Cultivarea asociata se foloseste de afinitatea reciproca a plantelor, pentru o mai buna productivitate.
Gradinarii care folosesc culturi organice stiu ca o intercalare a plantelor este secretul unei gradini sanatoase si frumoase. Multi cred ca anumite combinatii facute intre plante au puteri extraordinare (si chiar misterioase) de a mari productia acestora. Studierea stiintifica a acestui proces, numit cultivare asociata, a confirmat ca anumite combinatii au beneficii reale - iar experienta practica a invatat multi gradinari cum sa cupleze anumite plante in avantajul reciproc al acestora.
Afinitatea contribuie la cresterea reciproca a culturilor - plantele inalte, de exemplu, sunt o sursa de umbra pentru plantele mai mici si sensibile la lumina soarelui. Tehnica foloseste si spatiul din gradina mult mai eficient. Plantele cataratoare acopera pamantul, plantele verticale cresc in sus, astfel ca aceste doua categorii de plante pot fi plantate pe aceeasi parcela. Asocierile dintre plante previn si problemele cu daunatorii. Plante ca ceapa alunga daunatorii, altele atrag insectele protejand plantele mai delicate; iar altele pot atrage paradatori care se hranesc cu daunatorii altor plante.
Iata 26 de plante care pot convietui mult mai bine impreuna
Trandafirii si usturoiul
Gradinarii cultiva frecvent trandafirii alaturi de usturoi, pentru ca acesta din urma alunga daunatorii trandafirilor. Usturoiul verde este si el la fel de bun pentru alungarea invadatorilor iar florile mici ale acestuia, albe sau mov, arata foarte bine alaturi de florile frumoase ale trandafirilor.
Galbenele si pepenii galbeni
Unele specii de galbenele controleaza nematodele in radacinile pepenelui galben la fel de eficient ca un tratament chimic.
Rosiile si varza
Rosiile alunga larvele moliilor de varza, niste omizi care gauresc frunzele de varza.
Castravetele si condurul-doamnei
Tulpinile cataratoare ale condurului-doamnei sunt tovarasi buni cu castravetii si dovlecii. Condurul doamnei este renumita pentru ca alunga carabusii de castravete, insa sunt foarte buni si pentru a alunga tot felul de alte insecte daunatoare, cum ar fi paianjenii si carabusii de pamant.
Ardeii grasi si iarba grasa
Un studiu efectuat la "Statia de experimente de pe campiile de coasta" din Tifton, Georgia arata ca minerii de frunze au preferat sa atace iarba grasa in loc de ardeii grasi. Singura conditie este sa se inlature florile inainte ca iarba grasa sa faca seminte.
Varza si mararul
Mararul este un tovaras foarte bun pentru toate plantele din familia verzei, printre care broccoli si varza de Bruxelles. Varza ii ofera mararului un suport stabil, in timp ce acesta atrage viespi benefice care controleaza viermii de varza si alte insecte daunatoare pentru varza. (Insa nu trebuie sa cresteti morcovi alaturi de marar.)
Porumbul si fasolea
Fasolea atrage insecte benefice care se hranesc cu insecte ce ataca porumbul, ca lacustele, viermii tomnatici si carabusii de frunze. In plus, fasolea poate sa se catere pe planta de porumb.
Salata si florile inalte
Nicotiana (planta de tutun) si cleom (planta paianjen) ofera salatei suficienta umbra pentru ca aceasta sa creasca in cele mai bune conditii.
Ridichi si spanac
Cultivarea ridichilor in vecinatatea spanacului va alunga minerii de frunze care ataca frunzele de spanac. Acestia ataca si frunzele de ridichi, insa acest lucru nu le impiedica dezvoltarea sub pamant.
Cartofi si alyssum dulce
Alyssum dulce este una dintre cele mai bune plante care pot fi folosite in locul unui gard si atrage insecte benefice cum sunt viespile. Planta se poate cultiva pe langa cartofi sau se poate lasa sa creasca, pentru a forma un covor viu pe sub plantele care cresc cu bolta, cum ar fi broccoli. In plus, aroma plantei alyssum dulce va imbogati aerul gradinii in timpul verii.
Conopida si carciumareasa pitica
Nectarul carciumaresei pitice atrage gargaritele si alte insecte daunatoare contribuind la protejarea conopidei.
Kale si iarba-matei
Studiile arata ca plantarea acestei plante (una dintre plantele care alunga in mod natural mustele) unde este plantata Kale reduce pagubele pe care acestea le pot face frunzelor de Kale.
Capsuni si negrilica
Negrilica (Nigella damascena), inalta, cu florile ei albastre, arata uimitor printre randurile de capsuni.
Sursa utilizata: http://www.rodalesorganiclife.com/garden/26-plants-you-should-always-grow-side-by-side/slide/13