Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Corp
  4. Hipotiroidismul – cauze şi remedii naturale

Hipotiroidismul – cauze şi remedii naturale

Hipotiroidismul sau ”tiroida lenesa” este o problema de sanatate destul de frecventa care duce la dezechilibre hormonale, imunitate scazuta, oboseala, crestere in greutate etc. Afla tot ce trebuie sa stii despre hipotiroidism: ce este, ce simptome si cauze are, care sunt cele mai bune alimente si remedii naturale care ajuta in tratamentul acestuia.

Afectiunile tiroidei se impart in doua mari categorii: hipotiroidismul si hipertiroidismul. Cea mai comuna problema este hipotiroidismul, tiroida "lenesa", care duce la incetinirea metabolismului, dezechilibre hormonale, un sistem imunitar slabit, dureri musculare, oboseala, crestere in greutate, par uscat, probleme cu inima si multe altele.

Tiroida si intregul sistem endocrin

Hormonii sunt mesageri chimici lichizi care regleaza multe activitati in corp.

Sistemul endocrin secreta hormonii direct in sange. Principalele glande ale acestui sistem sunt:

Remedii naturiste pentru sănătatea ficatului tău! - blog Până la 25% REDUCERE la deodorantele naturale Terralura! blogSare celtică blog

Acestea nu sunt singurele organe care secreta hormoni; si sistemul digestiv, rinichii, ficatul si oasele excreta hormoni endocrini. In plus, hormonii mai sunt secretati si de sistemul exocrin. Celulele din intregul corp folosesc hormoni pentru a comunica.

Tiroida, ca orice alta glanda, depinde de alti hormoni pentru a-si regla corespunzator productia de hormoni. Cand o glanda sau un organ nu functioneaza, intregul sistem endocrin are de suferit.

Celulele foliculare ale glandei tiroide produc T3 si T4, iar glanda pituitara produce TSH pentru a regla productia de hormoni tiroidieni.

Hipotiroidismul se manifesta de obicei (dar nu tot timpul) printr-o valoare mai ridicata a hormonului de stimulare tiroidian (TSH) si valori scazute ale hormonilor T3 si T4. Astfel, glanda pituitara secreta mai mult TSH, in incercarea de a face tiroida sa munceasca mai mult, insa aceasta nu poate produce suficienti hormoni T3 si T4. Desi acesta este exemplul clasic de hipotiroidism, o tiroida lenta poate prezenta o valoare scazuta fie pentru T3 fie pentru T4 (mai rar ambele tipuri), o valoare perfect normala a TSH sau chiar valori normale la nivelul tuturor hormonilor.

Hipertiroidismul este caracterizat de o tiroida mult prea activa. Glanda nu poate functiona in acest ritm si, in cele din urma, va ajunge la hipotiroidism.

Tulburarile autoimune ca tiroidita lui Hashimoto, care cauzeaza inflamatia glandei tiroide, pot avea un efect similar cu fenomenul de hipertiroidism–hiperactivitate. Aceasta este deseori urmata de o stare de epuizare, ceea ce duce la o hipoactivitate.

Cum identifici o tiroida lenesa

Exista mai multe metode prin care se poate depista daca tiroida nu functioneaza corespunzator, insa analizele sunt problematice. Cei mai multi medici se raporteaza la date de referinta depasite. De asemenea, studiile au demonstrat ca analizele standard pentru tiroida nu se coreleaza bine cu valorile din tesutul tiroidian, ceea ce poate duce la un diagnostic incorect.

Cei mai multi medici si endocrinologi sunt de parere ca TSH este cel mai bun indicator al functionarii tiroidei la o persoana. Cu toate acestea, sunt si persoane care pot suferi de o tiroida lenta, dar pot prezenta, in acelasi timp, valori normale de TSH, T3 liber si T4 liber.

Unii medici vor face analize pentru T3. Insa oamenii pot avea un nivel scazut de T3 si niveluri normale de T4 si TSH. Multi medici nu realizeaza ca acest lucru indica de fapt, un deficit de seleniu sau zinc, nu o problema cu tiroida.

Acestea nu sunt singurele probleme cu analizele standard si multi specialisti declara ca, in peste 80% dintre cazuri, acestea nu indica problemele existente.

