Comandă telefonic 0770 363 621 Contul meuDespre noiContact
MeniuCaută
  1. Viata Verde Viu
  2. Blog
  3. Casa
  4. Cum sa iti umpli casa de bucurie. Sfaturi practice de la Marie Kondo

Cum sa iti umpli casa de bucurie. Sfaturi practice de la Marie Kondo

Cand simtim ca locuinta noastra a devenit sufocata de o harababura de lucruri, multi dintre noi luam decizia sa ne revolutionam casele cu o campanie de ordine generala. V-ati gandit intr-o astfel de situatie ca gresiti undeva? Ca nu faceti curatenie cu metoda? Ca v-ati dori ca o zana buna sa vina si sa va ajute ca pe niste Cenusarese?

La inceput de an, cand se schimba sezonul, sau, pur si simplu cand simtim ca locuinta noastra a devenit sufocata de o harababura de lucruri, multi dintre noi luam decizia sa ne revolutionam casele cu o campanie de ordine generala.

Suntem hotarati sa facem sa dispara hainele nepurtate din sifonier, vraistea de pe rafturile din bucatarie si cartile care zac de-a valma, inca necitite. In asemenea momente, e firesc sa ne incerce un sentiment de neliniste atunci cand realizam ca dupa ore intregi de dereticat, incaperile noastre arata ca dupa o rascoala sau ca ordinea dureaza … mult mai putin decat efortul facut pentru a o dobandi.

Weekend Inedit cu Transport Gratuit - Comandă minimă 50 lei! - blogPână la 50% la ingrediente BIO pentru prăjituri delicios de sănătoase! - blogSare celtică blogComandă acum Plasma Marină BIOCEAN - Energie, Hidratare și Nutriție Celulară! blog

V-ati gandit intr-o astfel de situatie ca gresiti undeva? Ca nu faceti curatenie cu metoda? Ca v-ati dori ca o zana buna sa vina si sa va ajute ca pe niste Cenusarese?

Ei bine, aceasta zana exista. Nu e de pe la noi, ci de departe, dar a convins milioane de asiatici, americani si europeni ca detine metoda adevarata care trebuie sa fie urmata atunci cand vrem sa ne eliberam casa si, pana la urma, gandurile si inima, de povara inutilului. O cheama Marie Kondo si considera ca sa fii ordonat e atat un obicei, cat si o arta care, odata deprinsa, ne poate schimba viata in bine.

Cea mai ordonata femeie din lume

Marie Kondo este japoneza care a devenit faimoasa intr-un domeniu despre care putini ne-am fi imaginat ca te poate scoate din anonimat: consultanta in organizarea spatiilor de locuit si a birourilor. Preocuparea fata de ordonarea propriei locuinte, descoperita in copilarie, ii va deveni mai tarziu profesie: la varsta de 19 ani, Marie Kondo deschide la Tokyo o firma de consultanta, cu scopul de a-si ajuta clientii sa isi transforme locuintele dezordonate in spatii armonioase. Azi, la 34 de ani, este denumita “guru al organizarii” sau “senzatie mondiala a ordinii”. Autoare de bestseller si vedeta unui serial pe Netflix (Tidying up with Marie Kondo), “superdisciplinata” japoneza si-a transformat regulile de selectare, impachetare, depozitare si ordonare a lucrurilor intr-o metoda cu un fenomenal succes international: metoda KonMari.

KonMari – Metoda japoneza de a-ti pune casa in ordine

De cele mai multe ori, cand incercam sa ne facem ordine in casa, nu alegem abordarea corecta. Ne gandim, poate, ca vom incepe cu dormitorul si vom continua cu livingul. Sau viceversa. Ei, bine, Marie Kondo considera ca acest mod de a gandi este total eronat, “fatal” de-a dreptul. Nu duce nicaieri.

