Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Totul despre menopauză: ce este, când apare, premenopauza, simptome, tratament, remedii naturale

Totul despre menopauză: ce este, când apare, premenopauza, simptome, tratament, remedii naturale

Vrem sau nu vrem, menopauza reprezintă o perioadă destul de lungă din viața femeii pe care trebuie să o traversăm cu sănătate și cu poftă de viață. Află tot ce trebuie să știi despre menopauză pentru avea grijă de corpul tău și de starea ta de bine.

Dacă privim departe în istorie, cea mai mare parte a femeilor mureau înainte de menopauză. În anii 1900, speranța de viață pentru o femeie era de 40 de ani. Pentru cele care totuși supraviețuiau, menopauza era începutul iminent și inevitabil al declinului fizic și psihic. 

Astăzi, speranța de viață a unei femei a ajuns la 84 de ani, ceea ce mă face să cred, nu numai că aceasta va trăi încă 30-40 de ani după menopauză, ci să sper că EA va rămane alertă, dinamică și influentă. Iată cum trebuie să privim această schimbare, cu certitudinea că nu vom trăi aceeași menopauză ca bunica sau străbunica noastră.

 

Cuprins

Menopauza ne plasează viața sub lupă

Nu mai este un secret pentru nimeni că majoritatea crizelor relaționale se numără printre efectele secundare ale menopauzei. În această perioadă avem tendința să arătăm cu degetul hormonii și perturbările care se produc în organismul femeii pe parcursul perioadei de tranziție. 

Ceea ce este foarte rar înțeles și recunoscut, este că, schimbările care afectează creierul femeii îi dau în bună măsură percepția unor injustiții, unor inechități și, mai ales, îi dau curajul să le denunțe. Cu alte cuvinte, aceste schimbări îi insuflă o anume înțelepciune, precum și curajul de a se exprima. În momentul când « valul » întunecat  țesut de către hormonii de reproducție începe să se ridice, adesea, elanul și spiritul tineresc al femeii revin. E timpul ei, e timpul să-și îndeplinească proiectele și dorințele mult timp ținute pe locul secund. Putem spune că această perioadă (de midlife) alimentează acele pasiuni cu o energie vulcanică, care trebuie să-și găsească ieșirea.

Dacă această energie nu găsește poarta de ieșire, dacă femeia suferă în tăcere pentru a « prezerva » pacea acasă sau la serviciu, dacă își reprimă dorința de exprimare și creativitatea, în cele din urmă ceva va ceda și, din păcate, de cele mai multe ori este sănătatea femeii. 

Fibromul uterin, de exemplu, este una din problemele de sănătate apărute frecvent în decursul anilor care preced menopauza. În societatea actuală, 40% dintre femeile aflate în perimenopauză primesc un diagnostic de unul sau mai multe fribroame și, pentru a rezolva această problemă, foarte multe vor suporta o intervenție chirurgicală (histerectomie). În medicina clasică, apariției acestor fibroame este cauzată de modificările hormonale, care antrenează o producție prea mare de estrogen comparativ a celei de progesteron. 

Acest lucru este adevărat într-o oarecare masură, însă nu este adevărul total. Simptomele resimțite nu sunt unic de natură fizică. Adesea, acestea conțin un mesaj al corpului nostru asupra modului nostru de viață, dacă măcar am reuși să descifrăm acest mesaj. 

 

Ce se întâmplă cu creierul femeii?

Creierul nostru începe să se schimbe și el, deja din timpul perimenopauzei. Modificările hormonale tipice tranziției la menopauză declanșează semnale care sunt transmise lobului temporal, regiunea creierului unde intuiția este cea mai activă. Cum ne va afecta acest aspect? În mare parte depinde de forța noastră de a ne adapta schimbărilor, mai ales în primii ani, în perioada de perimenopauză. Variațiile între nivelul de estrogen și cel de progesteron afectează lobul temporal și zonele asociate sistemului limbic al creierului. Se poate să devenim iritabile, anxioase și instabile pe plan emoțional.

Este foarte important să ne menținem creierul activ, pentru a ține la distanță efectele procesului de îmbătrânire. Încearcă aceste trucuri, pentru a-ți antrena mintea:

 

Ce este perimenopauza (premenopauza)?

