Transport GRATUIT la comenzi de minimum 50 lei!

(4,9)Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. De ce se contrazic informatiile despre nutritie

De ce se contrazic informatiile despre nutritie

In fiecare saptamana pare sa apara un studiu nou care sa ne distruga tot ceea ce stiam despre nutritie. Este cu atat mai grav cu cat rezultatele unor astfel de studii par sa contrazica convingeri care au fost valabile o perioada lunga de timp sau car

In fiecare saptamana pare sa apara cate un studiu care spulbera tot ceea ce stiam pana atunci despre nutritie. Situatia este cu atat mai grava cu cat rezultatele unor astfel de studii par sa contrazica convingeri vechi de ani de zile sau cercetari facute cu doar o saptamana in urma. Acum citesti despre cafea ca este buna pentru sanatate, iar dupa cateva saptamani descoperi un studiu care dovedeste exact contrariul.

Se da o lupta permanenta intre stiinta si mass-media cu privire la cat de sanatoase sau nesanatoase sunt lactatele cu continut integral de grasimi. Iar daca incepi sa analizezi argumentele pro si contra pe care le aduce fiecare dieta in parte (mediteraneana, paleo, raw vegan etc), totul devine atat de confuz, incat nici nu e de mirare ca omul obisnuit nu mai stie ce produs sa aleaga de pe raftul magazinului. Este bine sa fii informat, insa poti fii usor dezamagit sau chiar complet dezorientat.

Cand vine vorba despre dovezile stiintifice legate de alimentatie, trebuie sa adopti un punct de vedere foarte critic si o minte deschisa. In loc sa accepti de bune toate studiile, e bine sa le verifici originea, provenienta si autorii. Este posibil ca cel mai recent studiu despre nutritie sa serveasca doar unor scopuri de marketing si nu trebuie sa-l folosesti ca referinta pentru stilul tau de viata si alimentatie.

informatii nutritie

Verifica motivatiile studiului

Pentru a descoperi adevarul din spatele studiilor despre nutritie nu trebuie sa devii savant peste noapte - trebuie doar sa intelegi motivul care a dus la publicarea unui anumit studiu si sa vezi cine a furnizat finantarea. Aspectul financiar este important, pentru ca studiile ar putea fi sponsorizate de o companie mare, care va influenta rezultatele, astfel incat sa le favorizeze produsul si sa poata sustine ca are dovezi stiintifice care arata cat este de benefic.

Cuvintele care ar trebui sa trezeasca suspiciuni sunt “studii clinice.” Desi acest tip de studii fac orice raport sa sune convingator, multe dintre ele au ca scop vanzarea unui produs si nu o contributie reala in domeniul sanatatii. Dr. Marion Nestle, o binecunoscuta profesoara universitara de alimentatie si nutritie la Universitatea din New York, urmareste studiile finantate de marile corporatii si interesele pe care acestea le reprezinta.

In cea mai mare parte, aceste studii servesc interesele companiilor si nu ale publicului. “Stiu 95 de studii publicate, finantate de toate firmele posibile din industria alimentara, care favorizeaza interesele firmelor respective,” a spus Nestle. “Am gasit 9 care nu fac acest lucru.” Este o declaratie care cu siguranta te va face sa privesti cu ochi mai critici urmatorul studiu despre nutritie.

Din pacate, multe dintre aceste informatii se joaca cu propriile noastre instincte, care ne indeamna sa cautam calea cea mai scurta pentru atingerea unui tel — o pilula magica pentru sanatate.

Deseori aceste studii isi simplifica rezultatele astfel incat acestea sa para solutia rapida pentru o stare mai buna de sanatate. Daca oamenii de stiinta ne spun sa bem un pahar de vin pe zi pentru a fi mai sanatosi, nu ne mai simtim vinovati pentru paharul de vin consumat, ba chiar ne simtim bine pentru ca facem o alegere buna pentru sanatatea noastra.

In definitiv, daca am pleca de la premiza ca suntem sanatosi, nu ar mai exista o piata pentru produsele care ne promit sanatate.