Naturopatii, medicii si endocrinologii progresisti combina analizele cu evaluarea simptomelor, in timp ce medicii holistici resping analizele ca fiind neconcludente si analizeaza simptomele si modul in care functioneaza corpul ca intreg.

Printre cele mai comune simptome ale hipotiroidismului se numara piele uscata si cu scuame la nivelul capului, dureri sau senzatia ca articulatiile “nu sunt la locul lor” (si au nevoie de interventie chiropractica) la nivelul muschilor trapezoidali si mai ales in spatele gatului si la nivelul umerilor, dureri la nivelul soldurilor, bursita, coate, incheieturi (tunel carpian). Cand oricare dintre aceste simptome apar, inseamna ca tiroida sufera.

Tiroida se umfla si devine inflamata, asa cum face orice parte a corpului cand sufera si pune presiune pe vertebrele gatului si pe zona umerilor.  Acest lucru provoaca o aliniere gresita a coloanei, care poate fi ajustata de un chiropractician, insa tiroida trebuie vindecata pentru a impiedica revenirea durerii. Tunelul carpian este un alt simptom comun. Sindromul este deseori cauzat in principal sau doar de problemele tiroidiene. Si, in cele din urma, dar la fel de important, picioarele plate sunt un alt semn al hipotiroidismului. Poate parea ciudat, insa corpul are propriile sale conexiuni fascinante.

Lista completa de simptome ale hipotiroidismului

Desi cresterea in greutate, incapacitatea de a slabi si pofta de mancare crescuta pot fi semne ale hipotiroidismului, in cazurile grave apare lipsa poftei de mancare si, prin urmare, pierderea in greutate. De aici si pana la mixedem este doar un pas, aceasta fiind o conditie care duce la pierderea functiei creierului, ca urmare a unei slabe functionari a tiroidei pe termen lung.

Cauzele hipotiroidismului

Exista multe cai de regularizare a productiei si conversiei hormonilor tiroidieni. Prin urmare, sunt si multe oportunitati pentru aparitia tulburarilor. O tiroida sanatoasa depinde de multi factori, printre care un sistem endocrin sanatos, hormoni stabili, flora intestinala echilibrata, un ficat sanatos, suprarenale functionale, rinichi sanatosi si sange curat si sanatos.

Candida

Suprapopularea cu Candida duce la aparitia multor probleme si, in cele din urma, poate cauza o boala autoimuna. Suprapopularea cu Candida poate impiedica si abilitatea corpului de a digera si asimila nutrientii din mancare. Excesul de Candida incarca sangele cu toxine, inhiband activitatea glandei.

Bolile autoimune

Boala Hashimoto este o conditie in care sistemul imunitar ataca tiroida. Tulburarile autoimune apar cand sistemul imunitar produce anticorpi care ataca propriile tesuturi. Acest lucru se intampla frecvent din cauza permeabilitatii crescute a intestinelor, rezultate in urma suprapopularii cu Candida, aparuta din cauza unei diete precare si/sau a utilizarii de antibiotice.

Tratamentele conventionale pentru hipotiroidism

Persoanele cu o tiroida mult prea activa sunt deseori tratate cu iod radioactiv sau medicamente antitiroidiene menite sa normalizeze functia tiroidiana. Insa, de cele mai multe ori, aceste tratamente duc la instalarea unui hipotiroidism permanent (permanent conform standardelor medicale conventionale).

Operarea tiroidei 

Inlaturarea unei portiuni din glanda tiroida va diminua sau opri productia de hormoni. Persoana care sufera o astfel de operatie de inlaturare partiala sau completa a tiroidei, va trebui sa ia hormoni pentru tot restul vietii sau sa-si refaca tiroida.

Terapie cu radiatii

Radiatiile folosite in tratarea cancerului capului si gatului pot avea consecinte grave pe termen lung asupra tiroidei.

Medicamente

Multe medicamente contribuie la hipotiroidism, printre care medicamentele pentru tulburari mentale, somniferele, analgezicele si medicamentele pentru alergii.

Alte substante (nicotina, cafeina, marijuana)

Orice stimulant va epuiza tiroida si suprarenalele. Multi oameni consuma multa cafeina de-a lungul timpului, ceea ce poate duce la oboseala suprarenala si la hipotiroidism.