Perimenopauza a primit numeroase definiții, însă specialiștii s-au pus de acord că aceasta debutează prin cicluri menstruale neregulate, în contextul declinului funcției ovariene, și se încheie la 12 luni de la ultima perioadă menstruală. Perimenopauza (“peri” în limba greacă înseamnă “în preajma”) se referă la o stare de tranziție a organismului către menopauză, care marchează încheierea perioadei fertile din viața unei femei. Perimenopauza mai este denumită menopauza de tranziție sau premenopauza.

Vârsta de intrare la perimenopauză poate varia semnificativ de la o femeie la alta. Semnele – menstrele neregulate – se pot instala în jurul vârstei de 40 de ani, dar sunt femei care observă că aceste schimbări se produc după 35 de ani. Durata medie a perimenopauzei este 3-4 ani, însă poate ține doar cateva luni sau se poate întinde și pe 10 ani.

 

Principalele semnale și simptome ale perimenopauzei și ale menopauzei

  • Buféuri de caldură și transpirație nocturnă
  • Oboseală
  • Insomnie
  • Iritabilitate
  • Dureri musculare și articulare
  • Osteopenie și osteoporoză
  • Incontinența urinară
  • Anxietate, depresie, pierderea memoriei
  • Scădere de libido
  • Uscăciune vaginală
  • Iregularități menstruale (în perioada de perimenopauză)

Ce este menopauza?

Menopauza este o etapă biologică care reprezintă încetarea funcției ovarelor, adică a funcției ovulatorii și a producției de hormoni sexuali feminini, estrogen și progesteron. Femeile se nasc cu un număr fix de foliculi ovarieni care se pierd la pubertate și pe parcursul perioadelor de ovulație, prin urmare menopauza se instalează în momentul în care rezerva de foliculi ovarieni se consumă. Foliculii ovarieni sunt responsabili atât de producerea ovulelor, cât și a hormonilor sexuali feminini. Diagnosticul de menopauză se pune după 12 luni de amenoree, adică dacă menstrele lipsesc timp de un an.

Fiecare femeie are ritmul său biologic, așa că menopauza apare la vârste diferite. Totuși, dacă aceasta se instalează mai devreme de 45 ani, este considerată ca fiind precoce. Fumatul, chimioterapia, radioterapia, traiul la altitudini mari sau dieta vegetariană pot provoca acest lucru.

 

Câteva cuvinte despre andropauză

Te întrebi, poate, dacă și bărbații trăiesc schimbări hormonale echivalente cu cele ale femeilor în acestă etapă a procesului de îmbătrânire.  

La fel ca femeile, şi bărbaţii se pot confrunta cu o perioadă în timpul vieţii, în jurul vârstei de 55-60 de ani, când apar anumite simptome ca urmare a modificărilor hormonale, în special scăderea nivelului de testosteron. Această perioadă este numită andropauză sau menopauză masculină. Testosteronul este hormonul care ajută la menţinerea libidoului, dar are şi alte funcţii: contribuie la menţinerea energiei şi a puterii de concentrare, sprijină dezvoltarea masei musculare etc.

Nu toţi bărbaţii se confruntă cu andropauza, spre deosebire de femei, care „nu sunt iertate” de acest proces fiziologic normal. De asemenea, o altă diferenţă între menopauza feminină şi cea masculină este faptul că funcţia reproductivă a bărbaţilor nu este complet inhibată de modificările hormonale, motiv pentru care un bărbat poate avea copii chiar şi la vârstă înaintată, spre deosebire de o femeie.  Cele mai frecvente stări care sunt asociate cu andropauza sunt: oboseala, capacitate redusă de concentrare, iritabilitate şi pierderea interesului pentru actul sexual.

Un semn tipic al andropauzei este modificarea masei musculare, apariția depozitelor de grăsime și disfuncţia erectilă.

Simptomele variază de la un individ la altul. Cel mai adesea, simptomele se manifestă după vârsta de 50 de ani, când producția de hormoni masculini se diminuează treptat. În majoritatea cazurilor, modificările se manifestă mai mult la nivel psihologic. Astfel, starea de oboseală, iritabilitatea, sindromul depresiv sau pierderea stimei de sine pot fi cele mai frecvente semne ale apariţiei andropauzei. Erecţiile sunt şi ele afectate de acest sindrom, atât din punct de vedere calitativ, cât şi cantitativ.

Unii bărbaţi pot prezenta şi alte simptome. Printre acestea, cele mai frecvente fac referire la tulburările de memorie, astenie, obezitate abdominală, modificări ale glandelor sudoripare și reducerea masei musculare concomitent cu apariția depozitelor de grăsime în zone tipic feminine (fese, abdomen).

