Imaginea si mirosul frunzelor de usturoi salbatic, sau leurda, din padure, sunt adevarate motive de sarbatoare. Sunt primele semne ca incepe sezonul de verdeturi de primavara, iar aceasta explozie de frunze de un verde proaspat, cu tinuta lor dreapta si temerara, nu asteapta decat sa fie culeasa.
Cand apare usturoiul salbatic e un semn ca poti da deoparte vechii bulbii albi si uscati de usturoi, cel mai probabil de import, sau praful de usturoi. De ce sa cumperi busuioc de import cand poti face un pesto sublim cu niste frunze proaspete de leurda pe care le poti culege gratis? Si poti utiliza cu incredere frunzele cu gust moderat si aromat in salate, supe sau pentru o garnitura care se face repede. Florile albe se consuma si ele.
De ce e bine sa consumi leurda?
Daca luam in considerare proprietatile sale antibacteriene, antibiotice, antiseptice si cam anti orice..., ei bine, este lesne de inteles de ce e bine sa o consumi in cantitate cat mai mare. Calitatea principala a usturoiului este ca ajuta la reducerea tensiunii si, prin urmare, previne bolile cardiace si riscul de accident vascular. Desi orice usturoi are aceasta proprietate, cel salbatic are cel mai puternic efect de reducere a tensiunii.
Unde poti gasi leurda
Usturoiul salbatic apare primavara, acoperind potecile de padure ca o buruiana si in zonele verzi urbane mai putin amenajate, parfumand aerul cu aroma sa deosebita. Frunzele lucioase, sub forma de sabie, seamana foarte mult cu cele ale lacramioarelor, de aceea, pentru a nu le confunda, e bine sa freci o frunza intre degete, pentru a vedea daca isi elibereaza aroma specifica de usturoi.
Urmatoarea plimbare prin padure poate avea ca scop si culesul de leurda, dar o poti gasi si prin piete, la producatorii locali, la preturi foarte accesibile.
Imi place