Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Interviuri
  4. Yoga - Sănătate holistică pentru corp, minte și suflet. Interviu cu Paula Vaida de Almeida, profesor de yoga și fondatoarea Yoga Social

Yoga - Sănătate holistică pentru corp, minte și suflet. Interviu cu Paula Vaida de Almeida, profesor de yoga și fondatoarea Yoga Social

Continuăm seria interviurilor cu specialiști din domeniul sănătății cu Paula Vaida de Almeida, profesor de yoga și fondatoarea Yoga Social. Citește interviul pentru a afla informații prețioase despre practica Yoga și beneficiile acesteia pentru sănătatea și bunăstarea noastră fizică, mentală și emoțională.

Dragă iubitor de verde viu, 

După cum știi, cu puțin timp în urmă am început o serie de interviuri cu specialiști în domeniul sănătății, oameni frumoși, care dăruiesc și altora din cunoașterea și experiența lor și care ar trebui promovați și apreciați. 

 

Un alt specialist de la care ne-am dorit să aflăm lucruri interesante despre știința străveche numită Yoga și beneficiile acesteia pentru sănătatea noastră este Paula Vaida de Almeida, profesor de yoga și fondatoarea Yoga Social, cu care am realizat al treilea interviu dintr-o serie mai amplă de materiale pe care le vom publica în viitor pe blogul nostru.

Citește primele interviuri realizate cu alți specialiști din domeniul sănătății aici.

Te invit să citești interviul și să ne scrii în comentarii ce alte informații ți-ar plăcea să afli de la Paula.

VVV: Povestește-ne câte ceva despre tine. Cine ești și cum ai ajuns să îți dorești să ajuți oamenii pentru a fi mai sănătoși și mai fericiți? De ce ai ales să practici Yoga?

Paula Vaida de Almeida: Sunt un om care a fost dintotdeauna interesat de mișcare, sănătate, curios să descopere ceea ce suntem în interior. Ca background, am practicat baletul și coregrafia de la 4 la 18 ani, iar apoi m-am orientat către o pregătire în domeniul financiar și al managementului riscului. Yoga și stilul de viață sănătos fizic, emoțional și spiritual au apărut în viața mea la 20 ani, din dorința de a mă liniști într-o perioadă mai grea, dar și de a rezolva durerile de spate de corporatist. Am început să studiez yoga, filosofie și asane (posturi), în timpul meu liber. M-am aventurat în Ashtanga Yoga și meditație și am continuat să explorez această știință a vieții, yoga. În 2016, am decis să urmez cursuri oficiale de certificare în Hatha Yoga, cu Julio Dieguez Papi și am absolvit cursul recunoscut de Yoga Alliance de 200h de YTT (Yoga Teacher Training). Realizând că singurul lucru crucial pe care trebuie să îl facem este să fim noi înșine fericiți, echilibrați și împliniți, mi-am promis că voi promova puterea interioară a fiecăruia prin yoga, prin această uniune atinsă prin disciplină, coerență, adevăr și iubire. Am început să predau yoga în paralel cu cariera mea din sfera bancară și continui și azi să fac asta. Mare parte din orele mele sunt create și oferite astfel încât ORICINE să aibă acces la această artă, la această știință. 

VVV: Cum ți-a venit ideea să creezi un spațiu virtual și o revistă dedicate practicii Yoga?

