Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Omega 3, importanta si sursele!

Omega 3, importanta si sursele!

Omega 3 sunt acizi grasi esentiali polinesaturati, numiti astfel datorita faptului ca acestia nu pot fi produsi de catre corpul uman, avand astfel nevoie de asimilarea lor din surse externe.  Ei includ DHA (acid docosahexanoic), EPA (acid eicosapenta

Omega 3 sunt acizi grasi esentiali polinesaturati, numiti astfel datorita faptului ca acestia nu pot fi produsi de catre corpul uman, avand astfel nevoie de asimilarea lor din surse externe.  

Acestia includ DHA (acid docosahexanoic), EPA (acid eicosapentanoic) si ALA (acid alfa-linoleic). 

Recomandarile sunt ca 10-20% din totalul de grasimi consumate, sa fie acizi grasi esentiali omega 3.

 

Beneficii ale acizilor grasi Omega 3:

- protectie impotriva bolilor de inima

- protectia plamanilor

- activitate anticarceniga impotriva tumorilor

- protectie impotriva diabetului

- preventia si tratarea artritei

- tratarea astmului

- beneficii impotriva alergiilor

- beneficii impotriva bolilor inflamatorii

- beneficii impotriva retentiei de apa

- beneficii pentru o piele uscata, dura

- beneficii pentru scleroza multipla

- cresc vitalitatea si asigura o piele moale si par lucitor

- normalizeaza zaharul in sange

- cresc rezistenta la frig

- imbunatatesc sistemul imunitar

- imbunatatesc vederea

- ajuta la dezvoltarea creierului fatului si al adultilor

- ajuta functiile renale

- ajuta la formarea spermei

- amelioreaza unele comportamente psihiatrice.

Este nevie de aproximativ 4-6 luni de la adaugarea surselor de omega 3 in dieta pentru a observa rezultatele.

Sursele de Omega 3:

Ulei de peste sau seminte de in

In momentul in care alegem ce sursa de omega 3 este mai bine sa folosim, trebuie sa luam in considerare ca sursele cele mai sanatoase si consistente sunt cele naturale. Astfel desi omega 3 se gaseste ca si supliment in diferite forme (tablete, suplimente, pastile, uleiuri, etc), cea mai buna forma in care putem suplimenta acest nutrient este prin consumul de alimente integrale.

In natura omega 3 se gaseste in cantitati importante in peste si in semintele de in. Desi este
cunoscut faptul ca pestele este o sursa foarte buna de acizi grasi esentiali, uleiul de peste fiind recomandat pentru suplimentarea cu omega 3, pentru multi este mai putin cunoscut faptul ca semintele de in au un continut de 18-24% omega 3, fata de cel de numai 2% al pestilor.

8 motive pentru a consuma seminte de in in loc de ulei de pesteOmega 3, importanta si sursele

1. In primul rand trebuie stiut ca acizii grasi omega 3 sunt caramizile care ajuta la indeplinirea multor functii in organism, dintre care una singura este de a face EPA(acid eicosapentanoic). Uleiul de peste, practic  nu furnizeaza omega 3, el furnizeaza direct EPA, ceea ce limiteaza optiunile corpului de a face ce are nevoie din omega 3.

2. O alta mare diferenta o face fibra continuta de semintele de in. Pestele nu contine nici un fel de fibre si este de asemenea o forma de hrana foarte concentrata. Spre deosebire de multe alte plante, semintele de in contin o forma de fibra numita lignina pe care corpul nostru o transforma intr-un antioxidant care ajuta mult sistemul imunitar si are proprietati anticancerigene si antivirale. Nivelele mari de lignina din dieta au fost asociate cu rate reduse de cancer de colon sau cancer de san.

3. Un al treilea avantaj pe care il are inul in fata pestelui este ca uleiul de peste este bogat in colesterol. Astfel, 100 mililitri de ulei de cod contine 570 de miligrame de colesterol, cam aceeasi cantitate gasita in galbenusul a doua oua. Pe de alta parte inul nu contine colesterol.

