Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Interviuri
  4. Sănătatea Vederii - Prevenție și Tratament Natural. Interviu cu Flavius Adrian Țurcanu, Coach pentru Claritatea Vederii

Sănătatea Vederii - Prevenție și Tratament Natural. Interviu cu Flavius Adrian Țurcanu, Coach pentru Claritatea Vederii

Continuăm seria interviurilor cu specialiști din domeniul sănătății cu Flavius Adrian Țurcanu, coach pentru Claritatea Vederii și fondatorul Centrului Integrativ Educația Vederii. Citește interviul pentru a afla informații prețioase despre păstrarea sănătății vederii și tratamentul natural al problemelor de vedere.

Dragă iubitor de verde viu, 

 

După cum știi, cu ceva timp în urmă am început o serie de interviuri cu specialiști în domeniul sănătății, oameni frumoși, care dăruiesc și altora din cunoașterea și experiența lor și care ar trebui promovați și apreciați. 

 

Un alt specialist de la care ne-am dorit să aflăm lucruri interesante despre sănătatea vederii este Flavius Adrian Țurcanu, coach pentru Claritatea Vederii, fondatorul Centrului Integrativ Educația Vederii și autorul lui GEO, singurul GHID de practicare corectă a exercițiilor oculare cu îndrumare video pentru o vedere relaxată și flexibilă.

Primul interviu a fost cel cu Ramona Țintea de la Școala de Slăbit, pe care îl poți citi aici.

Te invit să citești interviul și să ne scrii în comentarii ce alte informații ți-ar plăcea să afli de la Flavius.

VVV: Povestește-ne câte ceva despre tine. Cine ești și cum ai ajuns să îți dorești să ajuți oamenii să își recupereze vederea? Cum ți-a venit ideea să înființezi Centrul Integrativ Educația Vederii?

Flavius Adrian Țurcanu: Sunt o persoană care a decis să preia controlul asupra sănătății vederii sale și să văd clar oricând și la orice distanță. Această decizie am luat-o în urma unui control de rutină, când mi s-a spus că am probleme cu vederea și că trebuie să port ochelari, urmând ca peste 1 an să renunț la ei. Dioptriile pe care le aveam atunci erau de -0.5 dioptrii la ochiul stâng și -0.75 dioptrii la ochiul drept. Ulterior, după ce am purtat ochelari, dioptriile mele s-au dublat și triplat, ajungând la -1 dioptrie la ochiul stâng și -2,25 dioptrii la ochiul drept. 

Atunci a fost momentul când am decis că este timpul să iau sănătatea ochilor mei în propriile mâini. Așa că, după un timp de 11 luni în care am studiat și testat pe ochii mei, am primit verdictul… 0 dioptrii la ochiul stâng și -0.25 la ochiul drept.

 

În partea stângă sunt eu purtând ochelari. În partea dreaptă, după 10 ani, când văd clar cu ochii mei.

Ideea de centru a venit de la clienții pe care ulterior i-am avut. Ținând legătura cu mii de oameni prin email  și susținând seminarii fizice prin orașele mari din țară, multe persoane m-au întrebat de ce nu am un cabinet unde ei să vină și să îi ghidez ca la sala de fitness să facă exercițiile corect.

Așa a venit ideea Centrului Integrativ Educația Vederii din Cluj-Napoca, unde împreună cu colegii mei ajutăm pe cei care vor să-și recupereze vederea în mod natural atât fizic la centru, cât și online, indiferent unde locuiesc doritorii – atât timp cât au o conexiune bună de internet.

VVV: Care sunt principalii factori care influențează în mod negativ vederea? De ce unii oameni au probleme cu vederea încă de tineri, iar alții nu?

F.A.Ț: Factorii care influențează vederea sunt: gândurile și emoțiile pe care le trăim, alimentele sau falsele-alimente (alimente fără nutrienți) pe care le introducem în corp, cât și, desigur, modul în care întreținem starea fizică a sistemului vizual.

Mai este și factorul spiritual – modul în care o persoană se raportează sau se conectează la partea spirituală, însă acest mod influențează și alegerile fizice, alimentare, și gândurile pe care le avem.

Să ne amintim că ochii sunt fereastra SUFLETULUI.

De ce unii au probleme cu vederea de tineri și alții mai târziu?
Pentru că sistemul vizual este unul din simțurile pe care le folosim în această realitate tridimensionala, pe lângă simțul auditiv, kinestezic, auditiv și gustativ.

În momentul în care interacționăm cu mediul extern, prieteni, mașini, familie, etc, ne folosim toate aceste simțuri pentru a ne “conecta” la ele.

În momentul în care nu îți place cum “miroase” o situație, se infunda nasul și sinusurile, în momentul când nu dorești să auzi ce spune o persoană, poate afecta auzul.

La fel este și cu văzul, dacă ne “antrenăm” să nu vedem mai multe situații sau o situație repetată.