 

Eu la menopauză? Imposibil, nu-i așa?

Foarte multe femei sunt luate prin surprindere atunci când primele semne ale menopauzei iși fac apariția. Nu se asteaptă  ca aceste simptome să apară înainte de încetarea completă a menstruației. Însă, ultima perioadă de menstruație a unei femei este de obicei precedată de o lungă fază de tranziție în decursul căreia anumite simptome, de altfel enumerate mai sus, se manifesta  (buféuri de căldură, schimbări de dispoziție, probleme de somn, transpirații nocturne, etc... )

În ciuda credinței populare, valorile estrogenului rămân de cele mai multe ori stabile sau chiar cresc. Încep să scadă după aproximativ 1 an de la ultima perioadă de menstruație. Până la menopauză, principalul estrogen produs de corpul femeii este estradiolul. Totuși, pe durata perimenopauzei, corpul începe să producă din ce in ce mai mult un alt  fel de estrogen, și anume- estrolul, prezent în ovare  și în țesutul adipos.

 

În general, valoarea testosteronului nu scade în mod semnificativ pe perioada perimenopauzei. De fapt, ovarele post-menopauză ale mai multor femei (nu toate) secretă mai mult testosteron  decât ovarele pre-menopauză.

Un lucru esențial trebuie să nu uităm!  Menopauza este un proces normal și nu o boală care trebuie tratată, însă, pentru ca producția de hormoni să fie adecvată pe durata acestei faze din viața unei femei, aceasta trebuie să posede o sănatate optimă, atât fizică, psihică, emoțională, spirituală și situațională. Cu alte cuvinte, bunăstarea acesteia depinde nu numai de sănătatea corpului, ci și de sistemul său de sprijin non fizic. Perimenopauza se produce la mijlocul vieții, un moment ideal să facem un bilanț și să ne asigurăm că facem tot ce ne stă în putere pentru a ne ameliora starea de sănătate. 

În ciuda tuturor dezbaterilor mediatice în jurul suplimentării cu hormoni- tipul, doza, suplimente naturale sau sintetice, etc, este important să ne reamintim un lucru adesea uitat : corpul femeii, încă de la nașterea ei este perfect utilat pentru a produce toată suita de hormoni de care aceasta are nevoie de-a lungul întregii vieți. Toți pretinșii hormoni sexuali (estrogeni, progesteron și androgeni) sunt fabricați dintr-o moleculă de bază omniprezentă- colesterolul. În plus, corpul nostru are capacitatea să converteasca un tip de hormon sexual în altul. Altfel, estrogenul poate fi convertit în testosteron și progesteronul în estrogen. Aceste conversii se produc în funcție de nevoile corporale imediate, de starea emoțională și nutrițională.

Acest lucru înseamnă că nu toate femeile vor avea nevoie de suplimente hormonale. În anumite culturi, acestea nu sunt prescrise decât în situații foarte rare și cu toate acestea, femeile suferă foarte rar de simptome supărătoare pe durata perioadei de menopauză. Cum este posibil?

În primul rând, ovarele nu fac altceva decât să-și încetinească ritmul, acestea nu se opresc complet. Între altele, corpul femeii este conceput pentru producerea de estrogen, progesteron și testosteron în alte zone decât ovarele și este gata să crească sau să modifice ușor fluxul hormonal ori de cate ori este nevoie.  Studiile au arătat că, de exemplu,  țesutul adipos, pielea, creierul, glandele suprarenale și chiar și nervii periferici produc estrogen, progesteron si androgene. Dacă producția este adecvată sau nu, acest lucru depinde de alți factori sau evenimente survenite în viața femeii.

 

Hormonii de substituție - o alegere personală

Care este diferența dintre terapia de substituție cu hormoni bio-identici (TSHB) și terapia de substituție hormonala (TSH)?

Știința hormonoterapiei substituționale a evoluat în mod constant de la apariția primilor estrogeni de substituție, în 1949, sau de la pilulele anticoncepționale ale anilor 1960. La începutul ultimului deceniu al secolului trecut, utilizarea terapiei de substituție hormonala (TSH) devenise un "fenomen de masă" în rândul femeilor la menopauză, în țarile dezvoltate. Acest fenomen era determinat de faptul că terapia de substituție hormonală a fost percepută de public ca o speranță de îmbunătățire semnificativă a calității vieții femeilor după menopauză, ca primă soluție reală la problema îmbătrânirii. În aceste condiții, în care utilizarea TSH era o practică curentă pentru milioane de femei, a devenit necesar ca raportul real risc/beneficiu pentru acest tratament să fie stabilit cât mai exact.

