Din gama aditivilor alimentari "interzisi" fac parte cei folositi pentru colorarea in galben si rosu a sucurilor, gemurilor sau compotului si chiar a mustarului. Ei pot complica boli deja existente sau chiar cauza cancer.
Aditivii alimentari sau E-urile sunt adaugati pentru a "ameliora" gustul, culoarea, stabilitatea, rezistenta la alterare a alimentelor sau bauturilor. Desi unii asociaza sintagma "E-uri" cu substante periculoase, trebuie sa stiti ca exista si aditivi care nu reprezinta un risc, dar nici nu este nevoie expresa de ei.
"Aditivii nu sunt nici necesari organismului si nici nu au o calitate nutritionala superioara produselor traditionale, naturale. Totusi, majoritatea aditivilor alimentari sunt in general inofensivi insa consumul lor in cantitati mari sau a celor cu proprietati toxice si chiar cancerigene, poate determina alergii, stari de oboseala, greturi, dureri de cap, palpitatii, boli cardiovasculare si alte afectiuni grave", atentioneaza Mihaela Gribovschi, medic nutritionist la Centrul Medical Unirea din Cluj-Napoca.
De aceea, atunci cand mergeti la cumparaturi cititi cu atentie etichetele alimentelor pentru a le evita pe cele care contin E-uri periculoase sau cel putin sa limitati consumul lor.
Aditivii alimentari sunt impartiti in 24 de categorii, cele mai raspandite fiind: indulcitori- care inlocuiesc zaharul, coloranti - pentru a da o culoare mai apetisanta, acidifianti - dau un gust usor acid, corectori de aciditate - cresc sau diminueaza aciditatea, emulsificatori - asigura un amestec omogen intre apa si grasimile alimentare, conservanti - intarzie sau impiedica alterarea alimentelor.
Acestora li se adauga corectorii de gust si de miros care imbunatatesc mirosul si gustul alimentelor, propulsorii - gaze care servesc la expulzarea alimentelor din ambalaje, antioxidantii - limiteaza oxidarea alimentelor sensibile la contactul cu aerul.
Cei mai periculosi aditivi
Printre cele mai periculoase E-uri se numara E102 sau tartrazina, un colorant galben, foarte nociv, care se gaseste in bauturi, mustar si gem. Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronsic.
Exoticul Sunset yellow sau colorantul galben E110 poate avea efect cancerigen. El se gaseste in dulciuri, prajituri, budinci. Nici colorantul E120 nu este lipsit de vina, acesta fiind responsabil pentru provocarea alergiilor.
E124, un colorant rosu care se gaseste in mezeluri este un aditiv toxic, ce produce tumori pe glanda tiroida.
"Mezelurile, in special parizerul, crenvurstii, bauturile racoritoare si preparatele conservate cu substante chimice (in special supele la plic sau alimentele afumate) contin cele mai multe E-uri din categoria celor periculoase", explica nutritionistul Mihaela Gribovschi.
Exista si substante incriminate ca avand o contributie semnificativa la aparitia diferitelor tipuri de cancer.
"Din categoria celor "rai" fac parte E131, E123, E142 (colorati), E211 (conservant) interzis in SUA, dar permis la noi. Cel din urma se gaseste in unele bauturi racoritoare, la fel ca E213, E214, E215. Si potentiatorii de gust si aroma (rinoglucidele) intra in categoria aditivilor care influenteaza aparitia cancerului, in special la nivelul tractului digestiv, al ficatului, cailor biliare sau al pancreasului", avertizeaza nutritionistul.
E-uri cu nivel mic de pericol
Lista aditivilor care au un grad mediu de periculozitate este mult scurta, dar si aici, cap de lista sunt tot colorantii galbeni si rosii, respectiv E110 si E123.
"Acesti aditivi sunt folositi in sucuri, dulciuri, prajituri, jeleuri, branzeturi prelucrate prin topire, ei fiind considerati mai putin periculosi decat tartrazina si eritrozina", detaliaza specialistii Puia Negulescu si Gheorghe Mencinicopschi in cartea lor "Alimente pentru o viata sanatoasa. Ghid de preventie si terapeutica". Acestora li se adauga tiabendazolul (E233), folosit ca si conservant in sucurile citrice.
Exista si aditivi care nu afecteaza sanatatea organismului. Din aceasta categorie face parte E306 sau vitamina E, un antioxidant natural sau de sinteza, cu rol bine determinat in protectia antioxidativa a grasimilor, pe care il gasim in ficat, oua, peste, soia. Si vitamina C sau lecitina sunt aditivi alimentari care nu au efecte negative asupra sanatatii.
Da,am anvatat la cursul de alimente si bauturi facut in Italia ce e bine sa evitam,cat de important e citirea etichetei,aspectul produsului si ...pentru sanatatea noastra ! ! !
Puteti intra aici http://www.e-aditivos.com . Cred ca este bine de stiut.