Conform metodei KonMari, trebuie sa ne organizam “marea ordine” dupa categorii, nu dupa loc. Care ar fi aceste categorii? Imbracamintea, cartile, documentele, komono (diverse) si intr-un final, obiectele cu valoare sentimentala.

Exista zeci de sfaturi pentru zeci de lucruri colectionate in universul nostru casnic, insa inainte de a ne gandi cum sa depozitam carti, cum sa ne impaturim tricourile sau cum sa ne decoram dulapurile, trebuie sa hotaram ce pastram si ce aruncam. Intai, arunca! este indemnul KonMari iar miezul metodei prin care decidem de ce ne anume ne putem debarasa pentru a crea spatiu in casa noastra este acesta: pastram doar obiectele care ne aduc bucurie, le aruncam pe cele la care inima nu ne vibreaza pozitiv.

Asadar, scopul metodei propuse de Marie Kondo nu tine doar de organizarea lucrurilor – desi acest aspect este un plus – ci de crearea unui spatiu care ne incarca pozitiv, in loc sa fie o sursa suplimentara de stres (daca simplul gand de a va deschide sifonierul sau camara va oboseste, atunci intelegeti la ce ne referim).

Cele 6 de reguli de baza ale metodei KonMari:

  1. Dedica-te facutului ordinii

Metoda KonMari necesita timp si efort. Dar odata ce ai decis sa faci o incercare serioasa de a pune totul in ordine, nu mai trebuie decat sa aplici metoda potrivita.

  1. Imagineaza-ti modul de viata ideal

Gandeste-te in ce fel de casa iti doresti sa traiesti si cum vrei sa traiesti in ea. Nu-i asa ca iti vine sa te apuci imediat de treaba? Daca stii la ce fel de viata aspiri, iti identifici motivele pentru care vrei sa faci ordine si in ce fel vrei sa traiesti dupa ce ai terminat. Procesul de facut ordine reprezinta un punct de turnura majora in viata fiecaruia.

  1. Termina de aruncat mai intai!

Motivul pentru care anumite persoane nu mai termina niciodata de facut ordine este acela ca incearca sa pastreze tot, fara a arunca nimic. Daca nu renuntam la lucrurile inutile, este imposibil sa le pastram in ordine. Cheia succesului e sa arunci ceea ce e de aruncat. Abia dupa ce ai stabilit ce pastrezi si ce arunci, vei putea face un plan pentru depozitare.

  1. Ordoneaza pe categorii, nu pe locuri!

Una dintre greselile cele mai frecvente este facutul ordinii in fiecare camera in parte. In acest fel, nu reusesti mai mult decat sa muti lucrurile dintr-o incapere in alta. Metoda corecta este organizarea pe categorii. De exemplu, cand faci ordine printre haine, primul pas e sa iti aduci toate obiectele vestimentare in acelasi loc si sa faci un morman din ele. Asa vei intelege cu ce cantitate inutila de lucruri ai de-a face si le vei sorta mai usor.

 

  1. Urmareste ordinea corecta!

Este esential nu numai sa faci ordine pe categorii, ci si sa urmezi ordinea corecta, si anume: haine, carti, documente, komono (obiecte diverse) si, la sfarsit, obiecte cu valoare sentimentala. Ti s-a intamplat sa dai peste fotografii vechi in timp ce faceai curat, ca dupa aceea sa descoperi ca au trecut cateva ore uitandu-te la ele? Este o greseala foarte comuna si demonstreaza foarte clar de ce trebuie sa faci curat in ordinea corecta.

  1. Intreaba-te ce iti aduce bucurie!

Cand decizi daca un obiect iti aduce bucuria sau nu, e important sa il atingi, sa il iei in maini. Observa ce reactie are corpul tau in momentul in care faci asta. Cand ceva aprinde in tine scanteia bucuriei, ar trebui sa simti un mic fior de incantare. Atunci cand tii in mana un obiect ce nu iti aduce bucurie, corpul tau devine parca mai greu. Aminteste-ti ca nu alegi neaparat ceea ce arunci, ci ceea ce pastrezi. Iar atunci cand arunci ceva ce nu iti provoaca bucurie, nu uita sa ii multumesti inainte de a-ti lua ramas bun.

konmari-ordine

Descoperim, in modul acesta de gandire, un univers casnic fascinant si inedit, in care obiectele au asupra noastra o incarcatura neasteptata, ba mai mult, in care lucrurile par insufletite, avand parca sentimente care pot fi ranite atunci cand ne decidem sa le spunem “Adio”.