Studiile controlate au avut rezultate surprinzătoare, ce au pus în discuție întregul mod de abordare medicală a menopauzei și a fenomenelor de "aging", în general. Datele studiilor observaționale privind eficacitatea și siguranța TSH, au fost contrazise de rezultatele studiilor randomizate, rezultate care, teoretic, au valabilitate generală și în afara grupurilor de paciente implicate efectiv în studiu (nivel de evidenta I).

Studiile controlate privind TSH

WHI, Women’s Health Initiative, este cel mai important studiu controlat despre efectele TSH și, în același timp, reprezintă principalul exemplu despre felul în care medicina bazată pe dovezi poate schimba radical concepții și practici fundamendale. WHI este un studiu randomizat prospectiv care a avut drept obiectiv primar prevenția primară a bolilor cronice cardiovasculare, prin TSH estroprogestativa sau estrogenica.

Studiul WHI a arătat creșterea semnificativă a riscului coronarian, a celui de stroke, a riscului de disfuncție cognitivă si demență și a riscului de cancer de sân, la utilizatoarele de TSH estroprogestativa (0.625 mg estrogeni equini conjugaţi + 2,5 mg medroxiprogesteron acetat). În cazul TSH estrogenica (0,625 mg estrogeni equini conjugaţi), riscul coronarian a fost nesemnificativ crescut inițial și nesemnificativ scăzut pe termen lung, iar riscul de cancer de sân a fost nesemnificativ mai mic fața de placebo. În ciuda efectelor favorabile ale TSH, dintre care cel mai notabil este acela asupra masei osoase si a riscului de fractură, indexul global de risc, RR global, pentru TSH a fost defavorabil, în studiul WHI.

Trebuie precizat de la început că WHI este considerat un studiu controversat, și pe bună dreptate. Probabil cele mai importante distorsiuni în interpretarea și utilizarea rezultatelor acestui studiu important au fost cauzate de publicitatea excesivă; WHI este cel mai discutat de specialiști, dar și cel mai mediatizat studiu din istoria, încă scurtă, a medicinei bazate pe dovezi.

Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog
 

Care îți sunt nevoile? Fii informată!

Pentru a putea face alegerea cea mai bună posibil, trebuie să-ți identifici clar nevoile, apoi să faci tot ce îți stă în putință pentru a le îndeplini. Probabil, va trebui să consulți mai mulți specialiști și nu numai ginecologul, să fii deschisă și la alte opinii, de exemplu : specialist în acupunctură, în fitoterapie sau naturopatie. Pentru o idee mai clară, fă un mic rezumat al acestor factori : 

Factorul nr. 1- Dorești să-ți ameliorezi în special buféurile, să ai un somn liniștit? Este motivul cel mai frecvent pentru care femeile aleg estrogenii. Dacă prepararea și dozajul prescris nu sunt adaptate la propriul metabolism, atunci aceste medicamente pot provoca efecte secundare persistente și chiar pot avea simptome de supradoza. 

Dacă vrei un tratament unic pentru acest disconfort, cel mai probabil nu ai nevoie de niciun medicament odată ce tranziția spre menopauză s-a terminat. Dacă, totuși, dorești să atenuezi aceste neplăceri fară să recurgi la hormonii de substituție, există soluții, discută cu naturopatul tău.

Factorul nr. 2- Suferi de diferite simptome urogenitale.  Sănătatea mucoasei vaginale și a uretrei este influențată considerabil de hormonii noștri. Probabil ești în căutarea unei soluții la incontinența pe timp de efort ( scăpari urinare atunci când tușești sau strănuți, râzi, ridici diferite greutăți); sau incontinență de urgență ( dificultate să ajungi la toaletă fără să scapi un pic de urină); infecții vaginale frecvente; uscaciune vaginală și senzația de durere în timpul relației sexuale; infecții frecvente ale vezicii, etc.

Estrogenul (pe cale orală sau prin aplicare topică) și/sau androgenul (pe cale bucală, timbru cutanat sau crema aplicată direct în vagin), ajută la menținerea sănătății  țesutului vaginal și al uretrei, chiar și în doze infime. Nu mai mult de 1-2 mg de testosteron natural, într-o cremă de bază, aplicat pe pereții vaginului de 2-3 ori pe săptămână.

