"Pierderea in greutate prin limitarea placerii este precum ai incerca sa te lasi de fumat prin a inceta sa mai respiri". ~Marc David
Vitamina P – Placere – este un element vital care ne face mesele complete nutritiv si face ca viata sa merite a fi traita. Ca toate organismele de pe planeta, noi, oamenii, suntem programati genetic sa cautam placerea si sa evitam durerea. O pisica vanand un soarece cauta placere, in timp ce nefericitul rozator face tot ce poate pentru a evita durerea. Intr-adevar, orice comportament ne putem imagina poate fi vazut ca unul dintre acestea, sau o incalceala a amandurora. Acest lucru este in mod deosebit de clar in lumina mancatului nostru. Cand mancam, cautam placerea hranei si evitam durerea foamei. Intr-adevar, destinul a faurit pentru noi un corp cablat pentru bucurie.
Simpla ecuatie stiintifica pentru efectele biochimice profunde ale placerii este aceasta:
Cand suntem starniti de hrana, declansam metabolismul.
Intr-un studiu la University of Texas, participantii cu un nivel de colesterol foarte inalt au fost pusi la o dieta cu putine grasimi, si li s-a permis sa se desfete o data la doua zile cu un milk-shake si un sandvis cu sunca si branza. Potrivit intelepciunii conventionale, ei ar fi trebuit sa experimenteze o crestere semnificativa a colesterolului din sange, dar nu a fost nici o crestere. Unica elevare pe care ei au aratat-o a fost cea a bucuriei. In ciuda continutului ridicat de grasimi din mancarurile din care s-au infruptat, efectul de ridicare a colesterolului a fost oarecum atenuat de chimia placerii. Nu este greu de imaginat ca infruptarile erau unicele momente de sarbatoare si relaxare dintr-o dieta altfel fada si stresanta. Iar acea micsorare a chimiei fugi-sau-lupta ar fi putut sa fie prin ea insasi de ajuns pentru a micsora colesterolul...
Intr-un alt studiu neobisnuit, cercetatori din Suedia si Tailanda si-au unit fortele pentru a determina cum preferintele culturale pentru hrana afecteaza absorbtia de fier din alimente. Un grup de femei din fiecare tara a fost hranit cu felul tipic de hrana tailandeza – orez, vegetale, cocos, sos de peste si pasta de ardei iute. Asa cum a vrut soarta, femeile tailandeze s-au bucurat de masa, dar cele suedeze nu. Acesta s-a dovedit a fi un fapt metabolic crucial, deoarece, desi toate mesele contineau exact aceeasi cantitate de fier, femeile suedeze absorbeau doar jumatate din cat absorbeau femeile tailandeze. Pentru completa aceasta faza a studiului, ambele grupuri au primit o masa tipic suedeza – hamburgeri, piure de cartofi, si fasole pastai cu exact acelasi continut de fier. Nu a fost surprinzator faptul ca femeile tailandeze au absorbit semnificativ mai putin fier din masa lor suedeza.
Pasul urmator; femeile tailandeze au fost separate in doua grupuri. Un grup a primit mancarea tailandeza mai sus mentionata, iar celuilalt i s-a dat exact acelasi fel de mancare, dar mancarea a fost mai intai pusa intr-un mixer si transformata in pasta. Imaginati-va cina voastra favorita transformata in mancare pentru bebelusi. Inca odata, au fost vazute aceleasi aceleasi rezultate si la grupurile corespunzatoare suedeze care si-au vazut mancarea transformata in frape.
Concluzia inevitabil este ca valoarea nutritiva a unui aliment nu este data doar de nutrientii care sunt continuti de acesta, ci este dependenta de factori sinergici care ne ajuta sa absorbim acei nutrienti. Inlaturati vitamina P: Placere, si valoarea nutritiva a alimentelor noastre se prabuseste.
Adaugati vitamina P si hrana voastra este optimizata metabolic. Deci daca sunteti felul de persoana care mananca alimentele care sunt “bune pentru voi”, chiar daca nu va plac, sau daca credeti ca aveti o dieta groaznica si in schimb mancati batoane de proteine fortificate cu vitamina C cu gust straniu, sau daca doar ati izgonit placerea deoarece nu aveti destul timp pentru a gati sau a face rost de o masa bogata – atunci probabil ca nu va faceti nici un fel de favoruri nutritionale. Inchideti poarta catre o cale metabolica esentiala.