P.V.A.: Sunt un om foarte ancorat în nevoia umană de interacțiune reală, fizică cu ceilalți. După ce am devenit mămică însă, mi-am dat seama că viața de zi cu zi nu ne dă timp să mergem la un studio, să citim cărți, să punem întrebări, să reflectăm asupra evenimentelor, a experiențelor din viața noastră. Un alt lucru pe care l-am realizat este că, dacă vrei să ajungi la cât mai mulți oameni care în momentul acesta au nevoie de un impuls, de o propoziție care să declanșeze acea trezire interioară, spațiul digital este soluția. Așa am creat Yoga Social, un spațiu online și o revistă digitală trimestrială de yoga și wellness a cărui misiune pornește de la ideea “Multe drumuri, același obiectiv - fericirea”. Am început să aduc prin Yoga Social cât mai multe căi, metode, tool-uri din yoga și din multe alte arii de wellness și dezvoltare personală, pentru ca fiecare să aleagă ceea ce rezonează cu el. Ne conectăm cu specialiști din diverse domenii, experiențe personale ale celor care urmează calea interioară de schimbare pentru a demonstra că nu există o cale unică de a evolua, de a te înțelege, de a te cunoaște. Viața nu este liniară. Viața este ceea ce fiecare dintre noi percepe. Yoga Social are ca scop prezentarea realității, a adevărului, și anume că spiritualitatea nu se învață. Nimeni nu te poate învăța cum să meditezi, cum să fii spiritual. Ești spiritual. Și trebuie doar să descoperi atenția necesară pentru a vedea în interiorul tău lanțul de acțiuni. Iar asta se produce, în general, prin experimentare, prin curiozitate și prin eliminarea barierelor percepțiilor pe care le ai.

VVV: Ce înseamnă Yoga și ce beneficii aduce această practică în viața noastră? 

P.V.A.: Yoga, ca și etimologie, înseamnă “uniune”, dar are și semnificația de a munci sub jug. Yoga este o știință a vieții, un sistem de abordare holistică a vieții umane descoperit acum mii de ani. Acest stil de viață este unul ancorat în puterea interioară, în puterea mentală pe care o deținem și pe care știm prea puțin să o folosim. Pe lângă aceasta, yoga ne oferă un sistem de asane, posturi, care înglobează un nivel de inteligență nemăsurat despre cum funcționează corpul și care este legătura dintre minte, corp și respirație. Această latură de yoga este cea mai cunoscută și portița prin care majoritatea intră în această călătorie. Ca beneficii, yoga are avantajul de aduce sănătate holistică: fizică, mentală, emoțională. Iar în zilele noastre, vedem din ce în ce mai multe probleme de sănătate. Cumva, de oriunde vii în yoga, ajungi să vrei să cunoști și celelalte “compartimente”. De exemplu, cineva care începe cu yoga posturală, începe să vadă cum corpul devine mai puternic, cum probleme fizice mai vechi se corectează, sănătatea se îmbunătățește și, apoi, natural, acesta devine curios de latura sa spirituală, de meditație, de puterea mentală.

VVV: Știm că există mai multe tipuri de Yoga. Ne poți vorbi puțin despre fiecare? Care ar fi cea mai recomandată pentru începători? 

P.V.A.: Yoga este o știință, în sine, descoperită acum aproximativ 5000 de ani, fiind prima dată menționată în Rig Veda. Veda-urile erau texte sacre străvechi ce conțineau cântece, mantre și ritualuri folosite de Brahmani, preoții vedici. De-a lungul timpului, această știință a fost rafinată, re-creată și având primele asane definite, posturi, menționate abia după 2500 de ani de la prima mențiune, aspectul fizic fiind, deci, ceva oarecum recent introdus. Tot mai multe școli de yoga au fost create prin interpretarea scripturilor de bază din yoga. Toate tipurile de yoga au în centru o filozofie comună: eliberarea sufletului și atingerea samadhi, a stării de conștiință meditativă. Dar, este un mare dar: căile urmate pentru a atinge acel punct diferă, ceea ce oferă posibilitatea și libertatea de a alege în funcție de nevoile, dorințele și limitele fiecăruia. Aceasta este frumusețea practicii yoga. 

Cele mai  cunoscute tipuri de yoga sunt: 

Sunt multe lucruri de povestit pentru fiecare stil în parte, însă pentru început cred că aceste detalii aduc suficientă informație pentru a ghida începătorii.

VVV: Este Yoga o religie? Mulți oameni se tem că Yoga contravine dogmelor lor religioase. 

