei gras, morcov, sfecla, ridiche, cartofi dulci,cartofii dulci, caise, pepene galben papaya, mango etc). Acestea contin vitamina A, care are un rol important in mentinerea sanatatii cailor respiratorii. Severitatea crizelor de astm a fost asociata cu un deficit de vitamina A.
Alimente care contin acid folic (vitamina B9)
Acidul folic reduce reactiile alergice si inflamatorii. De asemenea, poate fi util in reducerea respirației șuierătoare prin reglarea proceselor inflamatorii. Alimentele cu conținut ridicat de acid folic includ legumele cu frunze verzi, fasolea și nucile.
Alimente cu vitamina E si vitamina C
Vitamina C este un antioxidant puternic ce ajută la detoxifierea organismului, motiv pentru care unele cercetări sugerează că este utila in reducea respirației șuierătoare și a inflamației. Vitamina C se găsește în legume cu frunze verzi, citrice, legume crucifere și fructe de pădure. Vitamina E este un alt antioxidant puternic găsit în nuci, semințe și uleiuri sanatoase din plante.
Alimente ce contin magneziu
Nivelele scăzute de magneziu sunt asociate cu un risc crescut de apariție a astmului. S-a demonstrat ca prin creșterea magneziului se poate reduce severitatea atacurilor si simptomelor de astm, ca, de exemplu, spasmele musculare. S-a constatat că magneziul poate induce relaxarea musculară a bronhiilor, permitans astfel aerului să intre și să iasă din plămâni mai ușor. Sursele naturale de magneziu includ legume verzi, nuci, semințe, fasole, cacao etc.
Legume crucifere
Aceasta grupa de legume include: varza, conopida, varza de Brussels, broccoli, si contine multi antioxidanti si un compus cheie numit sulforaphane. Cercetatorii spun ca aceasta substanta ajuta in combaterea efectelor nocive ale poluarii din aer. Astfel, legumele crucifere pot fi benefice impotriva proceselor inflamatorii.
Alimente ce contin Quercitină
Quercitina este un antioxidant puternic, cu rol în protecția sistemului respirator și reducerea reacțiilor alergice. Alimentele ce contin aceasta substanta sunt: usturoiul, ceapa, semintele de mustar. Mai mult, aceste legume au proprietati antimicrobiene, fiind foarte utile in tratarea infectiilor bacteriene si fortificarea sistemului imunitar.
Prebiotice și alimente bogate în fibre
Fibrele din plante ne ajută să eliminăm toxinele și să primim bacterii probiotice benefice. Cerealele integrale, fructele cu coajă lemnoasă, fasolea, semințele și legumele crude sunt bogate in prebiotice și sunt surse importante de fibre.
Nuci si seminte de in
Nucile si semintele sunt o sursa bogata de grasimi omega 3. Omega 3 ajuta la scăderea incidenței astmului, deoarece reduce inflamația căilor respiratorii și reactivitatea sistemului imunitar.
Alimente ce pot declansa astmul
Există multe modalități prin care alimentele procesate și rafinate contribuie la declansarea sau agravarea astmului. Lipsa fibrelor din alimente reduce prezenta bacteriile probiotice, diminuează acidul gastric și împiedică digestia adecvată. Lipsa nutrienților necesari din aceste alimente procesate pune sub tensiune întregul corp și îl face mai puțin capabil să neutralizeze toxinele. Consumul redus de fructe si legume proaspete contribuie la un nivel ridicat de inflamație, problele digestive și o nutriție generală proastă. Iata care sunt alimentele de care trebuie sa te feresti:
- Lactatele din comert. Produsele din lapte pasteurizat produc mucus si afecteaza caile respiratorii pana la nivelul plamanilor.
- Zaharul. Zaharul este pro-inflamator si produce mucus, de aceea e bine sa-l eviti in forma concentrata ori de cate ori poti.
- Alimentele procesate. Alimentele procesate sunt, in general, bogate in sare si zahar si sarace in nutrienti. Pot, de asemenea, contine toxine care sa declanseze o criza de astm.
- Grasimile trans. Se gasesc in alimente prajite, uleiuri procesate si in grasimi hidrogenate. Aceste grăsimi trans contribuie la prezența radicalilor liberi periculoși în organism.
- Aditivii si conservantii. Anumiti aditivi cum ar fi colorantii alimentari, potentatorii sau conservantii au fost asociati cu o crestere a crizelor astm.
- Produsele congelate. Datorita temperaturii ce poate soca sistemul digestiv, produsele congelate, cum sunt inghetata si deserturile congelate, pot ingusta vasele de sange, provocand crize de astm.
Suplimente naturale pentru astm
Quercetina (500 mg *2/zi)
Quercetina este un antihistaminic si antialergic natural, care poate reduce severitatea crizelor de astm provocate de efortul fizic.
NAC (N-acetil cisteina) (200-500mg * 2-3/zi)
NAC (N-acetil cisteina) poate reduce severitatea si frecventa episoadelor de astm, prin marirea productiei de glutation si prin diluarea mucusului de la nivelul bronhiilor.
Grasimi Omega 3
Omega 3 reduce inflamatia si frecventa crizelor de astm. O poti consuma ca supliment cu sau o poti gasi in semintele de in (2 linguri rasnite zilnic).
Citeste mai mult despre Omega 3.
Vitamina B6 (100-200 mg zilnic)
Astmaticii au de obicei un deficit de vitamina B6, de aceea e bine sa ia suplimente cu aceasta vitamina.
Magneziu (250 mg * 2/zi)
Magneziul relaxeaza tesuturile muschilor netezi si poate imbunatati functionarea plamanilor, ameliorand severitatea unei crize acute de astm. Consumul de magneziu in exces poate duce la aparitia diareei, de aceea trebuie luat in dozele indicate.
Afla mai multe despre simptomele si cauzele deficitului de magneziu
Uleiuri esentiale pentru astm
Uleiurile de eucalipt si menta pot deschide caile respiratorii, imbunatatind constrictia bronhica. Se difuzeaza uleiurile in aer si se inspira sau se dilueaza in ulei de cocos si se aplica pe piept si pe gat. Pentru copii, incepand cu varsta de 2 ani, se consulta un medic inainte de utilizarea uleiului de eucalipt.
*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.