Lignanii sunt o categorie de compusi vegetali numiti polifenoli. Precursorii lignanilor sunt prezenti in cea mai mare cantitate in semintele de in, desi se pot gasi si in alte seminte (de chia,de susan, de mac), fructele - in special fructele de padure, legume si anumite cereale integrale.
Cand consumi fructe,legume si seminte neprocesate, bacteriile din intestine convertesc lignanii “vegetali” in enterolignani - enterodiol si enterolactona, care au o slaba activitate estrogenica.
Acest lucru este benefic in special pentru sanatatea femeilor, pentru ca, in cazul unui nivel prea ridicat de estrogen, de exemplu, "estrogenii" slabi din lignani se pot lega de receptorii de estrogen din corp, reducându-le astfel activitatea.
Iata cum explica dr. Christine Horner, chirurg estetic si medic generalist certificat, autorul unei carti de succes despre combaterea si protectia eficienta contra cancerului de sân, in mod natural:
“
Estrogenii sunt puternici sub variate forme. Sa luam ca exemplu estradiolul, forma cea mai puternica si mai consistenta – daca se leaga de un receptor de estrogen, poate genera o mie de diviziuni celulare.
Dar daca un estrogen din plante se leaga de el, poate genera una singura.
Sunt un numar limitat de receptori si cine il prinde primul, acela se leaga de el. Estrogenii din plante ii blocheaza pe cei puternici sa se lege, de aceea au un efect inhibitor."
Pe de alta parte, daca nivelul de estrogen este foarte scazut, lignanii pot contribui la suplimentarea acestuia mentinându-l la un nivel mai echilibrat. Efectul asupra echilibrului hormonal este doar una dintre modalitatile in care compusii din plante contribuie la starea noastra de sanatate.
Lignanii ajuta la combaterea cancerului
Efectele anti-estrogenice ale lignanilor (adica abilitatea acestora de a bloca efectele estrogenului in anumite tesuturi) ar putea reduce riscul de cancer de origine hormonala (cum este cel la san, uterin, ovarian si la prostata). Conform unei recenzii
“Experimentele pe animale demonstreaza clar efectele anticancer ale semintelor de in sau ale lignanilor puri in multe tipuri de cancer.”
Exista si dovezi care arata ca femeile aflate la menopauza care consuma mai multi lignani alimentari prezinta un risc cu 15 % mai scazut de cancer la san comparativ cu cele consuma mai putini.
Semintele de in bogate in lignani pot preveni cancerul?
Studiile arata rezultate promitatoare legate de semintele de in (cea mai bogata sursa alimentara pentru precursorii lignanilor) si cancer. Dupa cum arata Centrul Medical Universitar Maryland:
“…Femeile aflate la menopauza recent diagnosticate cu cancer la san au consumat o briosa cu 25 grame de seminte de in alimentare zilnic timp de 40 de zile. Studiul a descoperit ca adaugarea semintelor de in in alimentatie are potentialul de a reduce cresterea tumorii la femeile cu cancer la sân.
… Studiile pe animale arata ca lignanii pot incetini cresterea celulelor tumorii de colon. Studii pe segmente de populatie arata ca semintele de in pot reduce numarul de cresteri celulare anormale, care sunt indicatorii timpurii ai cancerului la colon.”
De asemenea, dupa cum arata dr. Horner, exista sute de studii care arata ca inul nu numai ca protejeaza contra cancerului la san mai eficient decat orice alt aliment, insa poate si micsoara tumorile la san.
Ea citeaza si studiul efectuat de Lilian Thompson de la Universitatea din Toronto, care a facut mai multe studii despre semintele de in si tumorile pozitiv-estrogen. Intr-unul dintre studiile dr. Thompson, aceasta a descoperit ca tumorile la san estrogen-pozitiv s-au micsorat la toate femeile care au consumat seminte de in timp de trei saptamani.
“Am experimentat personal acest lucru, a spus Dr. Horner. Mama administratorului meu de la firma a fost diagnosticata cu cancer la san.
