Printre problemele de sanatate din ziua de azi, pe langa anxietate si depresie, se numara si oboseala cronica, problemele digestive, afectiunile imunitare, dezechilibrele hormonale si multe altele. Toate acestea, desi pot fi si alte cauze, duc la aparitia oboselii suprarenale.
Disfunctia suprarenala este o problema frecventa care apare cand glandele suprarenala sunt suprasolicitate. Cei mai multi medici din occident trateaza doar simptomele si nu cauta cauza acestora. De cele mai multe ori nici nu isi dau seama ca este vorba de oboseala suprarenala si ca simptomele sunt cauzate de aceasta.
Ce este oboseala suprarenala?
Glandele suprarenala fac parte din axa hipotalamus-pituitara-suprarenala (HPA). Axa HPA face parte din sistemul neuroendocrin si este direct responsabila de reactia lupta-sau-fugi. Este un mecanism prin care corpul face fata unui stres neprevazut.
In conditii de stres, hipotalamusul, in creier, elibereaza un hormon care stimuleaza glanda pituitara sa produca hormonul adrenocorticotropic (HACT), care, la randul sau, determina glandele suprarenale sa produca hormonul cortizol. Acesta este necesar pentru a ajuta corpul sa faca fata stresului de orice fel. Suprarenalele produc adrenalina, care stimuleaza corpul sa treaca la actiune.
In mod normal, odata ce stresul dispare, totul revine la normal si productia de hormoni de regleaza.
Oboseala suprarenala, insa, apara atunci cand stresul nu dispare, ci, dimpotriva, persista o perioada lunga de timp si chiar creste in intensitate. In prima faza, glandele suprarenale vor produce si mai mult cortizol, pentru a tine pasul cu cererea. La un anumit nivel, insa, nu vor mai face fata si apare raspunsul la Stres NeuroEndoMetabolic (NEM). Aceasta este o reactie automata la oboseala suprarenala.
Stresul prelungit determina corpul sa treaca prin diferite stadii de oboseala suprarenala, fiecare dintre ele cu propria pleiada de simptome.
In prima faza a oboselii suprarenale, glandele suprarenale reusesc sa raspunda cererii de hormoni care ajuta corpul sa functioneze in parametric normali. Pot sa apara, insa, probleme cu somnul si o stare de oboseala.
In a doua faza, glandele suprarenala inca functioneaza bine, insa apare o stare de epuizare totala la sfarsitul zilei, iar dependenta de cafea ca mod de reafcere a energiei devine tot mai acuta.
In cea de-a patra faza, corpul face deja compromisuri, producand mai multi hormoni esentiali pentru activitatile zilnice, cum ar fi cortizolul si mai putini hormoni mai putin esentiali, cum ar fi hormonii sexuali. Simptomele care pot sa apara sunt libidoul scazut, o stare constanta de oboseala si infectii frecvente. Starile de iritare, anxietate si depresie sunt si ele mai dese.
In cea de-a patra si ultima faza a oboselii suprarenale, apare starea de colaps, sau de epuizare suprarenala. Corpul nu mai poate produce hormonii necesari pentru combaterea stresului si apare epuizarea suprarenala. Te simti stors de puteri, intr-o stare de oboseala greu de descris in cuvinte, fara niciun apetit sexual, anxios si deprimat tot timpul, incepi sa pierzi in greutate si este posibil sa manifesti o totala lipsa de interes fata de ceea ce se intampla in jurul tau. Daca atingi acest nivel de oboseala suprarenala, corpul va avea nevoie de o perioada foarte lunga de timp pentru a-si recapata starea de sanatate initiala.
Glandele suprarenale se pot reface, insa in timp, cu rabdare si perseverenta. Nu se intampla peste noapte. Cele mai bune masuri, in cazul oboselii suprarenale, sunt adoptarea unei alimentatii adecvate si a suplimentelor corecte. Se pot folosi anumite plante care ajuta in procesul de refacere a echilibrului si a restabilirii functiilor suprarenale. Se pot aduce si anumite modificari stilului de viata.
