Una dintre placerile copilariei era sa cauti un trifoi cu patru foi, considerat norocos, pe care sa-l pastrezi pentru a te ajuta sa-ti faca visele sa devina realitate. Nu se stie pe cati i-a ajutat trifoiul in viata, insa cu siguranta trifoiul aduce noroc prin proprietatile sale vindecatoare.
COMBATE CANCERUL LA SAN
Trifoiul rosu (Trifolium pratense) contine un compus natural cunoscut sub numele de formononetina, care ajuta la combaterea cancerului la san. Conform unui studiu publicat in revista medicala “Studii metabolice si hormonale”, formononetina ajuta la prevenirea migratiei celulelor de cancer si la invazia celulelor sanatoase, impiedicand astfel raspandirea bolii. Acest studiu este semnificativ nu numai pentru ca indica trifoiul rosu ca remediu promitator pentru cancerul la san, insa modifica recomandarile anterioare facute cu privire la utilizarea trifoiului.
Anterior, planta se presupunea ca are efecte similare cu cele ale medicamentelor cu estrogen, iar bolnavii de cancer asociat cu estrogenul erau sfatuiti sa-l evite cu totul. Noile rezultate ale studiului sunt, insa, controversate, de aceea este bine ca fiecare sa investigheze in mod independent si sa isi traga propriile concluzii.
REMEDIU PENTRU CANCER
Trifoiul rosu nu este bun doar pentru cancerul la san, dupa cum arata botanistul Michael Castleman, in cartea sa “Noile plante vindecatoare”. 33 de culturi diferite din intreaga lume au folosit trifoiul rosu pentru a trata cancerul. Institutul National de Cancer din SUA confirma faptul ca trifoiul rosu contine cel putin patru compusi antitumorali.
REMEDIU PENTRU BOLILE CARDIACE
Multiple studii arata ca trifoiul rosu poate ajuta la prevenirea si tratarea bolilor de inima. Castleman arata ca trifoiul rosu imbunatateste elasticitatea arteriala, in timp ce un studiu publicat in “Revista europeana de nutritie clinica” a descoperit ca acesta reduce, in acelasi timp, colesterolul rau (LDL). Desi importanta colesterolului in sange este un subiect de dezbatere, in cantitati excesive, acesta poate contribui la boli de inima.
UN AJUTOR DE BAZA IN PERIOADA MENOPAUZEI
Desi potentialul trifoiului rosu de a ameliora simptomele de menopauza inca este controversat, planta pare sa ajute femeile ale caror simptome sunt asociate cu un dezechilibru de estrogen, spre deosebire de cele afectate de dezechilibre de progesteron sau testosteron.
Multi medici tind sa creada ca simptomele de menopauza pot fi tratate intr-un singur mod, insa acestea pot avea cauze foarte diferite, in functie de hormonii implicati, iar trifoiul rosu poate fi eficient pentru cele care sufera de un deficit de estrogen, mai ales daca prezinta si bufeuri.
Trifoiul rosu contine substante estrogenice naturale, cunoscute sub numele de izoflavone, care contribuie la reducerea nivelului de estrogen in corp. Izoflavonele pot sa se ataseze de receptorii de estrogen din corp pentru a reduce nivelul acestuia cand este cazul, fiind mult mai blande decat estrogenii umani sau estrogenii prezenti in alimentele pe care le consumam. Doza recomandata este de 2-3 cani de ceai de trifoi rosu pe zi.
REPREZINTA O OPTIUNE IN CAZUL OSTEOPOROZEI
Un studiu de cercetare publicat in revista medicala “Medicina alternativa si complementara bazata pe dovezi” a descoperit ca formononetina prezenta in trifoiul rosu poate preveni dezvoltarea osteoporozei la animale.
TERAPIE DE VINDECARE A PLAMANILOR
Trifoiul rosu este folosit in medicina chineza pentru a expectora mucusul din plamani.
Florile se pot usca si consuma sub forma de ceai. Se foloseste 1 lingurita de flori uscate la o cana de apa fierbinte si se lasa la infuzat cel putin 10 minute. Se consuma trei cani zilnic.
Atat florile cat si frunzele se pot folosi in salate. Vlastarii de trifoi rosu sunt un ingredient excelent pentru sendvisuri si salate. Trifoiul rosu este disponibil si sub forma de tinctura; o doza obisnuita este de 30 de picaturi de trei ori pe zi.
Sursa utilizata: http://www.care2.com/greenliving/6-health-benefits-and-uses-for-red-clover.html