Marijuana perturba intregul sistem endocrin, afectand productia hormonilor glandulari. THC, in special, scade abilitatea sistemului imunitar de a combate infectiile si reduce, in cazurile de abuz grav, productia de hormoni tiroidieni. Fumatul, indiferent de substanta folosita, face sangele mai gros si plin de radicali liberi si carcinogeni care coaguleaza glandele si impiedica productia de hormoni.

Deficitul de iod

Glanda tiroidiana converteste iodul in hormoni tiroidieni. Iodul este un oligo mineral prezent in principal in fructele de mare, alge, plantele crescute intr-un sol bogat in iod, sare de mare nerafinata si sarea de masa iodata. Multi oameni, in ciuda convingerii populare, chiar si in tarile dezvoltate, nu au suficient iod in alimentatie.

Iodul din sarea de masa nu este bine absorbita si nu este o sursa buna de iod pentru corp. Sarea de masa rafinata contribuie la multe probleme de sanatate. Iodul este imperios necesar pentru functionarea tiroidei, insa si excesul de iod (in special iodul care nu este inclus in alimente) poate afecta tiroida.

Produse modificate genetic

Consumul de alimente modificate genetic poate declansa boli autoimune ca boala lui Graves sau boala lui Hashimoto. Organismele modificate genetic distrug captuseala intestinala si duc la o serie intreaga de probleme.

Fluorul

Chiar si in cantitati mici, fluorul reduce abilitatea glandei pituitare de a functiona, ceea ce incetineste productia hormonilor tiroidieni. In cantitati mai mari, fluorul din apa de la robinet, de exemplu, poate perturba sistemul endocrin si productia hormonala. Consumul de fluor pe termen lung incetineste functionarea intregului corp, inclusiv a creierului.

Toxinele din mediu

Tiroida este vulnerabila la toxinele din mediu, ca fi pesticide, ierbicide, BPA, gaze de esapament, perclorati, tiocianati, PCB, plumb, clor, fluor, brom si multe alte substante chimice cu care venim in contact si care au dovedit ca pot cauza hipotiroidism. Suntem coplesiti de aceste substante din cauza modului in care ne construim casele, ne producem bunurile, calatorim si ne cultivam hrana. Singura noastra aparare este o hrana de calitate si evitarea expunerii la toxinele din alimentatie, mediu si produsele de ingrijire personala.

In cazuri rare

Mai rar, hipotiroidismul poate fi o boala congenitala, o tulburare pituitara sau o problema care apare in timpul sarcinii (din cauza lipsei de nutritie adecvata).

Tiroida, glandele suprarenale si hormonii

Glandele suprarenale slabite pot duce la dezvoltarea unor tulburari tiroidiene. Oboseala suprarenala este, deseori, cauza de la baza hipotiroidismului.

Ce anume poate cauza oboseala suprarenala? Cam aceleasi lucruri care duc si la tulburarile tiroidei. Cand suprarenalele sunt suprasolicite in mod constant (prin stres, stimulante si lipsa de somn), productia excesiva de cortizol va cauza tot felul de dezechilibre si va afecta nivelul hormonilor din corp. De exemplu, cortizolul poate impiedica utilizarea adecvata a T3. Cand glandele suprarenale nu functioneaza corespunzator o perioada lunga de timp, corpul ajunge intr-o stare de catabolism, adica incepe sa cedeze. In cele din urma suprarenalele vor “ceda” si nivelul de cortizol va ajunge sa fie sub nivelul optim. Atunci apare oboseala suprarenala.

Adevarata vindecare a tiroidei necesita vindecarea suprarenalelor si a intregului sistem endocrin.

Alimente care dauneaza tiroidei

In hipotiroidism, se stie ca anumite legume trebuie evitate sau, cel putin, trebuie consumate gatite si nu crude: broccoli, varza, varza de Bruxelles, conopida, kale, spanac, napi, soia, arahide, seminte de in, seminte de pin, mei, casava, frunze de mustar, sparanghel si cartofi dulci. Aceasta este o abordare destul de simplista la o problema complicata. Soia trebuie, intr-adevar, evitata cu orice pret (cu exceptia cazului in care este organica si fermentata). Cei care sufera de o tulburare de tiroida si nu o trateaza in mod corespunzator cu o dieta adecvata sau vor continua sa fumeze si/sau sa consume cafea si smoothie cu kale isi vor agrava boala. Pe de alta parte, o dieta variata compusa din legume organice crude si proaspete poate vindeca aproape orice (in timp), inclusiv o reactie adversa la alimentele mentionate anterior.

