Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Interviuri
  4. Cât de mult ne ajută nutriția în dereglările hormonale? Interviu cu Mihaela Brăilescu, nutriționist și consilier în sănătate holistică feminină 

Cât de mult ne ajută nutriția în dereglările hormonale? Interviu cu Mihaela Brăilescu, nutriționist și consilier în sănătate holistică feminină 

Cum putem trata dereglările hormonale cu ajutorul nutriției? Ce soluții naturale avem la îndemână pentru a ne păstra sănătatea și echilibrul hormonal? Află multe informații și sfaturi extrem de utile de la Mihaela Brăilescu, nutriționist și consilier în sănătate holistică feminină.

Din păcate, tot mai multe femei se confruntă astăzi cu probleme hormonale sau infertilitate. Așa cum susținem de 10 ani încoace, alimentația și stilul de viață sănătos ne ajută să prevenim sau să menținem sub control numeroase afecțiuni, inclusiv pe cele specifice femeilor.

În acest interviu ne-am dorit să abordăm nutriția din perspectiva sănătății femeii. Așadar, am stat de vorbă cu Mihaela Brăilescu, de la care am aflat o grămadă de informații și sfaturi extrem de utile pentru noi, femeile. Te invit să citești interviul și să ne scrii în comentarii dacă ai întrebări sau sugestii.

Salut. Cine ești și cum ai ajuns să activezi în domeniul sănătății? Povestește-ne despre activitatea ta.

Bună. Mă numesc Mihaela Brailescu, sunt nutriționistă, consilieră și educatoare de sănătate feminină. Lucrez în general cu femeile în sesiuni de coaching individual, programe de grup și ateliere pentru armonizare hormonală, afecțiuni intime și fertilitate naturală. Paginile mele de instagram și de facebook au strâns în jur o comunitate foarte făină de femei și adolescente dornice de a se cunoaște, de a își înțelege ciclul menstrual, geografia intimă și sexualitatea. 

Știu că te adresezi în special femeilor, celor care vor să trăiască sănătos, dar și celor care au anumite probleme specifice, dezechilibre hormonale, infertilitate etc. Care e modalitatea prin care ajuți la tratarea acestor probleme de sănătate cu care se confruntă astăzi tot mai multe femei?

Lucrez prin ședințe de coaching individuale, iar din toamna acestui an lansez și programe de grup online. Restricțiile din pandemie au pus pe hold proiectele mai mari cu public sau atelierele de gătit, pe care le organizăm în mod regulat, însă sper să revenim ușor  și la asta. 

Abordarea mea este holistică și orientată către zona funcțională a nutriției terapeutice. În primul rând mă asigur că în urma evaluării fiecare clientă înțelege pe deplin care sunt cauzele rădăcina ale problemelor pe care le întâmpină, fie că e infertilitate sau un diagnostic de endometrioză. Apoi creez în fiecare caz în parte un protocol de dietă, alimente funcționale și modificări de stil de viață care să susțină tratamentul medical alopat sau să corecteze fix acele cauze rădăcină, asta ducând ușor ușor la dispariția problemei. 

La evenimente fac, pe lângă educație nutrițională, și ceea ce numesc eu alfabetizare corporală. Adică educ și împuternicesc femeile despre ciclicitate, menstruație, structurile interne ”ascunse”, sexualitate și sistem hormonal, despre cum să își recunoască simptomele de dezechilibre hormonale și mesajele subtile ale corpului pe care suntem învățate să le reprimăm și să le ignorăm doar pentru că ”e normal, maică, ești femeie”! 

Care este viziunea ta asupra unui stil de viață sănătos? Ce ar trebui să știe femeile pentru a-și menține sănătatea și a preveni anumite afecțiuni specifice lor?