P.V.A.: Să fiu sinceră, cu cât învăț mai mult despre yoga, cu atât realizez că yoga este ceea ce vrea fiecare să fie. Nu este o religie însă, nu a fost niciodată, dar este adevărat că există mulți practicanți care promovează yoga ușor dogmatic. Pe mine nu mă atrage acel mod standardizat de a trăi pentru că sunt convinsă că fiecare este unic în nevoile, percepțiile, structura psihologică. Cu recunoștință, învăț de la marii profesori de yoga, însă, tot cu grijă și recunoștință, pun întrebări și explorez și alte căi de a vedea lucrurile. Sunt multe aspecte din yoga pe care nu le absorb ca adevăr, pentru că nu sunt în coerență cu mine. De exemplu, existența unui guru pe care îl urmezi îmi apare în sine limitativă, urmând calea altcuiva instituie autoritate și, oarecum, anulează libertatea de a fi spontan, de a descoperi ceea ce este adevărat pentru tine. Mulți spun “Buddha spune că”, “Patanjali spune că” , însă eu nu sunt nici unul, nici altul. Ascult, cercetez și mă detașez de ce au spus alții pentru a descoperi calea mea și îi încurajez pe toți cei care vin la orele mele să facă același lucru. Îți iei salteaua și începi să muncești, să întrebi, să descoperi ce e adevărat și ce nu pentru tine.

VVV: Ce sfaturi ai da cuiva care se simte atras de Yoga, deși nu cunoaște foarte multe lucruri despre această practică străveche?

P.V.A.: În primul rând, să uite de acrobație. Din dorința de a ne expune dragostea față de acest stil de viață, am instituit teamă și intimidare pe rețele de socializare în majoritatea oamenilor. Percepția “nu pot face yoga pentru că nu sunt flexibil” nu este un mit, ea este reală și tocmai noi, cei care promovăm yoga, am creat-o prin pozele minunate de posturi grele în spatele cărora se află, de fapt, ani, zeci de ani de muncă fizică și mentală și finisare! Yoga te primește așa cum ești, cu ce ai. Nu ai nevoie de colanți, nici de o saltea pro (apropo, tradițional, yoga se face pe un cearșaf pe ciment în India, pe malul Gange-lui). Yoga nu este nici măcar despre postură, ci despre experiența ei: ajustări interne, observare detaliilor anatomice, observarea gândurilor care apar în timpul ei. Este atâta frumusețe în acest proces.

În al doilea rând, să fie atent. Atenția totală se dezvoltă prin yoga și beneficiile ei se răsfrâng asupra vieții de zi cu zi. 

Apoi, să fie loiali posturii. Asanele aduc, la început disconfort fizic. Intră într-o relație cu fiecare asana pe care o practici, cu fiecare oră de yoga. Ascult-o, nu ieși din asana doar pentru că te dor picioarele de la efort. Yoga ne ajută să descoperim câtă putere avem în fața adversităților, iar câteodată descoperim cât de mult fugim de durere, de suferință. Yoga te învață să stai, să  depășești suferința, să fii deasupra disconfortului. Prin practica asanelor și susținerea lor pentru mai multe minute poți începe să înțelegi ce înseamnă transcendența.

Un alt sfat ar fi să încerce multe stiluri, mulți profesori. Nu te opri la unul, nu te opri la primul “nu îmi place”. Renunță la așteptări pentru că ele condiționează experiența. Explorează. Descoperă. Nu judeca. 

VVV: La Viața Verde Viu, noi vorbim cel mai des despre importanța alimentației pentru sănătatea corpului nostru. Cât de importantă este alimentația în Yoga? Ce înseamnă pentru tine o alimentație echilibrată, care satisface perfect nevoile corpului tău?

