Conform unui studiu recent, cu cat esti mai recunoscator, cu atat reduci riscul de atac de cord. Exista oare o reteta pentru recunostinta?
"Recunostinta deschide usa catre puterea, intelepciunea si creativitatea Universului" - Deepak Chopra
Este binecunoscut faptul ca sanatatea mentala si fizica sunt strans legate intre ele, insa informatiile recente arata ca atitudinea unei persoane poate influenta riscul de atac de cord. Ultimele cercetari stiintifice indica faptul ca o "inima recunoscatoare" este o inima sanatoasa.
Dr. Paul Mills de la Scoala de Medicina San Diego a Universitatii din California studiaza legatura dintre sanatatea mentala si cea cardiaca de zeci de ani. O atitudine pozitiva este asociata cu un risc scazut de boala cardiaca, pentru ca reduce stresul, anxietatea si depresia, factori de influenta ai bolii cardiovasculare.
Dar cum ramane cu recunostinta si inima? Pentru a raspunde la intrebare, Mills a conceput un studiu. El a recrutat 186 de barbati si femei cu boli de inima si a intocmit un chestionar despre recunostinta. Rezultatele au aratat ca oamenii erau cu atat mai sanatosi cu cat erau mai recunoscatori. Mills a facut si analize de sange pentru a masura nivelul de inflamatie. Inflamatia se coreleaza foarte bine cu placa arteriala si dezvoltarea bolii cardiace. Interesant este ca persoanele recunoscatoare au avut cei mai scazuti indicatori inflamatori.
Mills a continuat cercetarile si in urmatorul studiu a folosit un jurnal al recunostintei. Dupa doua luni, persoanele cu istoric de boala cardiaca care au tinut un jurnal al recunostintei au manifestat o scadere a riscului cardiac, in timp ce grupul care nu a tinut un jurnal nu a avut aceleasi rezultate. Mills nu poate explica cu certitudine modul in care recunostinta ajuta inima, insa este de parere ca secretul consta in nivelul redus de stres.
Rezultatele nu sunt surprinzatoare, alte studii anterioare au facut legatura dintre starile emotionale negative si riscul marit de atac de cord si accident vascular. O analiza din 2012 asupra a 200 de studii, facuta de Scoala Publica de Sanatate Harvard, a concluzionat ca optimismul si fericirea pot reduce riscul cardiovascular.
Recunostinta ofera beneficii pentru minte si corp
Robert A. Emmons conduce un proiect pe termen lung, cu scopul de a creea si distribui informatii stiintifice despre natura recunostintei, cauzele si consecintele potentiale pentru sanatatea si bunastarea umana. Neurologul Emiliana Simon-Thomas, directorul stiintific al Centrului Stiintific pentru Binele Suprem (GGSC) al Universitatii Berkeley din California, colaboreaza cu Emmons in studiul despre recunostinta. Simon-Thomas declara:
"Dupa opt saptamani de practica, creierul celor care practica recunostinta are o structura mai puternica pentru cognitie sociala si empatie, precum si in acea parte a creierului care proceseaza recompensa."
Simon-Thomas a observat ca recunostinta amelioreaza simptomele de stres posttraumatic si ajuta persoanele care sufera de stres posttraumatic sa-si revina mai repede. Studiile care au implicat supravietuitori ai unor evenimente traumatizante (veterani din Vietnam si atentatul din septembrie 2001) au descoperit ca recunostinta poate fi un factor semnificativ in procesul de vindecare.
Intr-o prezentare facuta la radio despre recunostinta, revista online a Universitatii Berkeley spune ca reteta fericirii poate fi rezumata intr-un sfat destul de simplu: Spune "multumesc". Insa fericirea este numai varful iceberg-ului! Studiile arata ca recunostinta aduce cu sine o gama larga de beneficii, printre care:
Relatii personale si de munca mai bune |
O mai buna sanatate fizica |
Empatie, sensibilitate si conexiune marita fata de altii |
O constiinta marita a valorii de sine |
Stare mai buna de fericire |
Grija de sine sporita |
Tarie si rezistenta mentala |
Stare mai buna de optimism |
Somn mai bun; in plus, un somn mai bun incurajeaza starea de recunostinta |
O stare de stres si anxietate mai redusa |
Agresiunea redusa |
Detasare de bunuri materiale |