Factorul nr. 3- Nu ai probleme cardiace în prezent, dar riscul să dezvolți această boală este iminent.  Riscul pentru o femeie de a dezvolta o boală de inima este de obicei legat de acești 3 factori : 1. Antecedente familiale; 2. Stil de viață; 3. Un factor predispozant ca : valoarea colesterolului (mic HDL, mare LDL), valoare mare a trigliceridelor. 

Factorul nr. 4- Ai primit deja un diagnostic de afecțiune cardiacă. Foarte mulți oameni de sțiința cred că stimularea hormonală provoacă o creștere a anumitor substanțe chimice numite « factori de inflamație », ca și proteina C reactivă. În concluzie, că ești sau nu bolnavă de inimă, poate ar fi bine să eviți să iei progestativi sintetici și să favorizezi mai degrabă estrogenii, cât mai naturali și slabi posibil. 

Factorul nr.5- Prezinți un risc ridicat de osteoporoza sau ai primit deja un diagnostic de pierdere a masei osoase. Pentru o femeie a cărei mame sau bunici suferă de osteoporoză, riscul de a dezvolta această boală poate fi un serios handicap, deși încă nu s-a demonstrat influența factorului genetic. 

Androgenii, ca și testosteronul, joacă un rol important în prezervarea sănatații osoase. Femeile care au în mod natural o valoare ridicată a testosteronului, vor beneficia de o diminuare a riscului de fracturi legate de osteoporoză.

Doze mari de proteine de soia, exerciții cu greutăți practicate cu regularitate, precum și vitamina D, constituie o bună terapie pentru menținerea desitații osoase si micșorarea riscului de fracturi. 

Factorul nr. 6- Prezenta unui risc crescut de a dezvolta un cancer de sân, de uter, de ovare sau de intestin.  Antecedentele personale sau familiale legate de unul sau mai multe din aceste cancere asociate hormonilor, dau angoase multor femei puse în fața deciziei de a începe sau nu o terapie cu hormoni de substituție. Iată faptele : Studiu WHI a scos în evidenta riscul crescut de a dezvolta aceste teribile boli. 

 

Alimente și suplimente care fac mai ușoară tranziția spre menopauză

Cu mult înainte ca noua noastră cultură să acorde încredere totală produselor farmaceutice, femeile apelau la mama Natură, precum și la propria lor intuiție. Ghidate de înțelepciunea interioară, străbunele noastre culegeau plantele medicinale din farmacia colorată a naturii: mușetel parfumat pentru ceaiuri calmante, ghimbir proaspăt pentru greață și calmarea stomacului, tei pentru puls și inima, etc..

Este absolut surprinzător să constatăm cum străbunele noastre, deși separate de câteva mii de kilometri, utilizau aceleași plante pentru a trata aceleași simptome. 

Astăzi, aceste cunoștințe vechi  bazate pe intuiție (și chiar pe practica) sunt îmbunătățite prin studii științifice obiective, care vin să confirme ceea ce vindecatoarea din străbuni a știut mereu- plantele conțin o mare varietate de substanțe ca: acizi grași esențiali, fitoestrogeni, antioxidanți, care pot vindeca și ajuta în prezervarea sănătății în fiecare etapă a vieții noastre, deci și a menopauzei. 

 

Principii de bază ale fitoterapiei în menopauză

Pentru o utilizare adecvată și cu înțelepciune a plantelor medicinale, trebuie să înțelegi următoarele principii de bază:

Toată hrana vegetală conține ceea ce numim fitonutrienți (fito=plantă). Aceștia sunt substanțe unice produse în timpul ciclului de creștere naturală și care sunt specifice genelor și mediului unei plante. În plus față de de gust și de valoarea nutrițională, fitonutrienții pot juca un rol terapeutic modificând procesul psihologic al corpului. 

 

Hormonii naturali pe care îi găsim în plante nu sunt identici cu hormonii prezenți în corpul unei femei. Activitatea estogenică a fitoestrogenilor este mai slabă decât  cea a estrogenilor umani, de 100 la 1000 de ori mai puțin puternică decât estradiolul.  

Aceștia posedă, de asemenea, alte proprietăți antioxidante și antiproliferative (în curs de studiu). Acest lucru înseamnă  că fitoestrogenii au capacitatea de a împiedica radicalii liberi să distrugă celulele - prima cauză  a îmbătrânirii premature a țesuturilor și ajută, de asemenea, în  prevenirea creșterii anormale a celulelor. 