P.V.A.: Îmi place să spun că suntem ceea ce mâncăm și că mâncăm ceea ce suntem. În yoga, descoperim că alegerile alimentare pe care le facem au de-a face cu ceea ce simțim în interior. Pentru mine, o alimentație echilibrată presupune predominant fructe, apoi legume, leguminoase și verdețuri pentru că acestea sunt alimente pline de energia soarelui, de energia vitală. Cerealele iarăși sunt parte din hrana mea zilnică. Ador pâinea și sunt foarte atentă să am mereu în casă pâine sănătoasă. Mănânc ouă de casă, însă am eliminat complet alte alimente de origine animală pentru că nu mă mai atrag, însă este o alegere personală și nu cred că este corectă pentru oricine. Mă aventurez în darurile naturii, nu prea am loc de alte lucruri. Am ritualurile mele medicinale naturale, și zilnic, de foarte mulți ani, încorporez alimente nutritive dense (chia, quinoa, ghimbir, turmeric, spirulină, acai etc). Am grijă să combin alimentele astfel încât să faciliteze absorbția nutrienților (de exemplu, mănânc linte și apoi consum câteva feliuțe de portocală sau suc de lămâie pentru vitamina C care fixează fierul din linte). Un element pe care îl am în dietă aproape zilnic de peste 5 ani este un supliment de magneziu, un mineral vital pentru sistemul nervos și recuperarea fizică. În general, mănânc foarte diferit, produse neprocesate, cât mai naturale și, cât se poate, din surse ecologice, în funcție de ceea ce este în sezon sau simt că am nevoie. Îmi ascult corpul și caut să înțeleg semnalele lui. De exemplu, atunci când simt că am nevoie de zahăr, mănânc fructe, mă hidratez și...dorm. Cred că fiecare este dator să se asculte cu adevărat și atunci corpul șoptește ce are nevoie.  

VVV: Ce alimente sau băuturi recomanzi înainte de orele de Yoga? Dar după acestea?

P.V.A.: Înainte de yoga, aș prefera să avem stomacul gol pentru a primi beneficiile practicii. Poate un ceai sau un fruct lejer doar. Deci, cu 3-4 ore înainte de yoga, nu ar trebui să consumăm mare lucru. După, îmi place să recomand consumul de fructe proaspete, de apă sau băuturi de ghimbir, turmeric și scorțișoară, supe calde. Un sfat pe care îl dau constant după o oră de yoga intensivă este să luăm magneziu și seara să ne facem un masaj cu ulei de magneziu. Este un miracol pentru relaxarea mușchilor și a minții și pentru un somn liniștit.

VVV: Recomanzi anumite suplimente naturale pe care le consideri benefice pentru energie, pentru echilibru mental și eliminarea stresului?

P.V.A.: Magneziul, în primul rând. Solurile sunt din ce în ce mai sărace în magneziu și avem nevoie de acest mineral pentru sănătatea sistemul nervos și recuperarea fizică. Ashwagandha este un adaptogen minunat și îl folosesc destul de mult în dietă pentru combaterea stresului și pentru vitalitate. Fac anual cure cu Omega 3 și complexul de B-uri. În ultima vreme, am început să consum Remediul floral Bach sub formă de picături pentru tonus mental și energie. E bine, însă, să ne amintim că baza o formează o alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat.

În continuare, avem câteva întrebări primite de la membrii comunității VVV. Sunt întrebări mai specifice, dar destul de frecvente.

VVV: Pot practica Yoga dacă nu sunt flexibil sau am câteva kilograme în plus?

P.V.A.: Oricât de paradoxal pare, în yoga nu ne concentrăm pe gradul de flexibilitate sau pe talia celui care practică. Știu, vedem mereu oameni care stau în șpagat și au corpul extrem de lucrat, însă yoga nu este despre asta. Ceea ce pot spune cu siguranță este că atunci când începi să faci yoga, corpul tău începe să îți mulțumească, să te asculte. Mintea ta devine flexibilă, respirația ta începe să creeze spațiu în corp. Flexibilitatea și fitness-ul corpului sunt rezultatele secundare ale unei practici disciplinate, consistente și constante de yoga.

VVV: Orele de Yoga mă pot ajuta să slăbesc?

