Anotimpurile sunt schimbatoare - dar, odata cu ele, apar schimbari si in corpurile noastre, unele mai surprinzatoare ca altele.
Zilele devin mai scurte. Soarele rasare mai tarziu si apune mai devreme. Frunzele cad. Multe animale se pregatesc de hibernare, iar oamenii incep sa foloseasca aproape obsesiv dovleacul. Sunt semne ca se apropie un nou sezon, insa nu numai copacii si animalele simt acest lucru. Si oamenii simt schimbarea in cateva feluri ciudate.
Devii mai sentimental
Te induioseaza pozele cu catelusi sau te uiti tot mai ganditor pe fereastra intrebandu-te care este sensul vietii? Afectiune sezoniera afectiva, depresie sau melancolie de toamna, oricum ai vrea sa o numesti, schimbarea dispozitiei este un lucru normal odata cu venirea toamnei.
Oamenii de stiinta nu au inca o lista completa de motive, insa tine in mare parte de modificarile hormonale si ale unor neurotransmitatori, precum cortizolul. Cortizolul are legatura cu ciclul de somn si trezire si cu expunerea la lumina. Peste noapte nivelul de cortizol creste progresiv, ajungand la nivel maxim la rasaritul soarelui, de aceea cortizolul se mai numeste si hormonul de trezire. Cum zilele devin mai scurte, unii oameni nu ating acest nivel maxim de trezire si se simt somnorosi si obositi pe tot parcursul zilei.
"Oamenii de stiinta au demonstrat ca la schimbarea anotimpurilor se modifica si nivelul de dopamina si serotonina - doi neurotransmitatori strans legati de depresie," spune neurologul si specialistul in somn, dr. W. Christopher Winter, autorul cartii "Solutia pentru somn". Miscarea regulata - mai ales in aer liber - relaxeaza corpul si alunga melancolia.
Ai mai mult chef de munca
Mai tii minte astenia de primavara si cum te face sa-ti pierzi cheful de munca? Ei bine, toamna fenomenul este exact invers. Zilele reci, vantul, inceputul scolii sunt elemente care pot stimula productivitatea, dupa cum arata un studiu efectuat de Harvard pe 136 de studenti, care a descoperit ca vremea rea mareste productivitatea, studentii fiind mai putin distrasi de activitatile din afara scolii. Profita de zilele mohorate de noiembrie pentru a da ce ai mai bun la munca.
Iei in greutate
Odata cu scaderea serotoninei ca urmare a micsorarii zilei, te simti mai tentat de mancaruri care-ti plac, in special cele bogate in carbohidrati, care pot mari nivelul de serotonina. Cresterea apetitului coincide in general cu mai putina miscare, iar luarea in greutate este o consecinta naturala.
Nu este nicio problema daca e vorba de cateva kilograme, care oricum vor disparea cand zilele se vor lungi. Daca, insa, scapi greu de surplusul in greutate, poate ar fi bine sa gatesti feluri de mancare mai sanatoase. Daca vremea rea te obliga sa mai scurtezi din miscarea in aer liber, mareste intensitatea exercitiilor fizice - mergi la o sala unde poti face exercitii pe intervale de intensitate sau exercitii cu greutati, care iti vor accelera metabolismul, vor arde grasimile, vor schimba dispozitia si vor ameliora poftele alimentare.
Iti restrangi cercul social
Din cauza timpului rece si a vremii intunecate, oamenii prefera sa stea mai mult in casa. Insa partea buna este ca petrec mai mult timp cu prietenii si familia la telefon. Un studiu facut pe 22 600 telefoane mobile a aratat ca oamenii poarta cele mai lungi conversatii telefonice cand vremea este rece - iar majoritatea apelurilor sunt catre prieteni apropiati si rude.
Vrei sa dormi mai mult
Acest lucru se intampla mai ales in cazul celor care locuiesc in zone mai nordice. Desi nu ne trebuie studii pentru a ne da seama ca avem nevoie de mai mult somn in zilele mai mohorate, un sondaj ce a inclus peste 140 000 de oameni a descoperit ca persoanele care locuiesc in zone mai nordice dorm cu 13 minute mai mult decat cei din zonele mai sudice. "Acest lucru are cu siguranta legatura cu productia de melatonina," spune Winter. "Productia de melatonina este diminuata de lumina, pe masura ce zilele se scurteaza iar lumina devine mai putina, melatonina creste si ne face mai somnorosi."
Devii mai creativ
Senzatia de cald sau de frig ne influenteaza creativitatea, arata un studiu publicat in "Acta Psychologica". Caldura ne face sa fim mai creativi "relational", adica in legatura cu relatiile pe care le avem cu oamenii si lucrurile. Cand ne este frig, acest lucru ne stimuleaza creativitatea mai abstracta. Acum este momentul ideilor creative si al proiectelor noi!
Esti mai inclinat spre romantism
Toamna este perioada in care caprioarele si alte mamifere intra in sezonul de imperechere. Ei bine, si oamenii au o reactie similara. Un studiu norvegian despre modificarile hormonului testosteron in functie de anotimpuri arata ca acesta atinge un nivel maxim in lunile octombrie si noiembrie.
Sursa utilizata: http://www.rodalesorganiclife.com/wellbeing/7-surprising-things-that-happen-to-your-body-in-fall/slide/7