 

Principalele remedii naturale pentru menopauză

Dong Quai ( Angelica sinensis)

Aceasta a primit denumirea de «  ginsengul femeilor » . Crește nivelul de energie și oferă un sentiment de bine.  Este utilizată în tratamentul amenoreei, menstruaților neregulate sau a sângerărilor excesive.  Această plantă posedă și proprietați analgezice, antialergice si antibacteriene. Este un relaxant muscular ușor  și un stabilizator, care acționează asupra vaselor sanguine.

Gingseng

O planta adaptogenă, ginsengul are efecte care mimează estrogenul natural. Studiile sugerează că imbunatațeste calitatea vieții în cazul femeilor aflate la menopauză: alină stresul și oboseala, crește circulația sanguină, îmbunătățește concentrația și stimulează funcția creierului. Atenție, însă: ginsengul poate interacționa cu medicamentele anticoagulante și cu alcoolul.

Citeşte mai multe despre Ginseng - planta panaceu, ce beneficii are şi cum trebuie consumat pentru a te putea bucura de efectele lui terapeutice.

Vitex agnus castus

Numită popular Fructul castităţii, Piperul călugărilor, Mielărea, vitexul îşi are originea în ţările mediteraneene şi în centrul Asiei. S-a demonstrat ca această plantă are efecte puternice asupra glandei hipofize, deci o creștere a secreției de LH (hormon luteinizant) și la reducerea producției de FSH ( hormoni foliculo-stimulanți). Cei din urma , la randul lor, vor modifica producția altor hormoni crescând valoarea progesteronului și scazând valoarea estrogenului. Pentru numeroasele sale acţiuni terapeutice, putem spune că Vitex agnus castus este o plantă creată de natură pentru femei, un mod natural de a trata afecţiunile genitale feminine într-o manieră blândă şi fără riscul unor efecte secundare.

Lemnul dulce

Acesta are în compoziție peste 150 de substanțe active, benefice sănatații: fosfor, calciu, zinc, fier, mangan, sodiu, cupru, molibden, magneziu, săruri de potasiu, flavonoide, vitamine din grupul B, dar şi acizi organici, taninuri si mucilagii.

Extractul de lemn dulce este cea mai concentrată modalitate de administrare a plantei, conține de 10 ori mai multe principii active decât pulberea simplă. Acesta se obține din tinctura de lemn-dulce, din care se evaporă în totalitate alcoolul, rămânând o pulbere fină, dulce și extrem de concentrată în substanțe benefice organismului. Fitoestrogenii din rădăcina de Lemn-dulce sunt utilizați cu succes pentru alinarea simptomelor premenstruale precum: iritabilitate, balonare și sensibilitate mamară. De asemenea, glicirizina din compoziția sa are efect estrogenic, ajutând la redobândirea echilibrului hormonal.

Lista poate continua, Mama Natura ne-a pus la dispoziție o mulțime de plante benefice.

 

Suplimente și vitamine eficiente în calmarea simptomelor de la menopauză

Acizii grași Omega 3

Aceștia pot fi de ajutor, echilibrând hormonii care au fluctuații în această perioadă, iar astfel nu mai apar modificări de dispoziție. Acizii grași pot avea un efect benefic asupra corpului, de lubrifiere a unor țesuturi, ceea ce poate fi de ajutor în ceea ce privește uscăciunea vaginală, pielea uscată și mâncărimile de la nivelul pielii. În plus, au și efecte antiinflamatoare, care sunt utile în cazul durerilor articulare și osteoporozei.

Pentru ca Acizii grași Omega 3 au un rol benefic și pentru că s-a dovedit că scad trigliceridele; mulți medici recomandă ca femeile la care a debutat menopauza să ia o cantitate de cel puțin 1 gram pe zi de Omega 3, cantitate obținută fie prin intermediul alimentației, fie prin intermediul suplimentelor.

Mai mult, pentru durerile articulare, acești acizi grași se dovedesc din nou utili. Omega 3 pot reduce inflamația, contribuind la calmarea durerilor articulare asociate cu artrita ce apare la menopauză.

Vitamina B6

Numită și piridoxină, vitamina B6 ajută la producția de serotonină, o substanță chimică responsabilă de transmiterea semnalelor electrice din creier. Pe masură ce femeile înaintează în vârstă, nivelurile de serotonină scad, iar faptul că serotonina fluctuează reprezintă un factor care contribuie la schimbările de dispoziție și la depresie în timpul menopauzei.  Administrarea unui supliment cu vitamina B6 în timpul și după instalarea menopauzei te ajută să previi sau să calmezi unele dintre simptomele cauzate de nivelul scăzut al serotoninei, cum ar fi depresia și lipsa energiei.

