Cifre recente arata ca din ce in ce mai multi romani (adulti, adolescenti si chiar copii) sunt fie supraponderali, fie obezi. Totusi, milioane de oameni sunt inconstienti de multele modalitati prin care obezitatea le poate afecta sanatatea. Depasirea indicelui de masa corporala iti poate ridica riscul de a dezvolta tot felul de probleme medicale – orice, de la cancer la infertilitate/sterilitate.
Iata 3 astfel de probleme de sanatate provocate de obezitate, la care poate ca nu te asteptai:
1. Ciclul vicios: artrita
Un recent sondaj de opinie facut de Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, a dezvaluit ca aproape trei sferturi dintre participantii la sondaj erau constienti ca a fi supraponderal poate spori riscul de boli cardiace si diabet, insa doar 15% erau constienti ca obezitatea poate duce la artrita. Odata ce dezvolta artrita, indivizii obezi isi reduc exercitiile fizice si devin chiar si mai obezi. Surprinzator, aproape un sfert dintre cei chestionati erau sub impresia ca cineva poate fi substantial supraponderal si totusi sa aiba o sanatate buna.
2. Grasimea abdominala/intestinala corelata cu cancerul
Un procent mic de doar 7% dintre cei chestionati erau constienti ca obezitatea poate spori riscul lor de a dezvolta cancere de colon, la san, de prostata si uterin. Intr-un articol al CBS News, dr. Christopher Desch, un medic oncolog din Richmond, Virginia, a notat ca a fi supraponderal face mult mai dificil de detectat din vreme tumorile, sau de a determina dozajul pentru tratamentul optim. Celulele grase fac mai mult decat doar sa stocheze grasimea; ele pot produce cresteri abrupte de proteine si insulina care ar putea sa declanseze cresterea scapata de sub control a anumitor tipuri de celule. Celulele grase mai produc si estrogen, care poate fi un combustibil pentru cancer. Cea mai rea vinovata dintre toate este grasimea viscerala care se acumuleaza in abdomen, intrucat este cea mai activa metabolic.
3. Infertilitatea si problemele la sarcina
Multe femei inca nu inteleg faptul ca obezitatea poate duce la infertilitate. Un studiu al Organizatiei Asistentilor Medicali/Nurses’ Health Study a dezvaluit ca infertilitatea creste direct proportional cu cresterea Indicelui de Masa Corporala. Acest studiu a mers pana acolo incat sa implice ca un sfert din cazurile de infertilitate din SUA ar putea fi legata de obezitate. A fi obez ridica si riscul unui avort spontan timpuriu sau mai tarziu in timpul sarcinii, diabet gestational, preeclampsie si complicatii la nastere.