Scepticii au ironizat indelung ideea ca tiparele de somn uman sunt afectate in vreun fel de ciclurile lunare – totul suna un pic prea ciudat pentru starea incremenita a abilitatii lor cognitive. Dar un nou studiu publicat in jurnalul Current Biology/Biologia actuala sprijina ceea ce partea mai progresista a cercetarii stiintifice a aflat de multi ani, in principal ca trupul uman raspunde la ritmurile geofizice schimbatoare ale ciclurilor lunare, ca rezultat al propriului sau ceas intern circalunar.
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetatorii de la Universitatea din Basel(UB), Elvetia, au studiat tiparele de somn ale 33 de voluntari care au fost separati in doua grupuri de varsta separate. Toti participantii au dormit intr-un laborator special proiectat, dedicat studierii somnului si in timp ce au dormit, cercetatorii au analizat modelele semnalelor electroencefalografice, miscarile oculare si nivelul secretiilor hormonale in timpul variatelor stadii ale ciclului lunar regulat.
In cele din urma, echipa de cercetatori a observat ca in general, participantii au experimentat o calitate mai scazuta a somnului in timpul ciclurilor de luna plina, chiar atunci cand luna nu era in mod necesar vizibila pentru ei. In medie, a mai luat participantilor cu circa cinci minute mai mult pentru a adormi in timpul lunii pline, fara sa mentionam faptul ca exact aceiasi participanti la experiment au dormit cu circa 20 de minute mai putin intr-o noapte anume in jurul perioadelor cand luna era in faza „plina”, comparativ cu alte momente ale ciclului lunar.
"Ciclul lunar pare sa influenteze somnul uman, chiar daca cineva nu ‚vede’ luna si nu este constient de faza lunara a momentului respectiv", spune Christian Cajochen de la Spitalul Psihiatric al UB, care a ajutat la efectuarea studiului. "Aceasta este prima dovada demna de incredere ca un ritm lunar poate modula structura somnului la oameni, atunci cand este masurata in conditii puternic controlate ale unui protocol de studiu de laborator circadian fara semnale ajutatoare despre momentele ciclului lunar."
Corpul uman produce chiar mai putini hormoni ai somnului in timpul lunii pline, potrivit datelor. In mod specific, activitatea asa-numitei unde delta in timpul somnului cu miscari oculare lente (non-rapid eye movement – NREM), activitatea undelor delta fiind un indicator de somn odihnitor si profund, a fost coborata cu circa 30% in timpul ciclurilor de luna plina. Atat calitatea obiectiva, cat si cea subiectiva a somnului au fost gasite ca avand de suferit in timpul ciclurilor de luna plina, ceea ce ar putea ajuta la explicarea motivului pentru care unii oameni experimenteaza accese aparent intamplatoare de somn nesatisfacator.
"Unica explicatie cu care am putea veni este ca poate ca exista un ceas lunar in creier, asa cum a fost gasit la alte specii, precum pestii si alte animale marine", adauga Cajochen, dupa cum este citat de New York Times (NYT), despre descoperire. "Dar nu avem dovezi directe despre acest lucru inca."
Latenta somnului REM, unda somnului lent profund, activitatea EEG-Delta si chiar productia de melatonina, toate se schimba in timpul lunii pline, ceea ce sugereaza ca oamenii intr-adevar poseda o sensibilitate unica si inerenta pe care stiinta moderna doar acum incepe sa o inteleaga.
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/07/130725125303.htm
http://www.theatlantic.com/health/archive/2013/08/not-sleeping-well-blame-the-moon/278288/