Cu totii cunoastem expresia "e o chestie de gene". Pentru unii inseamna ca pot manca multe grasimi fara sa puna pe ei un gram, in timp ce pentru altii acest lucru poate fi un risc de boala pentru ca "sunt cazuri in familie".
Dar cum ar fi daca nu mostenirea genetica ar dicta modul in care genele tale se manifesta, ci propriile tale alegeri - mai exact, mancarea pe care o consumi? Acest lucru ar putea avea un impact pe termen lung asupra modului de prevenire si tratare a unei mari varietati de boli.
Ce este nutrigenomica?
Nutrigenomica se bazeaza pe ideea ca mancarea influenteaza modul in care se comporta genele si ca genele noastre raspund diferit la anumiti nutrienti. Desi este inca un domeniu tanar in domeniul stiintific, nutrigenomica promite sa aiba un rol revolutionar in domeniul sanatatii.
Nutrigenomica are cinci principii esentiale, care pot fi rezumate astfel:
- Alimentatia poate fi un factor de risc important in multe boli;
- Substantele chimice din alimente pot actiona asupra genomului uman si pot afecta activitatea sau structura genetica;
- Masura in care dieta poate dicta daca o persoana este sanatoasa sau bolnava depinde de alcatuirea genetica a fiecarei persoane in parte;
- Unele gene care sunt influentate de alimentatie - si chiar si variantele lor normale, comune - joaca un rol esential in declansarea si evolutia bolilor cronice, precum si in gradul de severitate la care pot ajunge; si
- Cu ajutorul unei abordari personalizate, in functie de necesitatile nutritionale ale unei persoane, profilul nutritional si genotipul specific, bolile cronice pot fi prevenite, ameliorate sau chiar vindecate.
Mai exact, nutrigenomica analizeaza modul in care ceea ce mancam ne afecteaza activitatea genelor, cum ar fi proteinele pe care le produc in functie de ADN-ul nostru.
Unele idei nu sunt cu totul noi. De exemplu, cercetatorii considera ca doar 25% din diferentele duratei de viata dintre oameni se bazeaza pe genetica. In rest, diferitii nutrienti si cantitatile de calorii consumate joaca un rol mai important decat se credea pana acum.
Unii oameni au intoleranta la lactoza, in timp ce altii nu au nicio problema sa digere laptele de vaca. In cazul bebelusilor care nu tolereaza laptele, acest lucru apare din cauza unei mutatii a genei LCT. La adultii care dezvolta intoleranta la lactoza mai tarziu in viata, este vorba de o scadere treptata a activitatii genei LCT. Desigur, multi oameni nu au nicio problema cu lactoza toate viata - pentru ca genele LCT nu le-au fost afectate in niciun fel.
Un alt exemplu este modul in care oamenii reactioneaza la cofeina. Ani de zile consumul de cafea a fost considerat o metoda de reducere a riscului de boala cardiaca. Dar pentru unii consumatori, riscul de boala cardiaca a parut sa se mareasca, contrar celor mai multe studii. In corpul lor, cafeaua se metabolizeaza mai greu, iar cofeina sta mai mult in sange, afectand tensiunea arteriala si anihiland orice efect benefic al unei cesti de cafea.
Nutrigenomica se inrudeste cu alte doua domenii apropiate: nutrigenetica si nutrigenomica. Nutrigenetica studiaza modul in care variatiile genelor ne afecteaza sanatatea si nutritia - nutrigenetica poate fi privita ca o abordare "din interior", pentru ca analizeaza felul in care genele din interiorul corpului ne afecteaza modul in care folosim alimentele si substantele nutritive, in timp ce nutrigenomica abordeaza lucrurile "din exterior" sau felul in care nutrientii pe care ii luam din exteriorul corpului ne afecteaza genele.
Mai este si epigenetica, ce analizeaza felul in care mediul, impreuna cu nutritia si sportul, afecteaza genele care se activeaza sau dezactiveaza din corp.
Dar ce fel de beneficii are nutrigenomica asupra sanatatii?
3 Potentiale beneficii ale nutrigenomicei
1. Recomandarile alimentare nu pot fi aceleasi pentru toata lumea
Sfaturile alimentare se bazeaza in general pe studii la scara larga. Acestea pot fi aplicabile in cele mai multe cazuri, insa nu pentru toata lumea. De aceea unele regimuri alimentare pot functiona foarte bine pentru unul dintre apropiatii tai, dar pot sa nu aiba niciun efect asupra ta.
Cu nutrigenomica, oamenii pot intelege mai bine cum corpul foloseste mancarea pe care o consuma. In urma analizei informatiilor despre gene si variatiile acestora, dieta, stil de viata si mediu, un expert nutritionist poate elabora un plan nutritional care sa se potriveasca cu starea de sanatate a corpului.