Regulile de mai sus nu sunt singurele instructiuni din repertoriul japonezei care ne ordoneaza casele. Mai sunt. Incercand sa faci ordine putin cate putin, o sa ajungi sa faci asta vesnic, fara sa simti eficienta. De aici, un nou indemn marca KonMari: Fa ordine o data si bine! Daca iti simplifici si iti organizezi casa asa cum trebuie, urmand pasii corecti, nu va mai trebui sa revii niciodata asupra acestei indeletniciri. Inca un sfat important ar fi: Nimic pe jos! Podeaua trebuie sa fie mereu libera, orice obstacol de care ne-am impiedica, ne-ar putea aduce incarcatura negativa.

Ordoneaza-ti casa, transforma-ti viata!

Metoda KonMari nu ne transforma doar locuintele. Faimoasa consultanta japoneza are convingerea ca dupa ce am facut ordine in case, intreaga viata ni se va schimba. “Este vorba aici despre ceva mai mult decat aspectele mecanice si tehnice ale dereticatului. Este despre impactul emotional si psihologic pe care facutul de ordine il are asupra noastra”, spune Marie Kondo, explicandu-si inedita metoda. Ea crede, si i-a convins de asta pe multi dintre adeptii ei, ca armonizandu-ne spatiul de locuit, eliberandu-l de inutil, vom capata mai multa incredere in noi, vom fi mai motivati sa traim viata pe care ne-o dorim, vom recunoaste o relatie care ne face rau si ii vom pune capat, vom scapa de anxietate si de kilograme in plus.

Asadar, pentru Kondo, a face ordine nu implica doar o evolutie estetica, ci si aspecte psihologice si emotionale. Parafrazand “minte sanatoasa in corp sanatos”, aici am avea de-a face cu expresia “minte curata in casa curata”. E o oranduiala care depaseste peretii locuintei si ne influenteaza traiul. “Cand esti multumit de mediul in care traiesti, devii pozitiv si plin de ambitie. De asemenea, daca ai ordine in casa, e mai usor sa faci curatenia zilnica. Cred ca acesta este un adevar universal”. (Marie Kondo)

Descoperă produsele naturale pentru îngrijirea casei din magazinul nostru verde viu!

 

Ce citim ca sa ne oranduim?

Cand afacerea in consultanta a lui Kondo a luat amploare, cererile clientilor au inceput sa curga, listele de asteptare ajungand la pana sase luni. Prin urmare, ambitioasa japoneza a inceput sa scrie, pentru a intra “in casele” a cat mai multor persoane dornice sa ii urmeze metoda. Asa s-a nascut Magia ordinii - Senzationala metoda japoneza de a-ti elibera si organiza casa (titlul in engleza: The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing), care, in 2014, ajunge cea mai buna carte a anului pentru New York Times.

Este de ajuns sa citim doar cateva dintre recunoasterile aduse autoarei, ca sa ne dorim sa citim intreaga carte:

“… oda expertului japonez in ordine e simpla si usor de urmat” (Vogue)

"Kondo te provoaca sa te intrebi daca fiecare obiect pe care il detii urmareste un scop. Te face sa evoluezi sau te tine captiv in trecut? (USA Today)

“Aceasta carte confirma asteptarile din titlu: iti va schimba viata” (People)

In 2015, Magia ordinii este tradusa si in limba romana (editura LifeStyle) si o gasim in prezent, la un pret mult mai mic decat o sedinta de consultanta, in raftul de dezvoltare personala a mai multor libarii de la noi, atat in format tiparit, cat si ebook.

