VVV: Salut. Cine ești și cum ai ajuns să activezi în domeniul sănătății? Povestește-ne despre activitatea ta.
Iulia Bledea: Sunt femeie, în primul rând, sunt mamă a două fete, a treia vă salută din burtică, și sunt soția unui om minunat. Am ajuns să mă îndrăgostesc de sport și de reacția corpului meu la alimentația sănătoasă și, de 10 ani încoace, am început și studiile în domeniul acesta mare al sănătății.
De peste 3 ani, lucrez la visul meu. Visul meu se numește NutriFitUp. Împreuna cu echipa mea ajutăm femeile să își schimbe obiceiurile alimentare, oferind cărți în care acestea găsesc diete pe număr de calorii, care le ajută să înțeleagă ce înseamnă defapt pregătirea corpului pentru stilul de viață sănătos.
VVV: Prin ce se diferențiază serviciile/produsele tale de altele de pe piață?
I.B.: Suntem foarte mulți în domeniul sănătății și cred că fiecare încearcă să ajute cum poate mai bine. Eu, însă, sunt trup și suflet activă în grupul meu, nu am ajutoare, mă ocup de membrele noastre cât pot de bine, oferind sfaturi și suport, suport pe care în cele mai dese cazuri nu îl au și ajung să cedeze, simțindu-se singure pe acest drum.
VVV: Știu că ai lansat de curând o nouă carte. Este tot o carte de slăbit?
I.B.: Ooo da, este un alt proiect de-al meu de suflet, la care am muncit cu drag, a durat ceva ce e drept pentru că timpul la mine se tot scurtează, apar proiecte noi, filmări, emisiuni și am lansat cartea la limită, deși inițial ne propusesem să o lansăm înainte de post. Este o carte în care cititorii descoperă rețete vegane, de post, rețete ovo-lacto-vegetariene. Este o mare provocare pentru multe femei să treacă cu brio de post fără a acumula kilograme în plus, însă cu ajutorul acestor rețete le va fi mult mai ușor. Cartea se numește NutriFitUp Vegetarian & Vegan și se găsește în magazinul Viața Verde Viu.
VVV: Care este viziunea ta asupra unui stil de viață sănătos? Care sunt cele mai frecvente recomandări pe care le faci în acest sens?
I.B.: În primul rând sănătos înseamnă echilibrat. De aici pornesc principiile și bazele conceptului NutriFitUp. Recomand un somn odihnitor, consumul de apă conform nevoilor corpului și tipului de activitate fizică pe care îl faci, pentru eliminarea toxinelor și sănătatea corpului, o alimentație bogată în nutrienți și, nu în ultimul rând, mișcare zilnică.
VVV: Ce înseamnă pentru tine să ai o alimentație sănătoasă, echilibrată? Aceleași principii sunt valabile pentru toată lumea?
I.B.: O alimentație bogată în nutrienți. Să știu că acoper nevoile corpului este o mare bucurie pentru mine. Simt câtă energie am de la ceea ce mănânc, cât de sănătoasă sunt, nu pot decât să spun și să recomand tuturor să mănânce sănătos, 3 mese pe zi ideal și 2 gustări pentru a păstra un echilibru.
VVV: Folosești superalimente și suplimente naturale în dieta ta? Dacă da, pe care dintre acestea le recomanzi în mod frecvent clienților tăi?
I.B.: Da, acum am să mă raportez strict la etapa în care sunt în momentul de față. La început de sarcină, când am întâmpinat provocările primului trimestru, Plasma Quinton de la Viața Verde Viu m-a ajutat și încă mă ajută. Dimineața am înlocuit cafeaua cu cofffee bar-urile, mult mai bine tolerate având o tensiune mică, dar sunt nelipsite din alimentație și mixurile de superalimente de la Your Super, polenul, batoanele energizante, unturile de arahide sau caju. Suplimentele acestea naturale sunt cele pe care le recomand. Bineînteles, ele vin ca o completare în ceea ce privește alimentația echilibrată.
Sunt multe produse de la voi din magazin care îmi plac, pe care le recomand în dietă și pe care le poți găsi în categoria dedicată Recomandat Iulia Bledea - NutriFitUp.