Așadar, problemele de vedere nu țin de vârstă, ci de modul în care noi reacționăm emoțional, indiferent de vârsta din buletin, la ce se întâmplă în viață.

VVV: Există metode naturale de recuperare a vederii pe care le recomanzi și care au avut rezultate foarte bune aproape de fiecare dată?

F.A.Ț: Vederea se deteriorează în mod natural, așa că metoda de recuperare a vederii este tot naturală.

Metoda noastră este o ÎNTREGIRE a acțiunilor pe mai multe planuri:

Până la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogTransport gratuit la  Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! - blogSare celtică blog

VVV: Cât de importantă este alimentația pentru sănătatea vederii? Ce alimente sunt mai indicate? Recomanzi și anumite suplimente nutritive?

F.A.Ț: Alimentația este un combustibil pentru corp și, implicit, pentru ochi. Calitatea alimentației determină calitatea sistemului sanguin și a celui limfatic. Ochii sunt organe cu un sistem foarte vascularizat sanguin, cât și limfatic.

Alimentele neprocesate, sau chiar crude, sunt cele mai bogate în nutrienți, precum:  vitamina A, C, E. Desigur toate vitaminele și mineralele sunt necesare pentru o funcționare optimă a sistemului vizual. Ochii, în special, consumă o cantitate foarte mare de antioxidanti, cum este vitamina C.

Ochii au nevoie de astfel de nutrienți pentru a distruge “gunoiul”,  acesta este unul din rolurile antioxidanților, ajută ochiul să scape de reziduuri, toxine, radicali liberi, etc.

La nivelul ochiilor există acest consum ridicat de nutrienți pentru că acolo au loc foarte multe reacții în urma cărora rezultă o serie de toxine și, bineînțeles, trebuie să le neutralizăm pe diferite căi. Astfel, ne menținem sistemul vizual sănătos și tot așa îl și putem ajuta să redevină sănătos.

În general, o alimentație curată și completă este indicată pentru sănătatea întregului organism, nu doar a ochilor. Aceștia fiind foarte bine conectați cu restul corpului (nu sunt izolați) sunt influentați de orice ne circulă prin sânge.

Un aliment MINUNAT și autohton pe care îl recomand cu drag sunt Măceșele. Acestea au foarte mulți antioxidanți și, în principal, vitamina C. Se pot consuma și uscate, și hidratate, dar și sub formă de pudră. Pe lângă vitamina C, măceșele conțin și vitaminele A, P, K, B1 și B2, fier, mangan, fosfor, zinc, potasiu și magneziu.

VVV: Lucrezi și cu copii? Dacă da, este mai dificil sau diferit să lucrezi cu copiii?

F.A.Ț: A lucra cu copii, în majoritatea cazurilor, peste 90% dintre ele, este mai ușor decât cu adulții. Însă ce e important de știut,  este că nu doar eu lucrez cu copii, ci și colegii mei. Iar când se lucrează cu copii, se lucrează simultan și cu părinții.

Mediul de acasă, este extrem de important, călătoria nu este doar a copilului, ci împreună cu unul din părinți (sau chiar amândoi) pe toate cele 3 planuri. Asta înseamnă că și părintele va lucra pe emoțiile lui, nu doar copilul; și pe plan alimentar, părintele mănâncă asemănător cu ce are nevoie copilul. Desigur, pe partea de exerciții, acestea vor fi făcute împreună, întrucât copilul să simtă că le face cu părintele si nu are percepția că e forțat să le facă singur. Exercițiile exemplificate de colegii mei se fac cu părintele de față pentru a ști să le facă ulterior și singuri acasă.

Așadar, e ușor, iar ușurința e dată de personalitatea copilului care este, desigur, influențată de mediul de acasă. 

În continuare, avem câteva întrebări primite de la membrii comunității VVV. Sunt întrebări mai specifice, dar destul de frecvente.

VVV: Lucrez la calculator 8 ore/zi și vederea la distanță este tot mai afectată, ai câteva sfaturi și exerciții pe care le pot face pentru a-mi proteja vederea?

 

F.A.Ț: Trebuie să fie conștienți de starea ochilor și să facă pauze constante de 1 minut, la fiecare 45-60 de minute.  Acesta este cel mai important sfat.

Legat de exerciții, dacă se abonează pe siteul www.EducatiaVederii.ro, vor primi pe email și exerciții și alte sfaturi utile pentru lucrul la calculator. De asemenea, recomand să urmeze exercițiile din GEO, singurul GHID de practicare corectă a exercițiilor oculare cu îndrumare video pentru o vedere relaxată și flexibilă.

 

VVV: Ochi uscați și usturime, ce înseamnă aceste simptome și ce putem face? 

 

F.A.Ț: Aceste semne transmit faptul că glandele lacrimale nu mai produc lacrimi de calitate și aici alimentația este foarte importantă. Eliminarea alimentelor prăjite este unul din pașii necesari de pus în practică. Consumarea de alimente de tipul celor despre care am vorbit mai sus este foarte importantă.

