Te-ai gandit vreodata ce anume te face sa alegi o anumita mancare? De ce luam o gustare dulce cand stim ca, mai devreme sau mai tarziu, ne va face rau? Daca ar fi sa mancam doar pentru a raspunde nevoilor nutritive ale corpului nostru, un castron de verdeturi ar trebuie sa ni se para la fel de apetisant ca un bol de fursecuri proaspat coapte.
Multi dintre noi isi propun, "Gata, o sa mananc sanatos si o sa fac mai mult sport", dar daca nu incerci sa intelegi motivul pentru care nu faceai nici inainte alegeri sanatoase, vei intra inapoi in acelasi ciclu vicios. Tot timpul va fi ceva sau cineva care te va determina sa faci alegeri nesanatoase cand vine vorba de mancare. Si totusi, ce anume ne indeamna sa facem aceste alegeri?
Este posibil sa fie doar emotia pe care mancarea o poate declansa temporar. Trebuie sa te intrebi ce anume doresti sa obtii. Entuziasm? Amuzament? Eliberare de stres? O senzatie de apartenenta? Raspunsul poate varia de la persoana la persoana. Pentru multi dintre noi, mancarea este o emotie. Atunci cum putem separa ceea ce avem nevoie fizic de ceea ce avem nevoie emotional?
Nu exista un raspuns corect, dar poate fi de mare folos sa facem alegeri mai constiente. Daca intelegem motivele ce ne declanseaza apetitul si rezolvam cauza care ne indeamna sa consumam mancare nesanatoasa, putem face alegeri mai sanatoase cand vine vorba de mancare.
Iata cateva sfaturi pentru a separa emotiile de mancare si a face alegeri mai constiente.
1. Cauta motivele.
Intreaba-te "Ce emotie sau ce nevoie incerc sa multumesc?" si "Imi pot implini nevoia respectiva si altfel decat cu mancare?" si aceste intrebari te vor ajuta sa constientizezi motivatia poftei de mancare. Vei fi surprins sa descoperi ca deseori cauti, de fapt, o emotie si nu mancarea in sine.
Daca esti stresat, fa o plimbare, sau o baie relaxanta, asculta muzica, bea un ceai sau respira adanc pentru cateva minute. Daca te plictisesti, citeste o carte buna sau cauta un hobby nou. Fa-ti timp si scrie cateva lucruri pe care le-ai putea face pentru a-ti implini nevoile emotionale in loc sa o faci cu mancare.
2. Invata sa amani.
Pare ciudat, dar functioneaza. Daca esti pe punctul de a pune mana pe o gogoasa sau o punga de chipsuri, gaseste-ti altceva de facut timp de zece minute. Apoi analizeaza cum te simti si decide daca ceea ce vrei cu adevarat este mancarea sau doar o emotie. Deseori suntem asa de prinsi intr-o activitate, incat uitam si de mancare.
3. Tine un jurnal.
Un jurnal ajuta foarte mult cand vrei sa inveti sa faci alegeri mai bune. Tine acest jurnal zilnic, sau foloseste o aplicatie pe telefon. Ideea este sa intelegi ce gol emotional sau spiritual incerci sa umpli cu mancare.
Multe persoane au adevarate revelatii cand folosesc aceasta metoda. Un lucru pe care l-au observat majoritatea dintre ei este ca sunt genul de persoane dornice sa faca pe plac celor din jur. Astfel, nu pot refuza biscuitii copti de la mama sau prajitura colegei de birou care-si serbeaza ziua de nastere. Teama de a rani sentimentele altora este mai mare decat teama de a dauna propriei sanatati.
Daca obisnuiesti sa te intrebi, "Tanjesc dupa mancare sau doar dupa o emotie?" vei deveni mult mai constient de alegerile pe care le faci atunci cand mananci. Daca motivul pentru care mananci este foamea, atunci este normal sa mananci. Dar daca nu este vorba de foame, trebuie sa identifici corect motivul si sa gasesti o metoda care sa raspunda acelei nevoi intr-un mod mai sanatos.
Sursa utilizata:
http://www.mindbodygreen.com/0-16802/3-steps-to-make-more-mindful-food-choices.html - mancare si emotie
f bun e folositor pt cine nu stie