Femeile au nevoie să înțeleagă că așa cum un bolnav de diabet sau boli cardiovasculare are parte la un moment dat de educație nutrițională terapeutică din partea medicului curant, la fel ar trebui să se întâmple și în caz de sindromul ovarelor polichistice sau tiroidită autoimună. Doar pentru că medicină nu susține mai mult femeile în ziua de astăzi, nu înseamnă că aceste diagnostice se tratează doar cu pilule, hormoni și medicamente. Din contră! Majoritatea afecțiunilor endocrino-ginecologice răspund excelent la îmbunătățirea dietei și a stilului de viață! 

Afecțiunile cu care se confruntă femeile din ziua de astăzi au câteva cauze mari și late:

- expunerea la tot mai multe toxine, care au efect de disruptor hormonal (plastic, parfumuri, detergenți), 

- pilula contraceptivă oferită drept “tratament” pentru aproape orice problemă feminină, 

- dietele inflamatorii (adică bogate în zaharuri, făinoase din grâu, lactate, prăjeli și alimente procesate) și această permanentă distragere a atenției către ”a slăbi” versus a fi puternică și sănătoasă,

- stresul și această încercare a femeilor de a se adapta cu orice preț la un ritm de viață creat de bărbați, dar care nu este deloc benefic corpului feminin. 

Așa când le vezi expuse simplu și clar parcă devine mai limpede ce ai de făcut ca să fii bine în corp de femeie: hrană adevărată și cât mai curată, îngrijire naturală pentru corp și casă, ritm de viață potrivit energiei feminine, contact cu natura și mișcare din plin.

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog
 

Ce înseamnă pentru tine să ai o alimentație sănătoasă, echilibrată? Aceleași principii sunt valabile pentru toată lumea?

Alimentația sănătoasă e cea care ți se potrivește tipologiei corporale, stilului de viață, nivelului de activitate și de venit și zonei climatice/ anotimpului în care trăiești. Orice om ar trebui să înțeleagă ce îi trebuie lui cu adevărat, ce îi place și ce i se potrivește. Oricând încerci să aplici cu forță diete la modă, fie ele și sănătoase, fără să ții cont de nevoile tale reale, vei sfârși prin a crea dezechilibre. 

Pentru mine asta înseamnă o dietă adecvată sindromului ovarelor polichistice pe care îl țîn sub control de ani de zile prin dietă. Înseamnă dietă pentru o mama singură cu job full time, facultate și viață trăită în mediu urban. Adică proteine curate la fiecare masă, aport zilnic de omega 3, 6 și 9, legume și verdețuri din plin, moderat cereale și cât mai puțin gluten, cât mai puține lactate și suport constant din alimente funcționale. Îmi place să mă joc cu superfoods, să testez ciuperci medicinale, adaptogeni, să mă susțin cu polen, alge și alimente fermentate.

Folosești superalimente și suplimente naturale în dieta ta? Pe care dintre acestea le recomanzi în mod frecvent femeilor care îți cer ajutorul? 

Testez constant suplimente de ultimă generație pentru a găși formulele cele mai bune pentru clientele mele. E pasiunea mea :) 

Femeilor le recomand: vitamina C liposomală și din plin surse alimentare (varză, ardei gras, cătină, citrice), magneziu, complex de B-uri bioactive, polen crud, alge, ciuperci medicinale, antioxidanți (din toate alimentele intens colorate în portocaliu, roșu, mov, negru), uleiuri de cătină, negrilică și luminița nopții (preferatele mele astea), omega 3, vitamina D3 în baza uleioasă, enzime digestive cu extracte de bilă bovină sau plante carminative și cure periodice cu bitter digestiv. La vitamina D3 recomand periodic analize pentru evaluarea nivelului din sânge. Carență de vitamina D3 este comună la 90% dintre femeile cu dezechilibre hormonale și asta reflectă nu doar expunerea scăzută la soare (în mod sănătos și suficient), dar și probleme de absorbție a lipidelor ceea ce implică automat și dezechilibre hormonale, probleme de ten și piele, sau probleme de bilă și colesterol mărit. Afecțiunile ginecologice sunt defapt o consecință ale acestor carențe de nutrienți cheie pentru femei. 