Beneficiile plantelor in calmarea anxietatii
Oamenii au folosit de mii de ani resurse naturale, asa cum sunt plantele, pentru vindecarea afectiunilor de orice fel. O categorie aparte sunt plantele care trateaza anxietatea si depresia. Medicamentele sintetice au inceput sa fie folosite doar de la inceputul medicinei moderne.
Plantele pot fi folosite sub forma de extracte, suplimente, sau consumate direct.
Iata cateva dintre plantele care pot trata cu succes anxietatea:
1. Ghimbirul
Radacina de ghimbir regleaza nivelul de cortizol din corp, arde grasimile, normalizeaza tensiunea, mareste rata metabolica a corpului si stimuleaza enzimele digestive. Ghimbirul ajuta si la eliminarea anxietatii si a stresului, care apar ca urmare a unui ritm grabit al vietii, cu un impact negativ asupra modului de functionare a glandei suprarenale.
Radacina proaspata de ghimbir este nelipsita din multe bucatarii din intreaga lume datorita versatilitatii sale. Ca remediu natural, ceaiul de ghimbir nu numai ca elibereaza stresul, dar este si un ajutor major in promovarea digestiei ajutand in acelasi timp si la detoxifierea corpului.
Persoanele care au sensibilitati alimentare trebuie sa consume ghimbir cu mare atentie. Ghimbirul este stimulant pentru intestine si corp si un corp sensibil poate sa nu raspunda pozitiv.
2. Musetelul
Studii recente arata ca musetelul, pe langa efectul cunoscut de relaxare, poate sa combata si depresia si anxietatea. Studii variate au analizat componentele musetelului atat sub forma de ulei esential in aromoterapie cat si ca extract sub forma de capsula. Rezultatele cercetarilor au dus la concluzia ca musetelul este eficient in combaterea anxietatii, a stresului si a depresiei.
Musetelul se consuma mai ales sub forma de ceai. Pentru oricare dintre aceste simptome, o cana de musetel dimineata este un mod foarte bun de a incepe ziua.
Fitoterapeutii recomanda un consum mai indelungat al acestui ceai, pentru ca are nevoie de mai mult timp pentru a-si face efectul. Musetelul nu are efecte secundare cunoscute.
3. Lamaia
Apa cu lamaie este un remediu foarte bogat in vitamina C. Lamaia stimuleaza sistemul imunitar, combate infectia, ajuta la detoxifierea ficatului, restabileste echilibrul pH-ului in corp, incurajeaza functionarea creierului si a nervilor, ajuta la combaterea diabetului, amelioreaza durerile articulare, combate grasimea, promoveaza hidratarea si ajuta la prevenirea oboselii suprarenale.
In plus, lamaia ajuta la refacerea glandelor suprarenalelor datorita vitaminei C. Vitamina C este stocata de aceste glande si folosita la productia de hormoni. Cel mai important este cortizolul, hormonul care gestioneaza in mod direct toate problemele legate de stres si de anxietate.
4. Jojoba
Jojoba este prezenta in multe produse cosmetice, uleiuri esentiale, uleiuri de bai si sapun. Pe langa vitamina E, iod, zinc, cupru, silicon si crom, jojoba mai contine si complexul de vitamina B. Fiecare dintre vitaminele B are un impact direct sau indirect asupra functionalitatii glandelor suprarenale si a oboselii suprarenale.
Vitaminele B sunt stimulante pentru corp. Cei care sufera de oboseala suprarenala ar trebui sa foloseasca aceste vitamine si jojoba cu mare grija, pentru ca pot cauza prea multa stimulare pentru corp, ceea ce poate avea exact efectul opus.