P.V.A.: Da. Orele de yoga susțin procesul de slăbire, un proces nu doar fizic, ci mai ales mental. Transformarea și eliberarea de ceea ce nu îți folosește, în acest caz, kilogramele în plus, sunt susținute de yoga. O oră de yoga activă, yang, implică efort fizic mare și, deci, arderea caloriilor. Acțiunea constantă de stretch-strenghten (trad. întindere-întărire) a mușchilor, a pielii, creează un “foc” intern. Oricât de lent ar părea un set de posturi, sau oricât de avansat ești, dacă lucrezi cu atenție și cu ajustări interne constante, corpul se transformă incredibil de mult. Plus că vei descoperi anumiți mușchi pe care nu știai că îi ai (febra musculară apare în tot felul de locuri ciudate:)) Eu am febră musculară după aproape fiecare oră de yoga pe care o fac sau o predau pentru că ajustările sunt interne, straturi musculare de bază din corp sunt activate și corectate. În același timp, folosesc fiecare parte a corpului, de la pielea de pe spatele degetelor de la picioare până la vârfurile degetelor de la mâini. Din interior în exterior și invers. Transpir, mă încrunt, lupt cu fuga de disconfort în absolut fiecare oră de yoga. Munca reală este imensă.

VVV: Lucrez la birou 8 ore/zi și am frecvent dureri de spate, iar picioarele mi se umflă destul de tare după o zi de muncă. Ce îmi recomandați?

P.V.A.: Cred că cea mai cunoscută aplicație a orelor de yoga este aceea de a ajuta în relaxarea și însănătoșirea coloanei vertebrale. Suntem atât de prinși într-un stil de viață incompatibil cu natura noastră și durerile de spate sunt una dintre cele mai vizibile consecințe.Trebuie să înțelegem, coloana vertebrală este stâlpul corpului, dacă îl pot numi așa. Ce aș recomanda este o abordare holistică de înțelegere a durerii și identificare a cauzei, apoi de susținere a recuperării fizice. 

  1. Întreabă-te: “Ce îmi transmite această durere?” Dezechilibrele fizice sunt reflecții ale dezechilibrelor interne. În general, durerile de spate cronice au de-a face cu sentimentul de povară, cu sentimentul că duci pe umeri mai mult decât poți în viața de zi cu zi. Presiunea emoțională este exprimată prin presiunea pe coloană, care duce la multe alte reacții. Caută ariile din viața ta unde simți că ai prea multă responsabilitate și găsește soluții prin care să primești susținere sau să delegi.
  2. Dacă ai curiozitatea să încerci, începe să faci yoga, deoarece ajută extraordinar de mult la re-activarea conștientă a mușchiului psoas, mușchiul care leagă jumătatea superioară de cea a inferioară a corpului și care este compromis de statul jos atât de mult. În plus, prin yoga începi să întărești musculatura internă a spatelui, conexiunea umeri-omoplați-șolduri și multe altele. Evită însă arcuirile de spate la început. De asemenea, sănătatea coloanei este foarte îmbunătățită prin rotiri ale trunchiului (twists), asane de  yoga foarte cunoscute.
  3. La serviciu, ori de câte ori ai câteva minute libere fă rotații de umeri, de bazin, apoi aplecări în față cu spatele drept. Un exercițiu extraordinar de bun este respirația în abdomenul inferior, aducând coccisul către podea. Creează spațiu între abdomen și coloană, relaxând regiunea lombară. Dacă stai pe scaun, prinde-te cu mâna dreaptă de centrul spătarului și cu mâna stângă de mânerul de pe partea dreaptă și împinge ușor rotind trunchiul. Inspiră și expiră profund și repetă pe partea opusă. Apoi, poți aduce glezna peste genunchiul piciorului opus stând pe scaun și apleacă-te ușor în față. Ajută la eliberarea tensiunii din regiunea lombară și șolduri.
  4. Plimbă-te și alternează statul jos cu lucrul din...picioare. 
  5. Dacă problemele de spate sunt medicale și nu doar legate de tensiune în mușchi, osteopatia te poate ajuta extraordinar de mult.