Atunci, care sunt alimentele care chiar fac probleme tiroidei? Alimentele rafinate, procesate, omogenizate, pasteurizate, modificate genetic, imbogatite cu vitamine si cele care contin aditivi. Ingredientul cheie pentru o vindecare adevarata a corpului sunt produsele proaspete. Ingredientul cheie pentru deteriorarea sanatatii sunt alimentele rafinate, procesate.

Pe langa aceasta, trebuie evitat glutenul. Desi pare o exagerare, exista tot mai multe persoane care manifesta o sensibilitate marita la gluten. Intestinele trebuie sa functioneze bine pentru a digera glutenul corespunzator.  Altfel, acesta nu va face decat probleme. Oamenii consuma din ce in ce mai mult zahar, care hraneste Candida si alti patogeni care sfasie intestinele. Nu poti vindeca hipotiroidismul, sau orice alta boala, fara sa vindeci intestinele. Poti vindeca tiroida si afecta rinichii. Poti avea un ficat toxic si o inima sanatoasa (cel putin, pentru un timp). Dar nu poti avea tractul intestinal afectat si un organ sau o glanda importanta care sa functioneze corespunzator. Lucrurile pot sa treaca neobservate, insa nimic nu poate functiona corespunzator si, mai ales, nimic nu se va vindeca asa cum trebuie daca intestinele nu functioneaza cel putin satisfacator. In ziua de azi prea putine persoane se pot lauda cu o functionare satisfacatoare a intestinelor.

Reactia imunitara incrucisata apare cand sistemul imunitar confunda o proteina cu alta. Proteina de gluten este similara ca structura proteica cu proteinele din sistemul nervos si din tesutul tiroidian. Cand corpul produce anticorpi pentru gluten, poate produce anticorpi si pentru propriul tesut tiroidian sau nervos. Acest efect incrucisat apare ori de cate ori o persoana consuma un produs chiar si cu o cantitate mica de gluten si dauneaza creierului, tiroidei si altor tesuturi neuronale. 

Alimente care vindeca tiroida

Produsele crude organice si proaspete sunt vindecatoare. Pe langa aceasta, alimentele bogate in iod si seleniu sunt cunoscute ca fiind utile pentru functionarea tiroidei.

Glanda tiroida are nevoie de iod pentru a functiona. Iodul din sare nu este tot timpul bine asimilat de corp. Surse sanatoase de iod sunt: iaurtul, laptele, fructele de mare, ouale, dar unele surse vegane.

Surse vegane de iod

Seleniu ajuta corpul sa converteasca T4 in T3. Fara suficient seleniu in dieta, tiroida are de suferit.

Surse vegane de seleniu

 

Suplimente pentru hipotiroidism

Cateva vitamine si minerale sunt esentiale pentru sanatatea tiroidei. Datorita faptului ca bolile tiroidiene sunt asociate cu inflamatia, plantele medicinale cu efect antiinflamator sunt si ele benefice pentru vindecarea tiroidei.

Vitaminele B

Vitamina B12 se regaseste in fiecare celula din corp. Este necesara pentru metabolismul celular si producerea energiei, de aceea, in mod evident, nici tiroida nu poate functiona normal fara B12. Deficitul de B12 are simptome similare cu hipotiroidismul. Lipsa de B12 poate cauza si agrava hipotiroidismul. Desi majoritatea oamenilor isi procura suficient de multa vitamina B12 din alimentatie, deficitul apare cand corpul nu poate asimila nutrientul in sange. Si ne intoarcem iar la sanatatea intestinala. Corpul nu poate absorbi si asimila nutrientii in mod adecvat cu un sistem digestiv care nu functioneaza bine.

In plus, daca ficatul nu functioneaza la un nivel optim, acest lucru va impiedica organismul sa foloseasca vitamina B12. Vitamina B12 nu trebuie luata singura fara recomandarea unui medic. Daca se iau suplimente cu vitamina B, trebuie luat intreg complexul de B-uri.