În plus recomand consumul regulat de scorțișoară, nucșoară, cuișoare, sumac, cardamom, ghimbir, cimbru, rozmarin, mentă, oregano, salvie, fenicul, chimen, chimion, turmeric, ienibahar, piper. O dietă bogată în plante condimentare este benefică întregii familii și previne multe probleme. 

Care este cel mai comun sfat pe care îl dai femeilor cu anumite probleme hormonale? 

Ai să râzi! Să mănânce micul dejun și să se culce mai devreme.

Pur și simplu nu pricep cum femeile se așteaptă să funcționeze optim cu o cafea și un covrig la micul dejun, sau cu 5 ore de somn pe noapte! 

Atât de multe probleme se rezolva de la sine cu un mic dejun hrănitor de tip PFF (protein-fat-fiber breakfast) și somn constant la cel târziu 10:30! Oricând tulburăm ritmul circadian cu expunere la ecrane și lumina artificială târziu în noapte, putem fi sigure că tulburăm și echilibrul hormonilor, ovulația și ciclicitatea! 

Ce recomandări ai pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni și au nevoie de sfaturi personalizate în privința alimentației?

Femeile cu afecțiuni hormonale trebuie să știe că a îți îngriji sănătatea și echilibrul hormonal nu e totuna cu a ține o cură de slăbire. Deci pentru asta trebuie să apeleze la nutriționiști și specialiști care știu cum se susține endometrioza, ovarul polichistic, fibromul sau afecțiunile tiroidiene! Din păcate nici medicii sau dieteticienii nu au astfel de cunoștințe și nu pot da sfaturi nutriționale personalizate. Dar sunt foaaarte multe resurse online și se pregătesc la noi în țară tot mai mulți specialiști în acest sens. Mai ales pe oboseală cronică, tiroidită automuna și hipotiroidism, sindromul ovarelor polichistice sau endometrioza chiar avem la cine apela cu încredere! 

Repet, bolile autoimune, oboseală, epuizarea și dezechilibrele hormonale nu se tratează cu dietă de la antrenorul personal!  Iar pentru sindromul ovarelor polichistice și hipotiroidism, unde avem frecvent exces ponderal și rezistență la insulină vă rog din suflet concentrați-vă pe a găși ajutor de calitate și NU pe diete de slăbit! 

Foarte multe persoane se confruntă cu mâncatul emoțional. Atunci când ești obosită, stresată, nervoasă, tu ce faci pentru a scăpa de pofte?

În legătură cu poftele, eu explic clar câteva aspecte care detensionează mult conversația, că prea e încărcată cu emoții (mai ales vinovăție)! 

  1. E NORMAL ca înainte de menstruație să simți să mănânci mai mult și mai concentrat în zaharuri! Este o stare fiziologică tranzitorie care ține de fluctuația ciclică a progesteronului. Mâncați liniștite mai mult, fără vinovăție!
  2. Cu cât ești mai obosită, cu atât vei pofti mai mult la dulce și în cele din urmă la sărat (când ajungi deja în epuizare). Cu cât dormi mai puțin într-o noapte, cu atât vei simți mai mult foame și pofte a două zi. E o chestiune fiziologică reglată genetic! Iarăși, fără legătură cu emoțiile.  
  3. Rezistența la insulină sau dezechilibrul mecanismului foame-sățietate (reglat hormonal) creează pofte ciudate și intense. Este un dezechilibru care nu ține de emoții și terapie, ci de echilibrare hormonală și dietă corectă! 
  4. Dacă nu mănânci micul dejun, vei avea mereu pofte de după-amiază sau senzația că ai mai ronțăi ceva după cină! 
  5. Că să poți renunța ușor la dulciuri și la ronțăieli trebuie să fii SĂTULĂ și ODIHNITĂ! : ) Va las să procesati asta fără alte explicații. 