VVV: Am un job extrem de stresant și solicitant și uneori simt că pierd controlul asupra propriei vieți. Există ceva exerciții, practici de respirație sau suplimente care să mă ajute?

P.V.A.:  O întrebare atât de importantă și validă pentru toți. Pentru momentele de stres și tensiune am câteva învățăminte adunate pe parcursul vieții. 

  1. Amintește-ți în fiecare dimineață că tu alegi cum reacționezi la stres și tensiune. Viața este extrem de schimbătoare și este, poate, singurul adevăr. Întotdeauna vor exista evenimente neplăcute, traume, stres. Începe să construiești reziliență, capacitatea de adaptare și navigare prin astfel de momente. Observă că tot ceea ce există este momentul prezent și teama, stresul, anxietatea sunt reacții ale unei minți ancorate în viitor, un loc în afara controlului tău. Privește viața cu mai puțină seriozitate. Totul trece, se schimbă, și gândirea excesivă, analiza constantă nu au rost. Surprinde-te prins/ă în griji, mii de gânduri, scenarii fatale și râzi. Râsul este un medicament minunat!
  2. Nu fugi de ceea ce simți. În loc să te gândești cum să fugi de panica lipsei controlului asupra vieții, acceptă că nu ai control asupra vieții. Și nu e nimic rău în asta. Pornind de la acceptarea a ceea ce este, integrezi acest aspect al vieții de om și eliberezi tensiunea lui “trebuie să am control”.
  3. Recunoștință. Puterea recunoștinței este imensă. Sentimentele de gratitudine, mulțumire, poartă, poate, cea mai ridicată vibrație energetică.Scrie pe o hârtie zilnic câteva lucruri pentru care ești recunoscător/oare și mulțumește. Te ancorează în prezent și te ajută să realizezi că tot ceea ce ai este acum, aici. Nu acum 1 secundă, sau peste 1 secundă. Iar acum ești bine.
  4. Respirația inegală. Una dintre cele mai puternice exerciții de respirație este respirația inegală. Inspiră numărând până la 4 și expiră numărând până la 5. Apoi prelungește expirația până 6, poate 7. Este magic.
  5. Magneziul, din nou. Este atât de simplu. Zilnic. Un gest de grijă pentru tine.

VVV: Am un ulcer, pe care l-am făcut pe fond nervos. Înafară de alimentație, ce alte schimbări ale stilului de viață aș putea să fac pentru a fi mai calm și mai detașat și a-mi păstra sănătatea atât pe plan fizic, cât și mental?

P.V.A.: Stomacul este, în general, centrul “digestiei” emoțiilor de frică, al sentimentelor de “nu sunt suficient de…”. Yoga este magică în astfel de probleme prin faptul că ne oferă un mediu sigur în care să ne accesăm emoțiile stocate în țesuturile corpului. 

Îmi place să propun o vizualizare ghidată în care să te întâlnești cu durerea ta. Stai cu ulcerul, nu fugi de el, întreabă-l de ce a venit și caută să îl înțelegi. Dacă apare frica de ceva, ce frică există atât de întipărită în subconștientul tău? Descoper-o. Modifică-ți percepția despre frică și despre control, ea există în fiecare dintre noi și are rolul de a ne apăra de pericole. Însă nu trebuie să o lăsăm pe scaunul șoferului. Poate să stea pe bancheta din spate a mașinii. Tu conduci.

Un ajutor foarte bun ți-l poate oferi Yoga Nidra, somnul yoghic. Este o tehnică de meditație care aduce o relaxare imensă în corp și care ajută la resetarea memoriei celulare. 