Vitamina D

Peste un miliard de oameni din lume duce lipsa de vitamina D. Un studiu recent a aratat ca nivelul de vitamina D era mai redusa la bolnavii de hipotiroidism comparativ cu restul populatiei. Desi deficitul de vitamina D si hipotiroidismul sunt asociate, lipsa de vitamina D este asociata cu aproape orice alta boala. Este putin probabil ca lipsa de vitamina D sa fie o cauza a hipotiroidismului, insa, cu siguranta corpul nu se poate vindeca complet fara suficienta vitamina D.

Vitamina A

Cu totii stim ca vitamina A este buna pentru vedere. Insa vitamina A este necesara si pentru sistemul imunitar, sinteza hormonala si productia de T3. Fara suficienta vitamina A, nivelul de hormoni tiroidieni scade rapid.

Bromelaina

Bromelaina este enzima pentru care ananasul este un superaliment. Bromelaina reduce inflamatia.

Ashwagandha

Ashwagandha este o planta adaptogena cu multe beneficii, printre care abilitatea de a imbunatati functia ficatului si de a stabiliza nivelul cortizolului. Acest lucru stimuleaza sinteza hormonilor T3 si T4.

Radacina de lemn dulce

Radacina de lemn dulce poate aduce beneficii tiroidei si glandelor suprarenale pentru cei care sufera de un nivel scazut de cortizol (oboseala suprarenala).

Ciupercile reishi

Ciupercile reishi sunt o buna sursa de seleniu si au multe beneficii pentru sistemul imunitar.

Schisandra chinensis

Aceasta planta adaptogena ajuta tiroida, pe langa multe alte beneficii.

Ginseng

Exista multe varietati de ginseng, fiecare cu proprietati specifice, insa ginsengul panax, cel brazilian, coreean sau asiatic, ginsengul american si ginsengul chinez sunt toate bune pentru sistemul endocrin si, implicit, tiroida.

Seleniu

Seleniul este un co-factor important pentru enzima cheie a tiroidei, 5’deiodinaza. Aceasta enzima converteste T4 in T3 si contribuie la normalizarea echilibrului hormonal tiroidian.

Zinc

Deficitul de zinc a aratat ca inhiba productia de T3. Zincul mai contribuie si la modularea imunitara, care poate reduce nivelul de anticorpi ai tiroidei. In plus, ca si seleniul, zincul contribuie si el la activitatea 5’deiodinaza.

Iod

Lipsa de iod inhiba detoxifierea naturala corpului, duce la cresterea celulelor de cancer si favorizeaza aparitia hipotiroidismului. Tiroida absoarbe iodul si inlocuieste, astfel, alte toxine pe care acesta le-a acumulat.

Este, de asemenea, important ca cei care sufera de Hashimoto sau hipertiroidism sa evite aportul excesiv de iod. Asa cum s-a mentionat mai sus, iodul este cel mai bine sa provina din surse alimentare.

Plante medicinale traditionale

 

Remedii naturale pentru hipotiroidism

Exista multe tratamente naturale pentru hipotiroidism. Sugestiile de mai jos sunt valabile atat pentru hipotiroidism cat si pentru hipertiroidism, avand capacitatea de a vindeca intregul sistem endocrin si chiar intregul corp. Si nu uitati, daca suferiti de hipotiroidism, inseamna ca aveti mai multe probleme de sanatate decat o tiroida bolnava.

Candida

Asa cum s-a mai mentionat, pentru vindecarea tiroidei, in primul rand si cel mai important este ca intestinele sa fie vindecate. Orice boala incepe in intestine. Candida poate crea un dezechilibru profund pentru tiroida (si intregul corp).

Metale grele

Daca gura este plina de mercur, tiroida nu se va vindeca niciodata complet (tiroida deshidratata si suplimentele pot ajuta, insa vor trebui consumate permanent). Vaccinurile slabesc si ele tiroida (datorita ingredientelor precum mercur, formaldehida, aluminiu, organisme modificate genetic si altele).

Detoxifierea sangelui

Sangele ingrosat si/sau toxic va ingreuna munca glandelor din corp. O alimentatie adecvata, precum si limonada de merisor vor imbunatati circulatia si vor detoxifica rapid sangele. O circulatie mai buna duce si la o imbunatatire a sanatatii tiroidiene.

