Daca cumva corpul tau se simte dezechilibrat si ai nevoie de sprijin, aici sunt opt modalitati de a-ti ridica in mod natural nivelul endorfinelor:
1) Cauta moduri in care sa razi in fiecare zi. Se spune ca rasul este cel mai bun medicament, iar studiile au confirmat ca oamenii care rad mai mult, tind sa se simta mai putin stresati si anxiosi. Unii au descris rasul ca un tip de „jogging interior”, intrucat poate ajuta la micsorarea presiunii sanguine, reducerea hormonilor stresului, la sporirea functiei imunitare si desigur la declansare eliberarii de endorfine, care sunt analgezicele naturale ale corpului.
2) Miroase niste lavanda sau vanilie. Un studiu recent al Memorial Sloan-Kettering Cancer Center din New York a descoperit ca pacientii care au inspirat aerul inmiresmat cu vanilie sau lavanda au experimentat o reducere de 63% in anxietate. Un alt studiu ce a implicat studentii de colegiu a descoperit ca uleiul esential de lavanda ajuta la reducerea simptomelor de insomnie si depresie.
3) Fa exercitii fizice impreuna cu altii. Miscarea apare pe aproape orice lista de modalitati pentru imbunatatirea sanatatii, dar nimic nu face ca endorfinele acestea sa curga, asa cum o face exercitiul fizic, in special cel de grup. Un studiu din 2009 a descoperit ca echipele de colegiu care vasleau impreuna au avut o revarsare semnificativa de endorfine, comparativ cu cei ce au vaslit singuri. Acelasi lucru este adevarat pentru alte activitati, precum ridicarea greutatilor, dansul, aerobicul , inotul si alte sporturi facute in echipa.
4) Atinge si fii atins. Intr-un sens romantic, intimitatea sexuala este probabil unul dintre modurile cele mai evidente, dar exprimarile platonice prin atingere sunt de asemenea importante pentru a mentine un nivel sanatos al endorfinelor. Aceste atingeri ar putea implica lucruri precum oferirea unei imbratisari calde cuiva, sarutarea pe obraz a unui prieten, oferirea sau primirea unui masaj pe spate.
5) Mananca ciocolata. Acest lucru apare de multe ori in studiile actuale privind sanatatea. Ciocolata cruda (din boabe de cacao crude) contine de fapt antioxidanti binefacatori si alti compusi biochimici pe care studiile i-au identificat ca pot ajuta la imbunatatirea dispozitiei si alinarea durerii. Cu cat mai pura, cu atat mai buna, intrucat batonul obisnuit din supermarket nu este exact acelasi lucru cu unul de ciocolata neagra organica facut din cacao adevarata.
Citeste si: Boabele de cacao, un inlocuitor sanatos pentru ciocolata din magazine
6) Suplimente cu ginseng. O planta populara in medicina traditionala chinezeasca, ginsengul ajuta la regularizarea producerii de hormoni ai stresului prin sprijinirea sanatatii si vitalitatii organelor care produce acesti hormoni. In acest caz, ginsengul poate ajuta la buna functionare a creierului, care la randul lui poate ajuta la modularea producerii normale de endorfine, nemaimentionand sporirea nivelului de energie si alinarea oboselii cronice.
7) Interpreteaza si asculta muzica. Fie ca implica murmuratul melodiilor favorite ascultate pe un dispozitiv muzical portabil, participarea la un concert simfonic local sau cantatul intr-o formatie, ascultatul si interpretarea muzicii este una dintre cele mai simple si placute moduri de a-ti normaliza biochimia cerebrala si a spori producerea de substante biochimice care te fac sa te simti bine. Un studiu din 2012 al universitatii Oxford a gasit ca in special interpretarea la instrumente a muzicii induce un salt al endorfinelor si poate de fapt sa sporeasca toleranta la durere.
8) Manaca mancaruri condimentate. Crezi sau nu, exista o explicatie stiintifica legitima pentru ca mancatul alimentelor condimentate este incredibil de placut pentru multi oameni. Piperurile aromate sau ardeiul iute contin un compus chimic cunoscut ca si capsaicina, care se leaga de receptorii din celulele nervoase aflata in nas si gura, trimitand semnale nervoase speciale creierului si care declanseaza eliberarea de endorfine. Asta ar explica euforia pe care multi oameni o simt cand mananca mancaruri aromate si care ii face sa vrea mereu mai mult din aceste mancaruri.
Citeste si: 13 ponturi pentru a trai fericit si liber
Sursele pentru acest articol includ:
http://www.rd.comhttp://www.cnn.comhttp://www.salon.com
http://science.naturalnews.com
http://www.naturalnews.com/042852_endorphin_levels_stress_relief_hormonal_balance.html - endorfine
Mancarurile condimentate nu sunt bune, indiferent de scrieti voi aici. Its a fact. WIKI IT
va multumesc pentru aceste informati