Vitamina B1: Tiamina
- Mareste circulatia
- Joaca un rol in metabolizarea carbohidratilor
- Ajuta la formarea sangelui
- Are rol in formarea anumitor neurotransmitatori
- Are rol in digestie
Vitamina B2: Riboflavina
- Necesara pentru metabolizarea acizilor grasi, carbohidrati si amino acizi
- Activeaza vitamina B6
- Ajuta la producerea niacinei
- Ajuta glandele suprarenale
Vitamina B3: Niacina
- Are rol in respiratia celulara
- Ajuta la metabolizarea carbohidratilor, proteinelor si grasimilor
- Stimuleaza functionarea creierului
- Are rol in sistemul nervos
- Ajuta la sinteza hormonilor sexuali
Vitamina B5: Acidul pantotenic
- Are rol in secretia mai multor hormoni, dintre care cel mai important este cortizolul
- Ajuta metabolismul
- Combate alergiile
- Ajuta la intretinerea nervilor, a pielii si a muschilor
Vitamina B6: Piridoxina
- Echilibreaza modificarile hormonale la femei
- Ajuta sistemul imunitar
- Controleaza tulburarile de dispozitie
- Metabolizeaza carbohidratii, proteinele si grasimile
Vitamina B9: Acidul folic
- Necesar pentru sinteza ADN-ului
- Necesar pentru formarea celulelor de sange rosii
- Are rol in transportarea oxigenului
Vitamina B12: Cianocobamina
- Stimuleaza pofta de mancare
- Are rol in formarea celulelor rosii de sange
- Stimuleaza intelectul
5. Telina
In afara de faptul ca face parte din categoria de plante care combat anxietatea, telina are multe alte calitati. Nu are calorii, contine antioxidanti, minerale, vitamine si fibre. Este un adevarat superaliment.
Beneficiile telinei:
- Reduce tensiunea
- Reduce stresul si anxietatea datorita vitaminelor B6, K si C
- Stimuleaza imunitatea
- Ajuta la pierderea in greutate datorita continutului mare de apa, care creaza o senzatie de satietate
- Reduce nivelul colesterolului datorita ftalidei care combate colesterolul rau
- Este un diuretic natural datorita continutului mare de apa si a proportiei dintre sodiu si potasiu care elimina lichidul in exces din corp
- Hidrateaza corpul
- Benefica pentru somn si relaxare, pentru ca reduce hormonii de stres, in timp ce magneziul din telina are efect de relaxare
- Stimuleaza apetitul sexual datorita prezentei androsteronului si androstenolului, care sunt steroizi
6. Valeriana
Radacina acestei plante face parte din categoria remediilor naturale contra anxietatii si sta la baza unor medicamente pentru tratarea oboselii suprarenale. Anxietatea si lipsa somnului sunt doar doua dintre simptomele acestei afectiuni, ambele putand fi tratate cu valeriana.
Valeriana s-a dovedit a fi benefica si pentru cei care sufera de depresie, astm, dureri de cap, migrene, probleme cu stomacul si oboseala cronica. Toate acestea sunt simptome care apar in diferite stadii de oboseala suprarenala.
Valeriana actioneaza atat asupra creierului (hipotalamusul) cat si a sistemului nervos, pe care il calmeaza.
In stadiile avansate de oboseala suprarenala, se pot dezvolta anumite sensibilitati. Prin urmare, in unele cazuri valeriana poate sa declanseze o stare de stimulare in loc de una de calm.
7. Ceaiul verde
Ceaiul verde contine tianina, un aminoacid care actioneaza asupra hipotalamusului eliberand dopamina si serotonina care combat anxietatea. Acest lucru amelioreaza nivelul de stres refacand in acelasi timp functionalitatea glandelor suprarenale.
Ceaiul verde contine, insa, cafeina. Cafeina este stimulanta si poate creste nivelul de anxietate. Persoanele care sufera de oboseala suprarenala in stadii moderate spre avansate ar trebui sa evite ceaiul verde.
8. Floarea pasiunii
Floarea pasiunii, cunoscuta si sub numele de Passiflora incarnate, este folosita pentru efectele sale de calmare. In ciuda numelui, odata ingerata, floarea pasiunii provoaca ameteala si somnolenta. Floarea pasiunii se foloseste in fitoterapie si dovezile arata ca a fost descoperita in 1569 in Peru si a inceput sa fie folosita pentru a promova starile de calm si relaxare. Este o planta utila in combaterea anxietatii, a stresului, a convulsiilor, isteriei si insomniei. A fost asociata si cu scaderea tensiunii, reglarea batailor inimii, ameliorarea astmului si chiar a unor simptome de menopauza. Floarea pasiunii este disponibila sub forma de ceai, supliment sau extract. Se poate folosi si cutanat pentru a vindeca hemoroizii, inflamatia si arsurile.