2. Medicamentele prescrise vor putea fi personalizate.
Asa cum unele corpuri reactioneaza altfel decat majoritatea la unele alimente, la fel se poate intampla si cu medicamentele. Cu ajutorul nutrigenomicei, prescrierea medicamentelor poate fi si ea facuta in mod personalizat.
In prezent, majoritatea medicilor si a pacientilor nu stiu daca un anumit medicament va avea vreo reactie adversa in cazul cuiva, pana cand acest lucru nu se produce; iar incidenta ridicata a reactiilor adverse grave si fatale este o problema clinica importanta.
Cu ajutorul nutrigenomicei, pe masura ce medicii inteleg mai bine felul in care corpul unui pacient reactioneaza la nutrienti si suplimente, vor fi mai in masura sa prezica efectele unui anumit medicament sau a unei doze fara sa adopte tehnica "incercam si vedem" care se practica in prezent.
3. Obezitatea ar putea fi prevenita.
Implicatiile cu privire la prevenirea si tratarea unor boli ca obezitatea sunt foarte largi cu nutrigenomica. De exemplu, un studiu a analizat cum nutrigenomica ar putea fi folosita in pierderea in greutate.
Cercetatorii au folosit 24 de variante in 19 gene asociate cu metabolismul pentru a elabora un regim personalizat de restrictionare a caloriilor. Au folosit acest plan pentru 50 de persoane care au avut un program sportiv personalizat, in functie de genotipul specific. Un grup de control de 43 de persoane au avut un regim alimentar si un program sportiv general.
Dupa aproape un an, cei din grupul cu dieta si program personalizat au pierdut mai mult in greutate si au reusit sa isi mentina greutatea dobandita. De asemenea, au pierdut mai multe kilograme decat grupul de control, si-au redus indicele de masa corporala si si-au imbunatatit nivelul glicemiei.
Masuri de precautie
Oricat de bine ar suna nutrigenomica, exista si cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont.
In primul rand, nutrigenomica este abia la inceput. Este riscant sa o consideram o solutie pentru toate problemele de sanatate. Volumul de informatii este coplesitor si cercetatorii au nevoie de timp pentru a stabili care gene si exprimari ale acestora merita atentie pentru a avea rezultatele dorite pentru sanatate.
In cadrul subgrupurilor genetice, va fi esential sa se testeze daca recomandarile personalizate produc rezultatele si beneficiile asteptate. Aceasta testare constanta va fi necesara pentru a asigura viitorul nutrigenomicei.
Este, de asemenea, important faptul ca aceasta noua abordare nutritionala este integrata in pregatirea profesionala a nutritionistilor, dieteticienilor si a medicilor generalisti, astfel incat nutrigenomica sa devina o parte a dialogului medical, pentru a nu se pierde.
Si, in legatura cu acest aspect, pe masura ce nutrigenomica devine tot mai populara, modul in care informatiile sunt facute publice si folosite este un subiect de apriga disputa. De exemplu, sunt cateva firme care folosesc in prezent probe de saliva pentru a obtine ADN-ul si promit crearea unui profil nutrigenomic.
Dar, momentan, niciun medic nu se poate folosi de aceste aplicatii; complexitatea implicata de interpretarea nutrigenomica a informatiilor individuale inseamna ca, in prezent, nu este un lucru care poate fi trimis pe mail. De aceea, in 2006, Biroul de Control al Guvernului SUA a decis ca aceste teste nu au suficient suport stiintific si pot induce in eroare.
Nutrigenomica are si implicatii etice. Cine ar trebui sa aiba acces la nutrigenomica — asigurarea ar trebui sa acopere testele sau fiecare si le plateste separat? Si ce se intampla daca se descopera ca o persoana are o predispozitie genetica - aceasta informatie ar putea avea un mare impact emotional si nu toata lumea il poate suporta la fel de bine.
Concluzii
- Nutrigenomica analizeaza felul in care ceea ce mancam afecteaza activitate genelor, cum ar fi ce proteine produc acestea in functie de ADN.
- Nutrigenomica este un domeniu interesant, nou si cu mult potential pentru tratarea si prevenirea bolilor prin planuri de nutritie.
- Regimul alimentar si retetele pentru medicamente nu vor mai fi generalizate, ajutand oamenii sa evite reactii adverse si permitand elaborarea unor planuri personalizate pentru fiecare corp in parte.
- Avand in vedere ca nutrigenomica este un domeniu nou, sunt inca multe lucruri care trebuie luate in considerare cu mare atentie, inainte ca aceasta sa inceapa sa fie folosita ca metoda raspandita si comuna de tratare a oamenilor.
Sursa utilizata: https://draxe.com/nutrigenomics/