Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Diete
  4. Dieta OMAD - cea mai noua si extrema metoda de a slabi

Dieta OMAD - cea mai noua si extrema metoda de a slabi

Dieta OMAD este cea mai noua si extrema forma de post intermitent. Afla care sunt beneficiile si dezavantajele acestei diete!

Satui de cultura excesului, atat in ce priveste hrana, cat si in toate celelalte lucruri din jurul nostru, oamenii incep sa descopere ca mai putin inseamna de fapt mai mult la toate nivelurile vietii noastre. De la metoda lui Marie Kondo, care ne ajuta sa scapam de aglomeratia de lucruri din casa noastra, pana la fascinatia in crestere pentru spatiile de locuit mici, nu exista nicio indoiala ca incercam sa ne simplificam viata.

Banner Turmeric latte

In mod similar, regimurile alimentare care impun diferite restrictii si postul intermitent sunt acum in trend. Oamenii exploreaza diferite moduri de a-si imbunatati sanatatea si de a scadea in greutate. Foarte la moda acum este postul intermitent, insa acesta nu este deloc un concept nou. Postul a fost folosit de-alungul istoriei pentru mentinerea sanatatii, dar si in scop spiritual. Conceptul clasic prin care omul trebuie sa manance zilnic trei mese si doua gustari nu se regaseste in istoria omenirii. Oamenii nu aveau acces la aceleasi alimente si cantitati de mancare si treceau in mod regulat prin perioade de foamete sau de sarbatori. Asadar, postul face parte din ADN-ul nostru.

Exista numeroase moduri de a tine post intermitent sau de a consuma alimente doar intre anumite ore, de la programul 8-18 (in care trebuie sa mananci doar intre 8 dimineata si 6 seara) la diferite regimuri care imita postul, cum este postul modificat de 2 zile. In acest tip de regim ai voie sa mananci normal 5 zile din saptamana, iar in celelalte 2 zile ramase poti consuma alimente in limita a 700 de calorii.

O modalitate speciala de a face post intermitent este dieta OMAD. OMAD suna foarte exotic, dar de fapt inseamna "one meal a day", o singura masa pe zi. Planul OMAD este ceea ce specialistii numesc perioada post-alimentatie 23:1, adica nu vei manca nimic 23 de ore, iar toate caloriile necesare le vei consuma intr-o ora. Se poate opta pentru cina sau pentru oricare masa a zilei. Multe persoane aleg aceasta dieta pentru a-si mentine sanatatea sau pentru a slabi.

Asadar, este OMAD o dieta pe care o putem incerca sau este mai bine sa o evitam? Iata cateva lucruri de care trebuie sa tinem cont inainte de a lua o decizie.

Beneficiile dietei OMAD

Un alt avantaj cheie al dietei OMAD este faptul ca sporeste cetoza nutritionala, care are propriile beneficii antiinflamatorii, de ardere a grasimilor si autofagia. Deoarece este un post mai rapid, OMAD tinde sa maximizeze aceste beneficii.

Un alt beneficiu al acestei diete este faptul ca nu necesita niciun fel de planificare, deoarece avem o singura masa pe zi. Trebuie doar sa stabilesti momentul in care rupi postul si ce alimente sa consumi pentru a-ti asigura necesarul zilnic de calorii si nutrienti.

Posibile dezavantaje ale dietei OMAD. Cum le poti minimiza?

Este posibil sa nu te alimentezi suficient

Care este solutia? Asigura-te ca acoperi necesarul de calorii si substante nutritive pentru varsta, greutatea si nivelul tau de activitate fizica. De asemenea, este important sa mananci sanatos. Dieta OMAD implica consumul unor alimente sanatoase.