In 2018, a venit randul urmatoarei carti a japonezei sa fie tradusa in limba romana de catre aceeasi editura (Lifestyle Publishing).

Bucuria ordinii – Pastreaza ce te face fericit (ghid ilustrat) ne invata cum sa facem o arta din organizarea locuintei. Sunt prezentate solutii pentru toate incaperile unei case, precum si pentru o serie de obiecte din diferite categorii, inclusiv haine, fotografii, carti, cosmetice, tacamuri si genti.

„Daca prima ei carte a fost doar o introducere in filosofia radicala a lui Kondo, cunoscuta ca Metoda KonMari, cartea aceasta intra mult in detalii… rezultatul se impune de la sine: o casa si o conceptie despre viata care aduc cu adevarat bucurie." (ArhitecturalDigest.com)

„Viata incepe cu adevarat abia dupa ce ti-ai facut ordine in casa. De aceea, mi-am dedicat aproape toata viata studiului ordinii. Vreau sa ajut cat de multi oameni posibil sa faca ordine odata pentru totdeauna." (Marie Kondo in Bucuria ordinii)

Pro si Kon

Desi a strans de-a lungul anilor o multime de adepti, metoda KonMari, a starnit, asa cum era de asteptat, si controverse. „Cum sa platesti pentru ceva ce oricine stie sa faca?” a fost una dintre reactiile frecvente, atunci cand numele lui Marie Kon a inceput sa devina tot mai cunoscut. Nu putini au fost contrariati, de exemplu, de ideea de a-si arunca din cartile care zac de mult timp in biblioteca, prafuite si doar pe jumatate citite.

Regulile japonezei au fost si sursa de umor in comentariile unor vedete. “Daca ar fi sa pastrez acasa doar ceea ce imi starneste bucurie, as ramane cu un Porsche, cu pisicile mele si tequila”, spunea Ellen DeGeneres intr-un episod al cunoscutului ei show de televiziune. Aceeasi Ellen, referindu-se la bestseller-ul japonezei, remarca amuzata: Un titlu atat de lung (traducerea din limba romana: Magia ordinii - Senzationala metoda japoneza de a-ti elibera si organiza casa) e ciudat pentru o carte care vorbeste despre ordine si organizare”.

Aceste “carcoteli” par insa, in prezent, inghitite de valurile de aprecieri din mass-media internationala. Un exemplu ar fi declaratia lui Chloe Malle, editor Vogue: „Este extraordinar modul in care Kondo antropomorfizeaza obiectele personale si le acorda respectul de a le scoate din sifonier pentru a se descotorosi cum se cuvine de ele. Puteti sa ma considerati o Konvertita."

Traim intr-o lume in care primim zilnic sfaturi despre cum sa gatim, cum sa ne ingrijim trandafirii de gradina si cum sa ne crestem copiii. In definitiv, de ce nu am asculta sfaturile cuiva care si-a dedicat viata studiului ordinii, s-a perfectionat in ordine si care ne poate invata cum sa ne facem casele sa straluceasca de bucurie?

Surse:

https://konmari.com/

https://www.youtube.com/watch?v=w1-HMMX_NR8

https://www.telegraph.co.uk/women/life/decluttering-expert-marie-kondo-my-6-rules-of-tidying/

#acasa #curatenie #dezordinea #ordine #Marie Kondo
Adaugă comentariul tău
Primești săptămânal inspirație verdevie
promoții și prețuri speciale, acces la tombole și concursuri exclusive...
Termeni și condițiiCookiesConfidențialitate GDPRDisclaimerANPC
Copyright 2024 Viata Verde Viu | Ghidul tău de sănătate holistică și magazin online cu alimente, suplimente și produse bio.. Toate drepturile rezervate.
VVV Health Company SRL, Nr. Reg. Com.: J24/1813/2022, CIF: RO46758101