În final, poți aborda ulcerul prin prisma chakrelor, centrele energetice care ne oferă modalități de a înțelege dezechilibrele fizice ca dezechilibre energetice. În acest caz, stomacului îi corespunde Chakra Plexului Solar, Manipura. Ea este centrul de foc, radiant al vitalității și energiei. Este centrul afirmării sinelui, al dinamismului și al dominației. Ca și început, integrează mai multă culoare galbenă în viața ta (mâncare, îmbrăcăminte, în casă, mersul în natură în lumina soarelui). Ca tehnică de respirație potrivită, poți încerca  Kapalabhati Pranayama și
Nadi Shodhana (respirația alternantă); sunt foarte recomandate în cazurile de ulcer sau gastrite.

Este necesar să înțelegem conexiunea corp-minte-suflet cu adevărat. Vindecarea completă implică o vindecare emoțională, nu doar fizică, altfel riscăm să sfârșim cu un “elefant” și mai mare. Pentru că emoțiile suprimate tind să “vocifereze” până sunt auzite. În fiecare dimineață, ancorează-te în prezent, mulțumește pentru încă o nouă zi și declară-ți iubirea față de tine. Ascultă-ți doctorul și inima în același timp.

VVV: Pot să fac Yoga singur acasă sau trebuie să merg la o sală? 

P.V.A.: Eu am început acasă și am continuat predominant așa. Mi-am format o disciplină din a face yoga fără a mai găsi scuze pentru a amâna. Încearcă ambele modalități și alege ceea ce e mai bine pentru tine. 

La final, am câteva întrebări ale căror răspunsuri sper să îi inspire pe cititorii noștri și să-i determine să-și dorească să afle mai multe despre Yoga și despre frumoasa ta activitate.

VVV: Ai un model în viață? Sau există vreo persoană care a avut o amprentă deosebită în dezvoltarea ta personală sau profesională?

P.V.A.: Există foarte multe persoane care contribuie la ceea ce devin. Câteodată, persoane cu care am avut o interacțiune minimă, printr-o întrebare simplă, au trezit un șir întreg de schimbări. Am învățat ce înseamnă asumarea a ceea ce fac de la mama mea, în timp bunica mea m-a ghidat în a nu judeca și a înțelege că totul ține de percepția mea. Învăț zi de zi ce înseamnă atenția, curiozitatea, naturalețea vieții și iubirea nemărginită de la copilul meu. Descopăr aspecte ale eului intern prin relațiile pe care le am cu cei din jur.

Pe cine urmăresc, citesc, folosesc în dezvoltarea mea? J. Krishnamurti, Ali Kamenova, Brene Brown, Esther Perel, Ekhart Tolle, Shefali Tsabary, Edith Eger, profesorul meu de yoga, Julio Dieguez Papi, Elizabeth Gilbert, Rumi, B.K.S Iyengar, John Scott (Ashtanga Yoga) și mulți alții. 

VVV: Care este cartea pe care ai recomandat-o (împrumutat-o) cel mai des? 

P.V.A.: Sunt două cărți care m-au ghidat în ultima vreme: “Eliberarea de cunoscut” a lui J. Krishnamurti (de fapt, toate cărțile și dialogurile sale) și Big Magic, a lui Elizabeth Gilbert.

VVV: Care este primul film/documentar despre Yoga care îți vine acum în minte?

P.V.A.: Enlighten up!, un documentar care clarifică toate stereotipurile din yoga.

Nu uita să ne scrii în comentarii ce alte informații ți-ar plăcea să afli de la Paula.

Aici poți afla mai multe despre yoga și despre activitatea Paulei:

Website | Facebook | Instagram

Interviu realizat de Alina Mihalache - echipa Viața Verde Viu

 


#yoga #beneficii yoga

Ce au mai parcurs alti cititori...

Sănătatea Vederii - Prevenție și Tratament Natural. Interviu cu Flavius Adrian Țurcanu, Coach pentru Claritatea Vederii
Despre slăbit, alimentație sănătoasă, pofte, motivație și multe altele. Interviu cu Ramona Țintea, fondatoarea Școlii de Slăbit
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101