Tiroida este o glanda foarte importanta a corpului nostru. Si inainte de a o considera un inamic, atunci cand nu functioneaza cum trebuie, trebuie sa intelegem ce se intampla si care sunt semnele care ne arata ca ar exista o problema.
Cateva simptome ale unei tiroide lenese: parul se rareste sau cade, slabesti sau te ingrasi fara sa fi schimbat ceva la regimul alimentar sau esti tot timpul obosit, ai senzatia ca te sufoci sau ai dificultati de memorare.
Motivele pentru care apar probleme ale glandei tiroide pot fi un stil de viata care duce la epuizare, consumul excesiv de cafeina, stresul cronic, expunerea la radiatii (datorita Fukushima), contaminarea cu perclorat din reteaua oraseneasca de apa sau din puturile de extractie a apei, administrarea de medicamente dar si frecventa bolilor autoimune.
Totusi boala glandei tiroide este adesea gresit diagnosticata, in special la batrani, cand simptomele clare ale acestei boli sunt trecute pe seama imbatranirii si doctorii neglijeaza sa aplice teste pentru diagnosticare.
Simptome si afectiuni ale glandei tiroide
Simptomele de hipertiroidism
Simptomele de hipertiroidism includ: scaderea in greutate, nervozitate, schimbari dese ale dispozitiei, oboseala, epuizare, accelerarea ritmului cardiac, tremur al mainilor, rasuflare scurta, transpiratie excesiva, pierderea parului, piele rosie cu mancarimi.
Simptomele de hipotiroidism
Simptomele de hipotiroidism includ: cresterea in greutate sau dificultati in a pierde greutate, oboseala, rarefierea parului, rarefierea sprancenelor sau pierderea marginilor exterioare ale acestora, dificultati de concentrare, schimbari bruste ale starii de dispozitie, afectarea memoriei, declansarea la adulti a ADHD-ului (sindromul deficitului de atentie cuplat cu hiperactivitate), vindecare lenta, maini sau picioare reci, insomnie, somn fara odihna, accese de somnolenta pe timp de zi, neregularitati in menstruatie, anxietate, cosmaruri, piele uscata si ingalbenita (datorata dificultatii de a converti betacarotenul in vitamina A), dureri musculare si ale articulatiilor (care pot fi severe si ar putea fi gresit diagnosticate ca fibromialgie).
Alte boli si afectiuni ale tiroidei
- tiroidita - o suprainflamare generala si umflare a glandei tiroide, cauzata de o infectie virala sau o boala autoimuna;
- gusa - o umflatura singulara, necanceroasa care poate fi asociata cu boala Hashimoto sau cu deficienta de iod;
- noduli tiroidieni - o masa mica anormala, necanceroasa sau o umflatura care poate secreta exces de hormoni, cauzand hipertiroidismul;
- furtuna tiroidiana - o forma rara de hipertiroidism extrem de inalt care cauzeaza boala in mod extrem;
- cancerul tiroidian
Alimente benefice glandei tiroide
Glanda tiroida trebuie sa aiba iod pentru a produce hormonii T3 si T4.
Sursele vegane de iod:
- Melasa neagra
- Alge marine
- Sarea cristalina himalaiana
- Fasole alba uscata
- Merisoare
Seleniul este esential pentru procesul descompunerii hormonului T3 in T4.
Surse vegane de seleniu:
- Nuci de Brazilia
- Ciupercile Shiitake/Champignon
- Fasole
- Seminte de chia
- Orez brun
- Seminte (floarea-soarelui, susan si in)
- Broccoli
- Varza
- Spanac
Alimente de evitat atunci cand ai o problema cu tiroida
In caz de hipotiroidism, medicii recomanda reducerea consumului de crucifere crude. Alimentele in chestiune in cazul hipotiroidismului includ: broccoli, varza, varza de Bruxelles, conopida, kale, spanac, napi, soia, alune, seminte de in, seminte de pin, mei, cassava, frunze de mustar, asparagus (sparanghel) si cartofi dulci (batate, igname). Ei mai recomanda si evitarea alcoolului si tutunului. Paradoxal este ca o dieta variata de legume crude, proaspete poate rezolva aproape orice, inclusiv orice reactii adverse datorate insasi alimentelor.
In ultima perioada s-a descoperit o legatura intre eliminarea glutenului din alimentatie si vindecarea glandei tiroide. Cu certitudine cei cu probleme datorate glutenului trebuie sa isi detoxifice organismul. De asemenea in boala glandei tiroide este necesar un aport de vitamina B ca si de multe suplimente minerale si multivitamine si nu in ultimul rând, alimente integrale.
Primul pas insa va fi curatarea sistemului limfatic si detoxifierea corpului. Puteti face acest lucru printr-o dieta cat mai simpla si usoara (bogata in carbohidrati si saraca in proteine si grasimi) pentru o perioada de intre 2 saptamani si o luna.
As dori mai multe fetali. Cu ce as putea inlocui pastilele ?
Buna, Elena, Mulțumim mult că ai încredere în noi însă noi nu suntem medici așa ca renunțarea la pastile doar el o sa poată să îți spună și numai în urma analizelor. În schimb te putem ajuta cu câteva sfaturi adjuvante: În cazul tiroidei se recomandă consumul de ashwagandha, o planta adaptogena care te ajuta sa te adaptezi si sa gestionezi mai bine stresul: https://viataverdeviu.ro/superfoods-ashwagandha-pulbere-150g-golden-flavours Se recomanda o cana pe zi de ceai tulsi: https://viataverdeviu.ro/ceaiuri-naturale-ceai-tulsi-busuioc-sfant-original-18pl Alege legume organice: anghinare, sfecla, gulie, ceapa, pătrunjel, ridichi, rubarbă, dovlecei, cartofi dulci, dovlecei, țelină, spanacul toate sunt dense în nutrienți bogate în acid folic, vitamine, minerale diverse. Un supliment cu vitamina B12 deoarece este necesara pentru metabolismul celular si pentru producerea de energie, de aceea este evident ca, fara B12, nici tiroida nu poate functiona la un nivel optim. Deficienta de B12 se manifesta in mod similar cu hipotiroidismul. https://viataverdeviu.ro/search?q=b12 Produsele pot fi comandate online pe site, telefonic la numărul 0770363621 sau direct aici in messenger. Dacă ai alte întrebări nu ezita să ne contactezi. Multă sănătate și așteptăm vești! Cu prietenie, Ana - Viata Verde Viu
buna seara, am fost diagnosticata cu tiroitida autuimuna in 2011 medicul endrocrinolog a prescris tratament cu euticrox numai ca, eu nu am tolerat acest medicament. de comun acord cu doctorul tratamentul pe care il iau este cu SELENIU ORGANIG cu rezultate excelente. TSH de la 4.62 la 1.04
excelent, multumim de informatie
Stiam casunt contraindicate consumarea legumelor crucifere in hipotroidism . Stiam ca este indicat seleniul . Va rog lamuriti de ce exista atunci contradictie in editarea articolului . In prima parte sunt date sursele de seleniu si ca este benefic iar la sfarsit sunt contraindicate multe din aceleasi . Ce se poate intelege ?
Buna ziua, As dori sa stiu cum se poate participa la acest program de detoxifiere organizat de Viata verde viu. Multumesc!
urmatorul program va fi pe 19 martie, nu stim inca exact locataia, vom reveni cu oferta integrala si atunci va puteti inscrie.
Cand va fi urmatorul program? Multumesc.
buna ziua,
Interesant!