De asemenea, este necesar să-și gestioneze emoțiile, pentru că vorbim de glande lacrimale (care, ca toate glandele, sunt “sensibile” la emoțiile noastre).

VVV: Pentru ulcior care revine frecvent, ce remedii putem folosi? Ai auzit de argintul coloidal pentru ulcior? Îl recomanzi? 

F.A.Ț: Da, ulciorul este o infecție de natură bacteriană. Argintul coloidal este un antibacterian și antiinflamator foarte bun, deci poate fi folosit ca tratament. Modul de acțiune a lui este prin liză, adică taie/rupe membrana bacteriei și o omoară.

În general, putem folosi tot felul de antibacteriene locale (comprese cu ceai de mușețel, ceai verde, aloe vera), ulciorul dispare de la sine după o saptămână, dar este importantă și igiena în astfel de situații.

VVV: Ce părere ai despre folosirea rimelului și a demachiantelor? Afectează vederea? 

F.A.Ț: Dacă se are grijă la compoziție, calitate, sursele din care provin produsele de genul acesta și, mai ales, dacă exista o rutină de îngrijire a pielii și, implicit, a ochilor, nu ar trebui să dăuneze vederii.

Însă, există pe piață tot felul de produse care nu au menționate sursele șamd. și atunci este o situație mai delicată, drept pentru care recomand sa fie evitate.

Foarte multe nu stiu de acest subiect pentru că nu folosesc astfel de produse. Eu mă ghidez după cum reacționează corpul la x,y ,z și apoi iau deciziile.

VVV: Poți să ne vorbești despre remedii pentru prevenirea cataractei sau pentru întreținerea ochilor după o operație de cataractă? 

F.A.Ț: Acest subiect are nevoie de ore întregi, minimum 5, ca să răspund la întrebare, însă, pe scurt, are loc o opacifiere a cristialinului din cauza factorilor alimentari și emoționali.

Dacă se consuma predominant alimente crude, vii sau măcar cele puțin procesate, acestea vor ajuta și la cataractă. Ochii fac parte dintr-un corp, iar cristalinul care se opacifiază reprezintă o manfiestare care are loc și în alte părți ale corpului, doar că la ochi este VIZIBILĂ. 

Cuvintele pe care le folosește o persoană cu cataractă arată realitatea pe care acea persoana o are și o vede. De aceea, pentru a nu ajunge la cataractă, e important să nu vă blocați imaginația și activitatea emisferei drepte.

VVV: Ai un model în viață? Sau există vreo persoană care a avut o amprentă deosebită în dezvoltarea ta personală sau profesională?

F.A.Ț: Nu am o persoană model. Am mai multe persoane model, pentru un comportament specific de gândire sau a unui mod de acțiune la acele persoane. Învăț de la toată lumea, sunt persoane cu care mă sfătuiesc și de la care învăț voit, iar de la alte persoane învăț forțat. Tot o învățare este. Pană la urmă, toate persoanele din jurul nostru ne sunt modele și ne modelează modul nostru de a gândi, de a fi, de a mânca sau de a face alegeri. Cel mai important este să fim conștienți ce modelăm de la persoanele cu care interacționăm.

VVV: Care este cartea din domeniul sănătății vederii pe care ai recomandat-o (împrumutat-o) cel mai des? 

F.A.Ț: Sănătatea e un termen foarte larg și ambiguu, iar o carte care să cuprindă totul despre sănătate nu cred că există.

Dacă ar fi să recomand ceva de început, ar fi un manual de biologie sau un atlas de anatomie pentru ca să re/devină CONȘTIENȚI de faptul că au un corp, care este o mașinărie care le permite să experimenteze viața în această dimensiune.

Așadar, primul pas pentru a învăța despre sănătate este să fie conștienți de “compoziția” corpului din punct de vedere al organelor.

VVV: Care este primul film/documentar despre sănătatea vederii care îți vine acum în minte?

F.A.Ț: Food Matters, un film care e vechi, dar de actualitate. Apa este, de asemenea, un film de actualitate. Important și util să fie văzute unul după altul.

Nu uita să ne scrii în comentarii ce alte informații ți-ar plăcea să afli de la Flavius.

Dacă ai nevoie de ajutorul lui Flavius, îl poți găsi aici:

Website | Facebook | Twitter

Interviu realizat de Alina Mihalache - echipa Viața Verde Viu


#interviuri #interviu flavius adrian turcanu #sanatatea vederii

Ce au mai parcurs alti cititori...

Reflexologia este la fel de eficienta in reducerea durerii ca unele medicamente
Despre slăbit, alimentație sănătoasă, pofte, motivație și multe altele. Interviu cu Ramona Țintea, fondatoarea Școlii de Slăbit
Afla cum poti sa iti protejezi ochii cand lucrezi mult la calculator
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101