I-am prescris trei linguri de seminte de in pe zi, plus un antioxidant puternic pe baza de plante. Tumoarea ei avea 1.5 cm in mamografie. La momentul operatiei, trei saptamani mai tarziu, tumoarea se micsorase pana la 0.5 cm.
Având in vedere toate aceste efecte anti-cancer, nu este de mirare ca studiile arata ca femeile cu cel mai ridicat nivel de lignani in corp au si cel mai scazut risc de cancer la san.
Semintele de in si chia contin de 100 de ori mai multi lignani decat orice alta sursa vegetala si sunt unul dintre cele mai puternice alimente pe care le poti consuma pentru a reduce riscul de cancer la san.
Iata secretul intelegerii corecte a acestei controverse: Estrogenii din plante nu sunt la fel ca cei produsi de corp sau ca estrogenii sintetici folositi in terapia de substituire cu hormoni.
Acestia sunt foarte diferiti. Multi actioneaza de fapt, ca modulatori selectivi de estrogen si ca inhibitori de aromataza . Aceste substante din plante actioneaza in moduri atat de complexe incat este posibil sa nu le intelegem niciodata pe deplin.”
Desi aproape toate cercetarile efectuate pâna in prezent s-au concentrat asupra lignanilor din semintele de in, exista anumite ingijorari cu privire la potentialul de oxidare al pulberii macinate de seminte de in - varianta in care biodisponibilitatea nutrientilor din semintele de in este optima. Semintele de chia, in schimb, care contin cel putin aceeasi concentratie de lignani ca semintele de in, sunt rezistente la oxidare si ar putea fi de preferat faţă de semintele de soia sau cele de in atunci când vine vorba de surse sigure de fitoestrogeni.
Beneficiile lignanilor pentru inima
Pe langa cancer, sunt dovezi care arata ca o alimentatie bogata in lignani din plante este asociata si cu un risc mai scazut de boli cardiace. Intr-un studiu pe aproape 2.000 de barbati, cei care au prezentat nivelul cel mai ridicat de entero lactona, un indicator pentru lignanii din plante, prezentau sanse mult mai scazute de deces din cauza unei boli de inima decat cei cu nivelul cel mai scazut.
Cercetarile arata, de asemenea, ca inul adaugat in alimentatie are si un efect pozitiv asupra nivelului de colesterol, desi la acest moment nu se stie daca aceasta se datoreaza lignanilor sau altor nutrienti sau fitochimicale din in, benefice pentru inima (cum ar fi, de exemplu, acizii grasi omega-3 sau fibrele).
Efecte antioxidante si benefice pentru sanatatea osoasa
Se stie ca efectele estrogenice ale fitoestrogenilor asupra oaselor ajuta la mentinerea densitatii osoase. In cazul osteoporozei, studiile arata ca o excretie a enterolactonei (un indicator al prezentei de lignan) a fost asociata in mod favorabil cu densitatea minerala osoasa de la nivelul coloanei vertebrale si al soldurilor la femeile aflate la menopauza.
Pprecursorii de lignan pot avea efecte benefice fara ca acestea sa fie legate de interactiunile acestuia cu receptorii de estrogen. Printre acestea se afla posibile efecte antioxidante.
Conform Institutului Linus Pauling:
“Lignanii pot actiona ca antioxidanti in teste de laborator, insa semnificatia activitatii lor antioxidante pentru corpul uman nu este inca clara pentru ca lignanii sunt metabolizati rapid si indelung.”
Care sunt cele mai bune surse alimentare de lignani?
Semintele (de in, chia, dovleac, de floarea-soarelui, mac si susan), fructele de padure si legumele sunt cele mai bune surse alimentare de lignani. Semintele de in si chia reprezinta cea mai bogata sursa alimentara, iar zdrobirea semintelor le mareste asimilarea de catre corp. Având insa in vedere ca semintele de in sunt foarte perisabile si devin usor râncede, e bine sa cumparati seminte organice intregi si sa le macinati pe masura ce le folositi (evitati variantele deja macinate). Uleiul din seminte de in nu contine in mod obisnuit lignani.
Surse:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17943494
http://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/lignans
http://www.drchristinehorner.com/about.cfm