Necesarul nutritiv pentru tiroida

Suplementele cu tiroida naturala deshidratata comercializate fara reteta nu contin hormoni tiroidieni.

Pe de o parte, este o strategie de vanzare despre care multi spun ca are ca scop favorizarea producatorilor de hormoni sintetizati. Pe de alta parte, este ideal ca tiroida sa isi produca proprii hormoni, asa ca suplimentele cu tiroida deshidratata ajuta la functionarea tiroidei.

Pe langa suplimentele cu tiroida deshidratata, unele suplimente mai contin si alte glande deshidratate. Aceasta abordare holistica ajuta la vindecarea sistemului endocrin. Dupa cum s-a mentionat, iodul poate crea probleme cand nu este luat din surse alimentare. Desi multe suplimente din plante ajuta tiroida, este usor sa iei o supradoza de iod, daca obisnuiesti sa combini suplimente diferite, pentru ca majoritatea contin iod. De aceea este bine sa verifici ingredientele din suplimentele pe care le folosesti, pe care le poti combina cu un complex de vitamine B, pentru o abordare cu adevarat holistica.

Si, desigur, trebuie acordata atentie dietei. O dieta sanatoasa consta in mare parte (ideal 80%) produse crude, proaspete, organice (mai multe legume decat fructe).

Impamantarea

Campurile electromagnetice pot cauza multe probleme corpului. Oricine are probleme cu somnul sau, din orice alt motiv, se simte letargic pe parcursul zilei, are nevoie sa practice cateva moment de impamantare (contact direct cu pamantul cu picioarele goale).

Sportul si odihna in hipotiroidism

Unii sunt de parere ca trebuie sa mai reduci ritmul cand suferi de hipotiroidism, insa, atat timp cat nu exagerezi, sportul te poate ajuta sa dai un impuls tiroidei. Exercitiile usoare dar si antrenamentul pe interval de intensitate sunt doua tipuri de exercitii care pot regla energia. Exercitiile usoare si stretchingul imbunatatesc fluxul de energie, insa intr-un ritm foarte usor.

Antrenamentul pe intervale de intensitate este chiar opusul. Aceasta metoda imbina sesiuni intense  de exercitii fizice cu sesiuni care permit refacerea. O sesiune de antrenament pe interval de intensitate consta in sprint de 30 de secunde, apoi mers usor 60 de secunde.

Acest tip de antrenamente trebuie facut cu mare atentie, fara exagerari, din motive evidente – pentru persoanele care sufera de probleme cu tiroida poate fi foarte riscant. Daca tiroida raspunde la o hrana mai adecvata si la cura de detoxifiere, antrenamentul pe interval de intensitate poate accelera ritmul de vindecare si functionarea glandelor suprarenale.

 

SURSE

http://www.organiclifestylemagazine.com/issue/15-hypothyroidism-natural-remedies-causes-and-how-to-heal-the-thyroid

#cauze #hipotiroidism #remedii naturale

Ce au mai parcurs alti cititori...

Arsurile la stomac, cauze si solutii
Remedii naturale pentru simptomele tricomonazei
Cum vindeci constipatia in mod natural

Ce spun cititorii despre "Hipotiroidismul – cauze şi remedii naturale"

Leucuta13 April 2022 13:34Raspunde

Ma bucur pentru cele adeverite despre tiroida Hipo

Popatinuta1@gmail.com13 March 2021 22:21Raspunde

Multumim foarte interesant bine explicat

Mariana10 January 2021 14:25Raspunde

Semințele de in se fierb?.hashymoto..

14 January 2021 14:21Raspunde

Ele se pot consuma dacă le zdrobești, fierte dar și în preparate precum brioșe sau pâine sau terci. Oricum, trebuie consumate cu moderație.

porumbel tatiana09 December 2020 12:27Raspunde

exista o contradictie in articol.Varza , semintele de in , brocoli nu sunt contraindicate dar sunt recomandate drept surse de seleniu , seleniu necesar functionarii tiroidei . Deci , pe care o luam de buna?

10 December 2020 12:58Raspunde

Tatiana, nu este o contradictie, este ideea de a nu fi consumate crude.

Marya30 August 2020 18:50Raspunde

Foarte bine documentat articolul, cel mai bun pe care l-am gasit despre tiroida.

31 August 2020 16:09Raspunde

Multumim tare mult.

Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101