Așa că, până la a vă pune în cârcă acest diagnostic de mâncat emoțional, vă invit să treceți de mai multe ori prin toate punctele de mai sus :)

Ai un model în viață? Există o persoană care să fi avut o amprentă deosebită în dezvoltarea ta profesională?

Prima și cea mai importantă amprentă a lăsat-o fetiță mea. A dezvoltat la 5 luni dermatită atopică și de atunci am intrat serios în zona de studiu a nutriției. 

Fiecare trainer cu care am urmat mai apoi cursuri de specializare m-a influențat în carieră, însă dintre toți, cel puternic m-a marcat Uma Dinsmore Tuli. Cu ea am făcut formarea de Womb Yoga - Well Woman Yoga Therapy, într-o tabără de vis în Portugalia alături de alte 30 de femei. A fost o experiență care m-a scos cu nasul din cărți și din energia foarte masculină cu care studiasem până atunci, culmea despre hormoni și sănătate feminină, și m-a adus acasă...în pântec :) Acolo aș putea spune că am văzut pe viu cum se lucrează cu adevărat cu femeile! 

Care este cartea pe care ai recomandat-o (împrumutat-o) cel mai des? 

În ultima jumătate de an am recomandat continuu Come As You Are - Emily Nagoski, o carte absolut specială despre sexualitatea feminină pe care toate femeile au nevoie să o citească! Asta dacă vor să nu se mai chinuie cu tot ce le-a învățat strâmb societatea și cultură filmelor porno despre ce înseamnă sexul pentru femei. 

Și înainte de asta am recomandat frecvent Period Repair Manual - Lara Briden, pentru toate fetele și femeile care vor să învețe concret și simplu cum să își susțînă ciclicitatea și What the f$%^ should I eat - Dr. Mark Hymann pentru toți cei confuzi în legătură cu ce naiba ar trebui să mai mănânce :) 

Ne poți recomanda câteva resurse web cu informații utile din domeniul sănătății?

Oh, sunt așa de multe. Îmi plac mult paginile de instagram ale femeilor medic cu o viziune holistică asupra sănătății feminine. Sunt sigură că prin activittatea lor, aceste femei vor salva lumea: Dr. Aviva Romm, Lara Briden, Dr. Sara Gottfried, Dr. Jolene Brighten și un domn drag mie, Dr. Mark Hymann. 

Și pagina mea de instagram, care este pliiina de resurse gratuite, multe sfaturi și videos din domeniul sănătății feminine! 

Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește dezvoltarea activității tale? 

Momentan mă concentrez pe crearea unor produse online de învățare în ritm propriu care să poată fi accesate oricând. Deși energia din ședințele de consiliere 1 la 1 este specială, oricât mi-aș dori să pot lua mai multe cliente și să scurtez lista de așteptare, nu pot ajunge la toate femeile care îmi cer ajutorul. Mai ales că sunt în ultimul an în formarea că Dietetician la Facultatea de Medicină și Farmacie Gr. T. Popa din Iași, deci licența va fi o prioritate în 2022. 

În septembrie lansez prima serie de grup a programului de fertilitate în cuplu, un alt proiect tare drag sufletului meu cu care am avut deja umilă mea contribuție la venirea pe lume a multor bebeluși. Tot pentru fertilitatea cuplurilor am pus, alături de partenerii mei de la www.botaniq.ro, bazele unei platforme educaționale cu articole și suplimente atât pentru femei cât și pentru bărbați, care va fi lansată odată cu programul în luna septembrie. 

Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?

Vă aștept cu drag pe:

Website  și Instagram

Interviu realizat de Alina Mihalache - echipa VVV

 

#sanatate hormonala #sanatatea femeii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Cum combatem natural acneea hormonală?
Ce sa mananci pentru echilibrarea hormonilor
5 semne ca suferi de un dezechilibru hormonal si ce poti face pentru a remedia situatia
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101