Stim cu totii, desigur, ca cepele sunt inrudite cu usturoiul sau ca lamaile sunt apropiate biologic de limete. Dar sunt o gramada mult mai surprinzatoare de fructe, legume, cereale, flori si ierburi, si chiar substante ilegale care sunt inrudite in natura. Treceti prin aceasta lista pentru a vedea cateva dintre cele mai interesante inrudiri ale plantelor din lume
1. Spanacul si quinoa.
Aici avem o inrudire interesanta – atat spanacul cat si quinoa apartin genului chenopodium, care desi cuprinde putine plante comestibile, este plin de buruieni si plante ce provoaca alergii.
Alte inrudiri: sfeclele.
2. Vinetele si tutunul.
Vinetele si tutunul sunt ambele membre ale familiei Solanaceelor – plane caracterizte prin substanta toxica pe care o produc pentru a indeparta insectele si animalele mici.
Alte inrudiri: ardeii, rosiile, cartofii, ardeii iuti; florile precum petuniile, laurul paros si browallia.
3. Cepele si crinii.
Cu membrii familiei cel mai bine cunoscuti pentru buchetele de nunta si arome minunate, nu este o exagerare sa se spune ca familia crinului este diversa. Si este o mare familie – cu multi membri binecunoscuti in natura.
Alte inrudiri: alti membri ai familiei allium, precum prazul, usturoiul si salota(ceapa de apa); agavele, arborele joshua, yucca, asparagusul.
4. Piersicile si migdalele.
Aceasta inrudire s-ar putea sa nu vina ca o surpriza, intrucat samburii de piersica se aseamana cu siguranta migdalelor. Dar stiai ca ambele plante sunt de fapt membre ale familie trandafirului?
Alte inrudiri: Fructele cu samburi tari precum ciresele, prunele si caisele; capsunile si zmeura; florile si arbustii precum trandafirii, scorusul si paducelul(gherghinul)
5. Morcovul si coriandrul.
Aceasta este una dintre cele mai interesante grupari de legume, ierburi si plante, desi nu in mod necesar cea mai surprinzatoare.
Alte inrudiri: telina, patrunjel, fenicul, chimen, marar, pastarnac, anason. Cucuta si morcovul salbatic.
6. Laptuca(salata verde) si anghinarea.
Nu, laptuca nu este inrudita cu majoritatea celorlalte legume frunzoase – cel mai apropiat var comestibil este de fapt anghinarea! Ceea ce are lipsa ca legume, familia Asteraceelor compenseaza prin plante utilizate pentru ceai, ulei de gatit si flori frumoase de tinut in vaze.
Alte inrudiri: Cicoare, floarea-soarelui, musetel, galbenele, papadie si sofranas. Flori precum margaretele, daliile, carciumaresele si iarba mare.
De este bine sa stim aceste lucruri? Pe langa faptul ca este deosebit de interesanta asocierea dintre aceste plante minunate si destul de diferite, este de asemenea important sa stim cum sa combinam alimentele astfel incat ele sa se potriveasca si sa fie usoare digestiei. In genere plantele din aceiasi famile se combina potrivit.
Puteti sa va imaginati acum ce gust va avea o salata de quinoa cu spanac.
Saurse pentru acest articol cuprind:
http://www.care2.com/greenliving/related-fruits-vegetables.html - plante