In acceptiunea generala a lumii medicale, menopauza este o deficienta de estrogen cauzata de insuficienta ovariana. Astfel, femeile au fost facute sa creada ca, la primele simptome, trebuie sa caute imediat un inlocuitor de estrogen. Desi nivelul de estrogen va scadea in timpul menopauzei, adevarul este ca nivelul acestuia nu se va diminua semnificativ decat dupa ultima menstruatie.
De fapt, mult mai multe femei sufera de efectele ”dominantei de estrogen” pe parcursul perioadei de tranzitie — adica au mai mult estrogen in raport cu progesteronul. Iar unele femei pot suferi de simptomele dominantei de estrogen timp de 10-15 ani, incepand chiar si de la 35 de ani.
Simptomele unui nivel prea mare de estrogen
Simptomele de mai jos, dar si altele, apar deseori cand estrogenul stimuleaza in mod exagerat creierul si corpul. Toate aceste forme sunt exacerbate de stres, sub orice forma a sa. Multe femei in jurul varstei de 30 de ani sau la inceputul anilor 40 se confrunta cu simptome mai mult sau mai putin severe de dominanta a estrogenului, pe masura ce se apropie de perimenopauza:
- Un libido redus
- Cicluri menstruale neregulate sau anormale dintr-un motiv sau altul
- Balonare (retentie de apa)
- Sani sensibili si durerosi
- Sani fibro chistici
- Dureri de cap (in special in perioada premenstruala)
- Modificari de dispozitie (in special stari de iritare si depresie)
- Luare in greutate/depuneri de grasime (in special in jurul abdomenului si al soldurilor)
- Maini si picioare reci (un simptom al disfunctiei tiroidei)
- Pierderea parului
- Disfunctia tiroidei
- Metabolism incetinit
- Ceata mentala, pierderi de memorie
- Oboseala
- Probleme cu somnul/insomnia
- Sindrom premenstrual
Dominanta de estrogen a fost asociata si cu alergii, tulburari autoimune, cancer la san, cancer uterin, infertilitate, chisturi ovariene si formarea de cheaguri de sange, precum si cu accelerarea procesului de imbatranire.
Ce favorizeaza dominanta estrogenului
Cand ciclul menstrual al unei femei este normal, estrogenul este hormonul dominant in primele doua saptamani, pana la ovulatie. Estrogenul este echilibrat de progesteron in ultimele doua saptamani.
Pe masura ce femeia intra in perimenopauza si incepe sa aiba cicluri anovulatorii (adica cicluri fara ovulatie), estrogenul nu mai este echilibrat, ceea ce duce la aparitia unor simptome. Lipsa ovulatiei este, insa, doar unul dintre potentialii factori ai dominantei estrogenului. In tarile puternic industrializate, cum sunt SUA, de exemplu, exista multe alte cauze, precum:
- Grasime corporala in exces (peste 28%)
- Prea mult stres, ceea ce duce la cresterea cortizolului, a insulinei si norepinefrinei, ceea ce favorizeaza epuizarea suprarenala si poate afecta echilibrul general al hormonilor
- O alimentatie saraca in fibre, bogata in carbohidrati rafinati si fara suficienti nutrienti si grasimi de calitate
- O functie imunitara
- Agenti din mediu
7 Moduri de a reduce dominanta estrogenului
Iata ce poti face pentru a reduce dominanta estrogenului:
1. Mareste-ti aportul de nutrienti: foloseste o combinatie puternica de multivitamine si minerale.
2. Adopta o dieta pentru echilibrarea hormonilor:
- Multe fructe si legume
- O cantitate adecvata de proteine
- Cantitati moderate de grasimi sanatoase.
3. Consuma suficiente fibre. Estrogenul este excretat de intestine; daca scaunul ramane in intestine, estrogenul este reabsorbit.
4. Foloseste crema transdermica cu progesteron 2% bioidentic: Multe simptome ale dominantei estrogenului pot fi eliminate cu progesteron natural, bioidentic, disponibil in comert, sub forma de crema cu o concentratie de 2% (un sfert de lingurita contine aproximativ 20 mg progesteron).
Foloseste un sfert de lingurita de crema cu progesteron de 2% pe piele (de exemplu pe fata, sani, abdomen, maini) zilnic, cu 2-3 saptamani inainte de ciclul menstrual. Daca menstruatia este neregulata, foloseste progesteron de 2% zilnic sau de la o luna plina la o luna noua. (In acest fel te vei sincroniza cu ciclul Pamantului – acelasi ciclu care guverneaza fluxul si refluxul lichidelor planetare.)
5. Elimina grasimea in exces si fa sport regulat – in special exercitii de forta.
6. Detoxifica ficatul: medicina traditionala chineza explica faptul ca simptomele menopauzale sunt cauzate de blocajul chi-ului ficatului si al rinichilor, ceea ce pare logic. Ficatul actioneaza ca un filtru, eliminand efectele nocive ale toxinelor din mediu si din produsele pe care le consumam. Cand ficatul are prea mult de munca din cauza toxinelor acumulate din alcool, medicamente, cofeina sau toxine din mediu, capacitatea sa de a curata sangele de estrogen este compromisa.
7. Redu stresul: Invata sa spui nu solicitarilor care iti ocupa in mod excesiv timpul. Nu uita, perimenopauza este o perioada de care trebuie sa profiti pentru a te reinventa. Acest lucru inseamna ca trebuie sa inveti sa investesti timp si energie in tine insati si nu in altcineva.
Sursa utilizata: https://www.drnorthrup.com/estrogen-dominance/