Este aproape ca un joc - si indiferent cat de destepti ne credem, cadem usor in capcana reclamelor care ne promit rezultate rapide cu un minim de efort. La acest lucru se mai adauga si faptul ca obiceiurile noastre de cumparare sunt predictibile — si tot mai usor de urmarit, gratie tehnologiei — iar, in unele cazuri, nu poti evita marketingul-tinta.

Firmele alimentare sunt tot mai inteligente si fac tot posibilul ca cetateanul obisnuit sa foloseasca mass media ca sursa de informare in ceea ce priveste educatia alimentara, desi mesajele transmise sunt controlate exact de aceste firme.

Informeaza-te

Cu atatea studii care se bat cap in cap — fara sa le mai mentionam pe cele sponsorizate de marile companii care isi urmaresc propriul interes, nu pe cel al cetateanului obisnuit — cum gasim un studiu de incredere?

Un lucru pe care il poti face este sa te informezi corect despre ce inseamna mancare sanatoasa. In mod evident, aici intra produsele naturale si care nu sunt procesate, insa e bine sa fii atent la asa-numitele alimente "imbunatatite" (sa luam ca exemplu reclama insistenta a firmei Danone care pretinde ca produsul sau, iaurtul Activia, este foarte bun pentru digestie — o pretentie care a fost, de altfel, demascata).

A fi sceptic nu inseamna ca nu trebuie sa mai incerci nimic nou, insa trebuie sa acorzi atentie cuvintelor pompoase, care au scopul de a-ti distrage atentia de la ceea ce contine, de fapt, produsul. Daca suna prea bine pentru a fi adevarat, e un indiciu ca trebuie sa analizezi mai atent produsul; daca chipsurile din orez expandat sunt prezentate ca fiind sanatoase, e clar ca ceva nu este in regula (mai ales daca sunt "mai sanatoase decat chipsurile de cartofi,” care nu reprezinta in niciun caz un etalon de sanatate).

Un alt lucru important este sa-ti cunosti propriul tau corp. Nu exista o solutie universala in ceea ce priveste sanatatea, insa exact acest lucru vor firmele de marketing sa te faca sa crezi. Daca pretind ca produsul lor te ajuta sa slabesti si sa-ti mentii inima sanatoasa - in cazul prea putin probabil ca ar si functiona - nu inseamna ca produsul este si cel mai potrivit pentru corpul tau.

Fiecare dintre noi este conceput diferit, cu alte gene si alt metabolism si daca un produs da rezultate in cazul unei persoane, nu inseamna ca acest lucru este valabil pentru toti.

Unele produse nu sunt nimic altceva decat simple placebo-uri si se bazeaza pe confuzia creata de studiile alimentare pentru a da sperante false. Este vital sa preiei controlul asupra propriei nutritii si sa stii sa alegi studiile in care sa crezi.

Adopta o gandire critica

Studiile contradictorii despre nutritie sunt foarte frecvente in ziua de azi si nu este de mirare ca multi oameni nu stiu ce sa mai creada despre sanatatea anumitor alimente. Este bine ca alegerile legate de sanatate sunt luate in serios, insa sursele acestor studii si credibilitatea lor trebuie analizate in profunzime.

Este mai usor sa crezi ce spun reclamele decat sa ai o gandire critica si sa descoperi ce se ascunde dincolo de aparente. Insa aceasta gandire critica este cea care te va ajuta sa iei decizii bune pentru sanatate si sa faci alegeri alimentare potrivite — intr-un mod mult mai sigur decat orice studiu de cercetare.

Sursa utilizata: http://www.collective-evolution.com/2016/08/23/can-you-trust-the-latest-study-on-food/

#adevar #oameni de stiinta #stiinta #studiu

Ce au mai parcurs alti cititori...

Nutrigenomica: ce mancam ne influenteaza genele
Importanta raportului sodiu/potasiu pentru sănătatea inimii
Ghid complet despre Macro și Micronutrienți. Partea I: Macronutrienții - Uriașii din farfurie
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101