Nutritionistii recomanda parintilor sa inlocuiasca zaharul din dulciuri, cum ar fi si ciocolata, cu zaharul din natura, precum cel ce se regaseste in fructe.
Unul dintre dulciurile preferate de adulti, dar mai ales de copii este ciocolata. Reprezentantii Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPS) au avut o curiozitate: sa afle cate E-uri contin marcile de ciocolata puse in vanzare pe piata autohtona.
Acesti aditivi sunt blamati in totalitate de nutritionisti, care recomanda inlocuirea dulciurilor oferite copiilor cu fructele si legumele. Metoda de lucru a celor de la "Protectia Consumatorului" dupa care au intocmit clasamentul ciocolatei in functie de numarul de E-uri a fost simpla: s-a luat eticheta si s-a calculat numarul de substante considerate daunatoare care se afla in continutul acestor dulciuri.
"Scopul acestei actiuni a fost acela de a atrage atentia consumatorilor asupra importantei citirii informatiilor pe care le au la indemana", a subliniat Alexandra Machitescu, reprezentant relatii publice in cadrul organizatiei.
Novatini si Poiana - opt E-uri, Anidor si Lindt – zero E-uri
Conform studiului, pe primul loc in acesta ierarhie a E-urilor continute de ciocolata, cu maximul de opt, se afla Novatini (cu crema capsuni si frisca) si Poiana (cu lapte si crema cu aroma de visine). Sapte E-uri contin: Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini (cea cu caramel si cea cu visine) si HeidiGrand Or Florentine.
In schimb, Primola Fresh Mint, Novatini Cappuccino, Africana (cu crema de capsune), Africana (cu crema de rom) si Poiana (cu frisca si capsune) au in compozitie cate sase E-uri.
Cinci astfel de aditivi contin Schogetten, Anidor (Croquant – lait and folie noisettes si amer), Primola (cu caramel sau cu capsuni), Novatini (cu coniac si cu rom), Africana (cu crema de banane) si Milka Raspberry Cream.
In continuare urmeaza Africana (cu crema de cappuccino), Poiana (varianta simpla, cea cu crema de caramel si cea cu crema de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette Heidi Cherry, Carrefour – Chocolat noir fara zahar, cu cate patru E-uri.
Alte 37 de marci de astfel de dulciuri au doar "un E".
In schimb, Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidor Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolata alba cu migdale), Lindt (ciocolata amaruie cu migdale) si Lindt (lapte 44%, ciocolata amara 22% cu alune) nu contin niciun E.
“Astfel de dulciuri trebuie inlocuite cu legume si fructe"
In ceea ce priveste ciocolata, medicul nutritionist Gheorghe Mencinicopschi ne-a declarat ca acest produs este in general periculos pentru sanatate, mai ales pe termen lung.
"E-urile din ciocolata produc dezechilibre ale organismului mai ales pe termen lung, nu produc neaparat efecte imediate. Trebuie sa ne ferim de astfel de substante care nu fac bine sanatatii. Cu toate acestea, intreaga industrie de gen se bazeaza pe astfel de aditivi si conservanti", a explicat specialistul.
Cei mai des intalniti aditivi din compozitia ciocolatei sunt: E420 sorbitol, E 270 acid lactic, E120 - acid carminic, E200 - acid sorbic, E1103 invertaza, respectiv E322 - lecitina din soia, E476 poliglicerol poliricinoleat si E 330 acid citric. Dintre cei opt, primii cinci sunt considerati periculosi pentru sanatate.
Ciocolata industriala nu se poate fabrica fara nici un E. Toata ciocolata industriala se realizeaza cu ajutorul cel putin al lecitinei (de soia, de floarea soarelui, etc) deci a lui E 322. Legea etichetarii iti permite sa nu treci numarul E al aditivului alimentar, ci poti trece denumirea lui in lista de ingrediente. Efectele nocive ale acestui E sunt mult mai mici decat beneficiile aduse sanatatii, asa ca pentru cine isi permite un consum cu valoare energetica ridicata, ciocolata este foarte buna. Ciocolata cu multe E-uri este, in general, cea cu adaosuri sub forma de creme sau jeleuri sau biscuiti inveliti in ciocolata, asa ca de aceasta feriti-va mai mult, sau cea care nu este cicolata adica acele "tablete cu ciocolata" avand diverse denumiri comerciale.
Noroc ca nu ma mananc ciocolata. Avem nevoie de autoinformare cat mai precisa.
Ce pot spune? Pofta mare tuturor! :)
As dori sa stiu daca se poate sa imi spune-ti daca contine euri si cite ciocolata neagra schogetten? care ciocolata neagra nu contine aditivi sau ce recomandati.
Mulțumesc pentru informațiile prezentate în cadrul acestui articol. Este important să înțelegem cât de sănătoase sunt produsele pe care le găsim pe rafturile magazinelor.
Ce mod jalnic de a face reclama la unele produse, defavorizand alte marci. Voi chiar credeti ca se face vreun produs fabricat in cantitati industriale fara E-uri? Eu zic sa va ganditi bine inainte..
Si ,, Milka"? Si restul? Au doar un E? ;) seriozitate la maxim
Ce sa mai recomande G Mecinicopschi de la PUSCARIE? Halal articol cu recomandarea unui puscarias.