4. Al patrulea avantaj al inului este faptul ca pestele este extrem de contaminat cu substante toxice (mercur), datorita poluarii masive a apelor.

5. Al cincilea motiv pentru care inul este mai avantajos, este legat de cantitatile mari de vitamina A si D gasite in uleiurile de peste. Aceste vitamine in cantitati mari, daca sunt de provenienta animala sunt toxice pentru corpul uman. Spre deosebire de cele de provenienta animala, vitaminele din in precum provitamina caroten, care este convertita de corp in vitamina A, nu pot fi toxice pentru organism indiferent de cantitate.

6. Omega 3 din semintele de in reduc colesterolul din sange cu 25% si trigliceridele cu 65 %.

7. Folosirea inului in loc de uleiul de peste, are si un avantaj moral si etic.

8. Inul este ieftin si disponibil, usor de pastrat si de manevrat.

Cum consumam semintele de in.

Un consum zilnic adecvat de seminte de in ar fi de aproximativ 3 lingurite. In cazul in care se consuma ulei de seminte de in acesta ar trebui luat , cate o lingurita pe zi. De mentionat ca acestea sunt cantitati de mentinere. Daca dorim sa folosim inul in mod terapeutic, doza poate fi marita la 5 lingurite pe zi seminte si 2 lingurite ulei in functie de necesitati.

Semintele pot fi puse la inmuiat la fel ca si restul nucilor si semintelor (de seara pentru dimineata). Aceasta ajuta la dezactivarea enzimelor inhibatoare. O metoda buna este de a le pune in blender (dupa ce au fost inmuiate),  amestecate cu fructe. Asta le face mai usor de asimilat. O alta metoda mult mai eficace si poate cea mai potrivita este rasnirea lor intr-o rasnita de cafea si consumarea lor in salate sau intr-o bautura ori pur si simplu ca atare.

Atentie, semintele de in ca de altfel si cele de susan nu pot fi digerate de stomacul nostru, in forma lor integrala. Nu exista nici un pericol decat faptul ca vor iesi din organism asa cum au si intrat fara a aduce un beneficiu corpului.

Atentie, semintele de in ca de altfel uleiurile din seminte in general , precum si legumele din familia cruciferelor nu sunt recomandate celor care sufera de hipotiroidie. Acestea, in special consumate in cantitati
mari,  contin substante ce incetinesc activitatea tiroidei.

Aportul de seminte de in in dieta este la fel de important atat pentru vegetarieni cat si pentru nevegetarieni sau pentru cei care consuma hrana vie. Semintele de in sunt ieftine si usor de gasit (in magazinele naturiste sau pe site-urile de profil pe internet), tot ce trebuie sa facem este sa le adaugam la dieta noastra si chiar sa facem un obicei din asta!

Surse pentru acest articol cuprind:

Gabriel Cousens - Conscious Eating, pag 458-461 - omega 3

#beneficii #nutritie #Omega 3 #seminte in #surse

Ce au mai parcurs alti cititori...

Semintele de canepa, unul dintre cele mai complete alimente
11 Beneficii dovedite ale semințelor de Chia
Proprietatile curative ale semintelor de dovleac

Ce spun cititorii despre "Omega 3, importanta si sursele!"

tanase cristiana-specialist tratamente naturiste26 March 2015 07:41Raspunde

eu folosesc OMEGA3 CONCENTRATE (CaliVita), foarte eficienta

Viata in verde viu | Au legatura grasimile trans cu comportamentul agresiv?22 April 2012 10:33Raspunde

[...] evaluati”. Ce este si mai important, s-a aratat ca dTFA blocheaza productia de acizi grasi omega-3, despre care s-a demonstrat ca inhiba comportamentul agresiv, spun [...]

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101