Vitamina E

Experții spun că o doză zilnică de 400 IU de vitamina E poate să ajute la calmarea simptomelor de tipul bufeurilor în cazul femeilor aflate la menopauză. Reține că vitamina E este un antioxidant important, care luptă contra acțiunii radicalilor liberi (aceștia daunează celulelor) și care ajută la reducerea  inflamației din corp.

Stresul poate cauza și el daune la nivelul celulelor și îți poate crește riscul de depresie, boli ale inimii, luarea în greutate, tulburări comune la menopauză. Vitamina E este utilă în această perioadă deoarece ameliorează efectele stresului, reduce stresul oxidativ și riscul de depresie.

Vitamina D

Deficiența de vitamina D poate crește riscul de fracturi, de dureri de oase și de osteomalacie (când oasele devin moi). Femeile în vârstă, în special cele care petrec mult timp în interior și care nu se expun la lumina soarelui, au un risc mai mare de carența de vitamina D.  O suplimentare zilnică cu 2000-3000 UI de vitamina D este obligatorie.

Calciul

Pierderea densității osoase devine o problemă serioasă odată ce nivelul hormonilor începe să scadă după menopauză. De aceea, este important să îți asiguri un aport suficient de calciu. Femeile cu vârste sub 51 de ani au nevoie de 1000 mg de calciu pe zi, iar cele care au peste 51 de ani au nevoie de 1200 mg de calciu, zilnic.

Află care sunt Cele mai frecvente deficienţe nutriţionale

 

Remedii ayurvedice pentru menopauză

Pentru a gestiona cât mai bine bufeurile simptomatice ale menopauzei, Ayurveda recomandă diete regulate (una până la două zile pe lună) pentru a curăța organismul și a reduce inflamațiile care pot genera probleme de sănătate. Consumul de sucuri și supe de legume ajută organismul să elimine eficient aceste toxine.

În caz de bufeuri foarte puternice, iată un sfat: fierbe șofran în lapte. Consumă 2-3 căni din această băutură pe zi. Dacă nu îți place laptele, poți adăuga șofran în preparatele preferate.

De asemenea, introdu semințele oleaginoase în dieta ta pentru a lubrifia și hrăni țesuturile, mușchii și tendoanele. Uleiul de susan care conține vitamina E este recomandat în special pentru regenerarea pielii. Această vitamină este prezentă și în toate semințele încolțite care reprezintă o hrană vie.

Ayurveda are două plante care sunt recomandate în special în timpul menopauzei: Shatavari, care acționează ca un regulator hormonal și Ashoka, care are efecte oarecum similare. În cele din urmă, Rasayanas (restaurator), compus din plante și miere va ajuta la revitalizarea întregului corp. Celebrul remediu, Chyawanprash, un fel de gem care conține un set de plante tonice, vitamine și minerale este, de asemenea, recomandat în mod special pentru menopauză.

 

Menopauza conform medicinei tradiționale chineze

În Medicina Tradițională Chineză (MTC), menopauza este în principal în legătură cu declinul natural al energiei „Sistemului renal” (pentru fiecare sistem, de asemenea, descriem corespondențe cu anumite țesuturi, organe de simț, facultăți mentale, emoții, culori, climă și multe altele. Acest declin se produce treptat pe parcursul vieții noastre și depinde și de următorii factori:

La fel ca toate celelalte „sisteme MTC”, „sistemul renal” are două polarități: „rinichi Yin” și „rinichi Yang” care reprezintă proprietăți energetice opuse, dar complementare. Unul nu poate funcționa fără celălalt. Conceptul de YIN: reprezintă materia, masa corpului și este asociat cu frigul, odihna, descendența mișcării energetice, elementul apei, noaptea etc. Conceptul de YANG: reprezintă mișcarea, circulația și este asociat cu căldura, activitatea, ascensiunea mișcării energetice, elementul de foc, lumina zilei etc.

Alimente de evitat în timpul menopauzei

Mâncăruri picante - sunt considerate alimente fierbinți și usuca Yin-ul.

Mâncarea prăjită - aceste alimente deteriorează Yin-ul, provocând excesul de căldură și umiditate, ceea ce poate agrava anumite tulburări digestive, reumatism și retenție de apă.

Alimente prea grase - promovează, de asemenea, excesul de umiditate, ceea ce împiedică sistemul digestiv să producă energia necesară pentru asimilarea nutrienților și duce la creșterea deficitul de Yin.