VVV: Care este cel mai comun sfat pe care îl dai celor care vor să slăbească?
I.B.: Cel mai comun sfat este greu de cuprins într-un paragraf, dar pot să le spun doar atât: De ce vrei să slăbești? Să nu uiți răspunsul când îți vin gândurile să cedezi. L-aș aminti aici pe Confucius, ”nu contează cât de încet mergi, atâta timp cât continui să înaintezi”.
VVV: Primim foarte frecvent întrebarea: Ce pot face dacă am ulcer gastric sau reflux gastro-esofagian și nu pot mânca fructe și legume crude?
I.B.: Întotdeauna avem o strânsă colaborare cu persoanele care au afecțiuni gastrice și le recomandăm să urmeze sfatul medicului dietetician-nutritionist și a medicului gastro-enterolog. De cele mai multe ori, persoanele de pe grup merg cu cartea noastră la medic și acesta doar alege anumite alimente care necesită a fi scoase o perioadă, sau alte indicații după caz.
VVV: Ce recomandări ai pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni și au nevoie de sfaturi personalizate în privința alimentației?
I.B.: Rolul meu, de tehnician nutriționist, este acela de a îndruma oamenii să adopte o alimentație sănătoasă. Strânsa legătură între mine-client-medic și recomandările sale sunt deseori cheia spre o alimentație potrivită.
VVV: Foarte multe persoane se confruntă cu mâncatul emoțional. Atunci când ești obosită, stresată, nervoasă, tu ce faci pentru a scăpa de pofte?
I.B.: Atâta timp cât mănânc 3 mese principale, îmi respect nevoile și orele de masă, nu există dezechilibre. Poftele le gestionez cu preparate făcute în casă, mai ales că sunt responsabilă de alimentația a doua fete în creștere, alegem dulce sănătos, alegem mâncarea sănătoasă, iar pentru eliberare emoțională facem sport, atât eu, cât și fetele, și soțul. Mâncatul nu este o recompensă, mâncatul este o nevoie fiziologică.
VVV: Ce părere ai despre postul intermitent? Ai recomanda acest tip de post și cui?
I.B.: Dacă respectăm pauzele și orele de refacere a corpului, de ce nu? De la ora 18:00 și până a doua zi, când ne trezim, este un post intermitent. Dacă ar trebui să mă refer la miile de variante eșuate pe care le aud, că se mănâncă odată pe zi, aș sugera un set de analize. Am întâlnit carențe mari după asemenea decizii incorecte, oboseală cronică și năvală în dulce, deci unde e echilibrul și sănătatea?
VVV: Ai un model în viață? Există o persoană care să fi avut o amprentă deosebită în dezvoltarea ta profesională?
I.B.: Da, îl stimez și îl ascult pe Jim Rohn, pe Tonny Robbins ca și motivație, iar ca și medici pe partea holistică, sarcină și alăptare, Dr. Jack Newman.
VVV: Care este cartea pe care ai recomandat-o (împrumutat-o) cel mai des?
I.B.: ”Vindecare prin nutriție” de Philis A. Balch. Este puțin spus o carte, e un ditamai manualul în care găsesc oricând un sfat, o părere pe partea naturala de susținere a vindecării corpului prin nutriție aplicată.
VVV: Ne poți recomanda câteva resurse web cu informații utile din domeniul sănătății?
I.B.: Sigur, acum lucrez la o nouă carte pentru copii împreună cu o echipă de medici în domeniu, și chiar luăm date de pe aceste site-uri:
VVV: Ce planuri de viitor ai în ceea ce privește dezvoltarea activității tale?
I.B.: Tocmai am dezvaluit o mică parte din proiectul nostru, lucrăm la cartea pentru copii, apoi lucrăm în paralel la filmările cu exerciții pentru a fi cât mai ușor să facem sport de oriunde, și aștept să nasc :))
VVV: Unde putem afla mai multe despre tine și activitatea ta?
I.B.: Mă puteti găsi pe Website, Facebook sau Instagram, unde vă aștept cu drag.
Interviu realizat de Alina Mihalache - echipa Viața Verde Viu