Poate contribui la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesanatoase

Postul inseamna perioade in care nu consumi niciun fel de alimente. Pentru persoanele cu o alimentatie nesanatoasa sau care au trecut prin afectiuni precum: anorexie, ortorexie sau bulimie, dieta OMAD poate intensifica aceste obiceiuri alimentare nesanatoase. De multe ori, aceste modalitati de a tine regim sau post, reprezinta o tulburare de alimentatie deghizata intr-o dieta sanatoasa. Acesta este un dezavantaj al dietelor de tipul postului intermitent. Tehnicile de post, cum este si OMAD, ar trebui folosite ca o modalitate de a avea grija de corpul tau, ci nu ca o pedeapsa, prin restrictionarea hranei. Daca OMAD sau oricare alt tip de dieta se transforma intr-o obsesie nesanatoasa, daca alimentatia nu este echilibrata, sau daca provoaca o teama de alimente, atunci opreste-te. Nu este buna pentru sanatatea ta.

Poate avea efecte adverse pentru femei

Atunci cand vorbim despre postul intermitent, femeile sunt mai sensibile decat barbatii. Acest lucru se datoreaza, in primul rand, faptului ca femeile au mai mult kisspeptin, un hormon care controleaza ciclul menstrual si care poate avea o oarecare sensibilitate la aceasta forma de post. Daca postul este prea excesiv, este posibil ca in organism sa se produca un dezechilibru, care are ca efecte dereglarea hormonala si a ciclului menstrual. Desi este nevoie de studii care sa indice acest lucru, putem trage concluzia logica ca aceasta dereglare poate afecta fertilitatea si metabolismul. Asculta-ti corpul si fii atent la toate semnele pe care ti le da, daca alegi sa urmezi acest tip de dieta.

Cum poti tine dieta OMAD?

Poti tine OMAD cateva zile, mai ales atunci cand calatoresti. Folosindu-te de avantajele postului (ca de exemplu: cresterea cetonelor din creier), OMAD te ajuta sa diminuezi efectele zborului (gustarile din avion, diferenta de fus orar sau schimbarile de presiune atmosferica care ingreuneaza digestia). Este foarte important insa sa te hidratezi bine.

Poti tine OMAD in fiecare zi? Nu.

Este de preferat sa tii aceasta dieta doar atunci cand simti nevoia sa faci acest lucru. Poti tine alte tipuri de post intermitent si, din cand in cand, sa incerci dieta OMAD. Postul nu ar trebui sa fie ceva neplacut sau stresant. Nu incerca sa-ti fortezi organismul, experimenteaza doar ceea te face fericit.

Daca n-ai mai tinut niciun tip de post intermitent pana acum, iti sugeram sa incepi cu variante mai simple, pentru incepatori. Daca ai o alimentatie nesanatoasa, ar trebui mai intai sa iti revizuiesti obiceiurile alimentare si sa consumi produse sanatoase si mai apoi sa incerci orice forma de post. Construieste-ti, in primul rand, o baza sanatoasa. Redu consumul de zahar, alege sa consumi grasimi si proteine sanatoase si multe legume. In acest fel, tranzitia spre o forma de post va fi una naturala. Astfel, cu cat nivelul de zahar din sange este mai stabil si corpul este obisnuit  doar cu grasimi sanatoase, cu atat postul va parea ceva natural. Atunci cand te alimentezi bine, corpul tau primeste nutrientii necesari si nu te mai simti mereu flamand, OMAD (si oricare alt tip de post) ti se va parea ceva normal, care nu necesita un efort deosebit.

Citeste si Dieta mediteraneana este benefica in lupta cu alergiile

*Acest material are scop informativ si nu inlocuieste sfatul medicului.

 

SURSE

https://www.mindbodygreen.com/articles/omad-diet-what-it-is-if-its-safe-and-how-to-do-it

#alimentatia #dieta

Ce au mai parcurs alti cititori...

Dieta mediteraneană - ghid complet pentru vegetarieni (include meniu săptămânal)
11 modalități de a reduce pofta de mâncare și a pierde în greutate
Păstura de albine - cel mai eficient mod de a-ti detoxifia natural organismul
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101