Sunt lucruri in macare mult mai nocive decat aceste E`uri gen Codex alimentarius
EU DAU CLIC LA VARICE ! SI VOI MA INEBUNITI CU CIOCOLATA
@Simona - de ce era acceptata vopseaua pe baza de plumb? De ce era fumatul considerat sanatos? De ce oamenii continua sa consume Pepsi si Cola si alte sucuri care contin cantitati enorme de zahar, desi e dovedit ca un consum prelungit e nociv? De ce marea majoritate a romanilor prefera sa stea cu burta in sus, decat sa faca putina miscare? Pentru ca individul de rand e lenes, comod si nu se informeaza, iar altii profita de turma ca sa-si umple buzunarele.
DACA TOATE ACESTE E- URI SUNT ATAT DE NOCIVE , DE CE SUNT ACCEPTATE IN PRODUSE ?
e foarte simplu.Pentu ca suntem prea multi ;))
corect
In general, in casa la noi, nu se prea consuma dulciuri...., in special ciocolati! Am grija mereu la ceea ce mananca copilul meu, l am invatat cum sta treaba cu fiecare dulce in parte, nu i am interzis si, decide singurel daca mananca si ce. Are doar 6 anisori si, nu i a cazut niciun dintisor si nici carii nu are, fiind singurul din zona, clasa...etc pe care l tot ocoleste "sana maselutza". ;-) Consider ca, nu am gresit!
o doamne....invata sa scrii in limba romana. pacat ca nu o sa poti sa-ti inveti copilul sa vorbeasca
Exist? o vorba: "a sc?pat ca vaca in porumb"...asta e vis-a-vis de a ?ti cum sa men?inem un echilibru in alimenta?ia noastr?, cu fructe, cu carne, cu legume, cu dulciuri. Daca te privezi de ceva anume, care î?i place foarte mult, exact ca vaca din zicala o sa fii. Mai bine cate pu?in din toate, dar sa fie de calitate, bineîn?eles. Una e Africana/Nugatini si alta e Lindt, ca sa fiu si pe articol. Si in general cu cat e mai simpla ciocolata, cu atât mai putini aditivi are, cele cu tot de felul de creme, da, sunt campioane la aditivi...
Din cate se stie, stimatul doctor la care faceti referinta, nu a fost, nu este si nici nu trebuie luat ca un model pentru recomandarile sale cu privire la orice fel de regim alimentar. A fost arestat pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals în înscrisuri sub semn?tura privata. Ba mai mult, cateva zile au circulat in ziare faptul ca 'luminatia sa' nu este tocmai un expert in alimentatie. A facut de multe ori recomandari in alimentatie, iar la scurt timp revenea si recomanda contrarul :)
Prietene" Student" ....cam multe E .uri per neuron ai daca ai putut cu mintea dumneata sa ajungi la astfel de concluzii ...trist tinere, trist...
Tu ai voie ma sa mananci cate 2 ciocolati pe zi ca-s sanatoase !
O ciocolata... Doua COICOLATI ?!?!?
Ciocolata Katy ( se gaseste la Kaufland) este buna?
Nu prea
Ciocolata ieftin? e fabricata cu multi aditivi, masa de cacao de calitate este scumpa, la fel si untul de cacao. De aceea este înlocuit cu diverse gr?simi vegetale. Iar cele cu diverse arome si siropuri normal ca au conservanti, coloran?i si potentiatori de gust. Ciocolata de calitate, îns?, este un deliciu foarte sanatos, atâta timp cât este consumat? cu m?sur?. Este una din cele mai concentrate surse de antioxidan?i. Singurul E care nu e nociv, din câte ?tiu eu, este lecitina de soia, a?a ca nu avem de ce sa ne speriem de el. Totul e sa alegem cu aten?ie. Sa degust?m un p?trat sau dou? de ciocolat?, nu o o ciocolat? întreaga!
Fructoza? In ultimii ani s-a dovedit ?tiin?ific cat de nociva e fructoza. Dauneaza ficatului si este o cauza de obezitate. Adaugata industrial, sau din fructe, fructoza e aceeasi. PS: Mierea are cca 40% fructoza.
eu nu-i dau lu fi-mea dulciuri , doar fructe
Nu cred ca exista ciocolata fara E-uri. Uneori se trec pe eticheta denumirile fara "E".
Ce ne puteti spune despre ciocolata din gama Kinder ? Am o fetita care iubeste :((( la nebunie Kinder!
Va pot spune ca ciocolata este sanatoasa doar in starea ei naturala ..cruda..adica boabele de cacao crude. In rest este nesanatoasa, creaza adictie si multe alte probleme de sanatate.
Adictia este data de catre monoglutamatul de sodiu. Nu este nociv, insa da sentazia de placere creierului, iar in speta, calitatea materiilor prime poate fi modificata astfel incat sa se optimizeze costul de productie.
Monoglutamatul de sodiu (E621) nu este toxic? Este cancerigen!!! Din pacate este utilizat din ambuldenta in industria alimentara ca potentiator de aroma.
[...] iar intr-un articol anterior s-a discutat despre ciocolata (puteti citi aici http://viataverdeviu.ro/cele-mai-nocive-marci-de-ciocolata-din-romania/, azi a venit randul bauturilor carbo gazoase, sau racoritoare asa cum se mai [...]
I could give up chocolate, but I am not a quiter :))
give it up and replace it with raw cocoa beans ...yamy :)