Floarea pasiunii este un sedativ, dar, in unele cazuri poate declansa si stari de agitatie si iritare. De aceea, nu trebuie luata in acelasi timp cu un alt sedativ fara sa fie consultat medicul in prealabil. Nu se recomanda femeilor insarcinate si celor care alapteaza.
9. Roinita (lamaita)
In ciuda numelui, lamaita (roinita) face parte din aceeasi familie de plante ca si menta. Lamaita se mai numeste Melissa Officinalis si este cunoscuta pentru efectele sale de calmare. Este cunoscuta si folosita inca din Evul Mediu. Lamaita amelioreaza stresul, reduce anxietatea, imbunatateste calitatea somnului, reduce durerea, balonarea si gazele din tractul gastrointestinal si imbunatateste si pofta de mancare. Lamaita se mai foloseste si pentru uz extern, in tratarea herpesului.
Lamaita este disponibila sub forma de supliment, ceai, ulei esential sau crema. Lamaita relaxeaza corpul, reduce nivelul hormonilor de stres si trateaza insomnia si alte dezechilibre ale somnului.
10. Hameiul
Hameiul este o surpriza placuta pentru iubitorii de bere. Cunoscut sun numele de Humulus lupulus, hameiul face parte din familia de plante Cannabaceae. Pe langa aroma pe care o da unei bauturi preferata de atat de multi oameni, hameiul este si un eficient remediu contra anxietatii si a stresului. Hameiul se foloseste frecvent de culturisti pentru relaxarea corpului, pierderea in greutate si un somn de calitate. Este apreciat in special pentru capacitatea de a trata tulburarile de somn, care apar in urma unei cantitati mari de hormoni de stres in sange.
Hameiul este disponibil sub forma de supliment sau de pudra. Hameiul a dovedit ca poate stimula lactatia, pofta de mancare si digestia si poate reduce tensiunea si ADHD-ul. Hameiul nu a fost testat pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, de aceea este mai bine sa fie evitat de acestea. Hameiul actioneaza ca un estrogen, de aceea femeile care sufera de cancer la san sau endometrioza trebuie sa-l evite.
11. L-theanina
Fanii ceaiului verde se vor bucura sa afle ca unul dintre compusii acestuia, l-theanina, este un amino-acid esential care amelioreaza anxietatea, stresul si depresia. A fost analizat si s-a descoperit ca are efecte incredibile asupra creierului! Acest aminoacid reduce semnalele de stres care ajung la creier si creste receptorii senzatiei de bine, stimuland, astfel, buna dispozitie. Cercetatorii au descoperit ca acest aminoacid scade tensiunea si ritmul cardiac, contribuind la o stare generala de calm. L-theanina ajuta si la o concentrare mai buna, fiind cunoscut faptul ca stresul si anxietatea impiedica gandirea limpede si ajuta in cazul insomniei. L-theanina stimuleaza imunitatea, mareste rezistenta, nivelul de energie si functionarea creierului in general.
Pentru efecte optime, l-theanina trebuie consumata sub forma de supliment sau extract, sub forma de ceai neavand acelasi efect asupra anxietatii si a starii de sanatate a glandelor suprarenale.
Nu sunt necesare modificari radicale
Nu trebuie sa-ti schimbi radical viata pentru a te vindeca de oboseala suprarenala sau pentru a o preveni. Sunt suficiente, pentru inceput, doar de cateva mici modificari in alimentatie sau in stilul de viata, la care se pot adauga si altele, pe masura ce starea de sanatate se imbunatateste.
O astfel de schimbare poate fi includerea in alimentatie a unor plante cu efect de calmare si eliminarea, in timp, a substantelor nocive. Pe masura ce rezultatele sunt tot vizibile si efectele masurilor luate se fac simtite, atat sanatatea cat si perspectiva asupra vietii se vor imbunatati semnificativ.