Mega Reduceri De Primăvară - 14-20 martie

Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Obezitatea in Europa : Romania se tine bine!

Obezitatea in Europa : Romania se tine bine!

ViataVerdeViu) Acest articol prezinta statisticile recente privind excesul de greutate si obezitatea in Uniunea Europeana(UE). Problemele de greutate si obezitatea sunt in crestere intr-un ritm alarmant: in ultimii zece ani, proportia din populatie

(ViataVerdeViu) Acest articol prezinta statisticile recente privind excesul de greutate si obezitatea in Uniunea Europeana(UE). Problemele de greutate si obezitatea sunt in crestere intr-un ritm alarmant: in ultimii zece ani, proportia din populatie care este supraponderala a crescut considerabil in majoritatea statelor membre, rezultatul fiind ca mai mult de jumatate din populatia UE este supraponderala sau obeza.

Obezitatea este o problema de sanatate publica grava, deoarece creste semnificativ riscul de boli cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, hipertensiunea arteriala, bolile coronariene, si anumite tipuri de cancer. Pentru toti oamenii, problemele psihologice asociate cu obezitatea sunt normale, variate si potential grave. Pentru societate, obezitatea are costuri substantiale directe si indirecte, care au pus si pun o presiune asupra resurselor de asistenta medicala si sociala.

Dintre cele 19 state membre pentru care exista date disponibile, proportia de persoane supraponderale si obeze din populatia adulta a variat in 2008/09 intre 36,9% si 56,7% pentru femei si intre 51% si 69,3% pentru barbati.
Atat pentru femei cat si pentru barbati cu varsta de sau peste 18 ani, cel mai mic indice de obezitate in 2008/09 a fost observat in Romania (8,0% pentru femei si 7,6% pentru barbati), Italia (9,3% si 11,3%), Bulgaria (11,3% si 11,6%) si Franta (12,7% si 11,7%). Cele mai mari procente dintre femeile obeze au fost inregistrate in Marea Britanie (23,9%), Malta (21,1%), Letonia (20,9%) si Estonia (20,5% in 2006), si la barbati in Malta (24,7%), Marea Britanie (22,1%), Ungaria (21,4%) si Republica Ceha (18,4%).
Nu exista nici o diferenta sistematica in ce priveste obezitatea intre femei si barbati in statele membre studiate. Proportia de obezitate a fost mai mare la femei in opt state membre, mai ridicata la barbati in zece si intr-un singur egala. Cu toate acestea, pentru excesul de greutate, exista o diferenta clara intre femei si barbati: in toate statele membre studiate proportia barbatilor supraponderali este mult mai mare decat pentru femei (diferente de la 8,5% in Ungaria, la 18,2% in Slovenia).

Creste odata cu varsta

Ponderea persoanelor supraponderale si obeze creste odata cu varsta. Diferenta medie intre grupele de varsta cele mai in varsta si cele mai tinere este pentru barbati in jurul valorii de 44% si pentru femei in jurul valorii de 53%. Pentru femei exista un model clar in toate statele membre disponibile: cu cat grupul este mai inaintat in varsta, cu atat mai mare este cota de persoane supraponderale si obeze.
Pentru barbati, modelul este un pic diferit: cresterea excesului de greutate si a obezitatii este sistematica pana la 65 de ani. Pentru grupa de varsta 65-74 situatia este mai putin uniforma: Pentru sapte dintre statele membre disponibile in cadrul studiului, cea mai mare parte a oamenilor supraponderali si obezi se gasesc in grupa de varsta 65-74.

Scade odata cu nivelul de educatie

 

Ponderea persoanelor supraponderale si obeze tinde sa scada odata cu nivelul de educatie. Pentru femei, modelul este clar in toate statele membre disponibile: proportia de femei care sunt obeze sau supraponderale scade pe masura ce creste nivelul de educatie. Pentru femei diferentele dintre nivelul de educatie inferior si superior variaza intre 12.8 si 36.7%. Pentru barbati, modelul este din nou usor diferit. Diferentele sunt mai mici si distributia este diferita: in 8 din statele membre disponibile, cel mai mare procent de oameni supraponderali si obezi se observa pentru cei cu cel mai scazut nivel de educatie, in sase state membre pentru cei cu un nivel de educatie mediu in timp ce in 4 tari este pentru cei cu un nivel educational ridicat.