Alimente și lichide reci sau crude - Digestia acestor tipuri de alimente sau lichide necesită multă muncă pentru splină, care de multe ori va extrage energie din rinichi pentru Qi suplimentar,  ceea ce va reduce umiditatea și va crește intensitatea bufeurilor.

Alcool - Pe stomacul gol sau între mese, scade nivelul glicemiei, ceea ce poate provoca bufeuri.

Cafea - Din aceleași motive ca alcoolul, cafeaua pe stomacul gol scade nivelul glicemiei și provoacă bufeuri. Cafeaua crește energia și, prin urmare, Yang, ceea ce înrăutățește aceste simptome.

Alimente cu un indice glicemic ridicat: zahăr, pâine albă, cartofi, prăjituri, produse de patiserie. Acestea provoacă o creștere rapidă a glicemiei, urmată de o scădere la fel de rapidă, care poate duce la bufeuri.

În general, vei observa intuitiv că avem o nevoie tot mai mare de a elimina în mod natural majoritatea alimentelor enumerate aici. În concluzie, învață să te asculți și mai ales să ai încredere în tine.

Alimente de consumat în timpul menopauzei

Ovăzul - Această cereală, datorită fibrelor sale solubile, oferă energie și ajută la reglarea transpirației în exces, spontan sau noaptea. Conform dieteticii chinezești, făina de ovăz este micul dejun ideal pentru femeile aflate în postmenopauză. Ovăzul ajută, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de colesterol.

Suc de țelină albă - O legumă cu o mie de virtuți, care combate eficient bufeurile (o jumătate de pahar pe zi).

 

Cuvânt de încheiere

Astăzi privim menopauza sub alt unghi, cu o altă abordare. În cultura chineză, această etapă este numită - primăvara vieții. Dacă cineva îți spune că pasiunea care fierbe în fiecare fibră a corpului tău nu este decât o furtună hormonală, nu-l asculta!  Pasiunile tale sunt reale și trebuie să ții cont de ele. Fii atentă la ceea ce simți, la ce semnale îți trimite corpul. Ceva nou se naște – ca și această nouă relație cu sufletul propriu, relație pe care o dezvoltăm la jumătatea vieții. Nu uita niciodată că marea înțelepciune se manifestă la menopauză. Este o putere imensă pentru că noi, femeile, la fel ca și bărbații, dorim să ne trăim viața din plin. Este o atitudine câstigătoare! Recitește cele scrise la începutul acestui articol. 

Este foarte clar că trebuie să prioritizăm o bună igienă de viață și asta indiferent de vârsta sau sex. Să ne alimentăm corpul cu ceea ce are nevoie : vitamine, minerale, antioxidanti, grăsimi bune, etc… 

Iată cum trebuie să privim această schimbare, ca o etapă absolut normală, caracteristică unei vârste frumoase şi mature.

 

Articol scris de Liliana Cernat, Naturopat ND, Montreal, Canada

Cine sunt eu?

Nu sunt nici medic, nici vraci, sunt un om cu care se poate vorbi despre orice . Pasionată de natură, arte marțiale, de medicină chineză și cea ayurvedică , practici vechi de peste 5000 de ani și  pe care de altfel le aplic în cabinetul meu din Montréal. Am pornit de la un vis și m-am ținut de el, acela de a-mi vedea mama fără diabetul de gradul 2, fără să-și înceapă ziua cu un pumn de medicamente de sinteza și am reușit. În prezent ajut sute de persoane să lupte împotriva afectiunilor de care suferă cu ajutorul remediilor puse la dispoziție de natură.

Cuvântul „Naturopatie” înseamnă boală studiată în funcție de Natură . Găsim undeva un exemplu mai perfect decât Natura?

Facebook | LinkedIn

 

SURSE

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25841598/

Women’s Bodies, Women’s Wisdom : Creating Physical and Emotional Health and Healing

https://www.health.harvard.edu/womens-health/perimenopause-rocky-road-to-menopause

Dr. Syllvie Demers – Hormones au féminin

Dr. Christiane Northrup – La sagesse de la ménopause

#menopauza #premenopauza #remedii menopauza #suplimente menopauza

Ce au mai parcurs alti cititori...

Simptome ce indică un nivel prea mare de estrogen in corp
Stiai ca vitamina C este necesara pentru o absorbtie mai buna a fierului in organism?
6 metode de tratament naturist pentru dermatita seboreică
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101