Context

Mentinerea unei "greutati normale" poate fi un exercitiu dificil, avand in vedere abundenta de alimente bogate in calorii si presiunea stilului de viata care reduce posibilitatile de activitate fizica, atat la locul de munca cat si in timpul liber. In Europa de astazi, 6 dintre cei mai mari 7 factori de risc de deces prematur - tensiunea arteriala, colesterolul, excesul de greutate, cantitatea mica in alimentatie a fructelor si legumelor, lipsa de activitate fizica si abuzul de alcool – sunt in stransa legatura de felul in care mancam, bem si ne miscam. Excesul de greutate si obezitatea in crestere in Europa este deosebit de ingrijorator. Comisia Europeana pledeaza pentru o abordare integrata, care sa implice partile interesate la nivel local, regional, national si european (a se vedea Cartea alba a Comisiei din mai 2007 privind o strategie de nutritie, excesul de greutate, si problemele de sanatate legate de obezitate].
Studiile europene legate de sanatate masoara nu numai IMC, dar de asemenea si consumul de fructe si legume, consumul de alcool si practicarea de activitati fizice. Pentru acest studiu s-au folosit  o lista de 88 de indicatori de monitorizare a sanatatii durabile in Europa. Eurostat colaboreaza cu statele membre cu privire la elaborarea unui regulament de a lansa un al doilea studiu in 2014.

Sursa :

http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Overweight_and_obesity_-_BMI_statistics

Comentarii personale:

Vrea cineva sa fie obez? Vrea cineva sa aleaga un stil de viata care sa-i puna viata in pericol? Eu unu sincer nu cred! Sunt unii care spun ca cei care sunt supraponderali nu au puterea de a se opri din mancat , de a tine un regim. Dar lucrurile nu sunt chiar asa simple. Intr-o societate in care totul este creat pentru ultra-consum. In care orice este croit pentru a te prinde intr-o capcana, oamenii devin foarte repede o prada usoara.

Care este solutia? In nici un caz diete dupa diete sau infometari si crize de nervi. Solutia este sa ne educam, sa intelegem fenomenul si sa luptam sa iesim din aceasta capcana. Trebuie sa invatam sa spunem nu mirajelor apetisante si da vietii.

Se spune ca avem o memorie celulara a alimentelor pe care le consumam. Acesta memorie odata resetata nu ne mai este un inamic care sa ne intoarca mereu si mereu catre vechile obiceiuri alimentare nesanatoase. Cum facem asta ? ..probabil ca stiti ..hrana vie...nu mai asteptati eliberati-va!!!

 

Astept parerile voastre... aici invatam impreuna!


#europa #obezitate #romania #studiu

Ce au mai parcurs alti cititori...

Studiu: combinatia alimentara rodie-polifenoli reduce cresterea ASP (Antigen Specific Prostatei)
3 riscuri ale obezitatii la care nu te-ai gandit niciodata
Aceste zece tari conduc in clasamentul mondial al obezitatii infantile

Ce spun cititorii despre "Obezitatea in Europa : Romania se tine bine!"

Petre08 February 2012 22:37Raspunde

Totusi: cine semneaza aceste articole? "Comentarii personale"... ale cui? cu ce pregatire? Ce valoare are un articol nesemnat?

Alec Blenche09 February 2012 10:47Raspunde

Draga domnule Petre, sub deviza, cine cauta gaseste dar cine nu..nu...va informez respectuos ca site-ul cuprinde toate informatiile necesare pentru a raspunde nelamuriirlor dvs. Este indeajuns sa citit sectiunea despre noi si disclaimerul. Articolele sunt semnate (chiar sub titlu) iar comentariile sunt facute in calitate de om preocupat de un stil de viata sanatos (si nutritionist in hrana vie), dar cred ca suntem prea preocupati de ce scrie pe pachet decat ce este in el. Majoritatea sunt preluari din media internationala din carti si reviste de specialitate, iar cele care nu au o sursa indicata sunt articole personale. In rest, ideea sit-ului este de a invata impreuna, de a contribui pozitiv cu idei pro si contra. Va doresc multa sanatate.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101